Saklı Cennet' Yedigöller'e Yapılan Beton Merdivenleri Yıkan Köylülere Beraat - Son Dakika
Güncel

Saklı Cennet' Yedigöller'e Yapılan Beton Merdivenleri Yıkan Köylülere Beraat

Saklı Cennet\' Yedigöller\'e Yapılan Beton Merdivenleri Yıkan Köylülere Beraat

Erzurum'un İspir İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 3 bin 300 metre yükseklikteki 'saklı cennet' olarak nitelendirilen Kaçkar dağlarının güneyinde bulunan Yedigöller'e, belediyenin 2012'de yaptırdığı beton merdivenleri yıktıkları için yargılanan 25 köylü beraat etti.

22.02.2015 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un İspir İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 3 bin 300 metre yükseklikteki 'saklı cennet' olarak nitelendirilen Kaçkar dağlarının güneyinde bulunan Yedigöller'e, belediyenin 2012'de yaptırdığı beton merdivenleri yıktıkları için yargılanan 25 köylü beraat etti.

İstanbul'da faaliyet gösteren İspir ve Pazaryolu Dernekler Birliği'nin 'Çoruh'tan Kaçkarlar'a 2012' festivali sırasında Yedigöller'de kamp ve Türk halk müziği sanatçısı Nurullah Akçayır'ın konseri öncesinde ulaşımı rahatlatmak amacıyla, İspir Belediyesi 1 metre genişliğinde, 90 metre uzunluğunda merdiven ve göl kenarına seyyar tuvalet yaptırdı. Yedigöller Köyü halkı 23- 25 Ağustos 2012 günlerindeki festival için yaptırılan merdivenlerle seyyar tuvaletleri 26 Ağustos 2012 günü yıktı.

Şikayet üzerine Yedigöller Köyü Muhtarı Hüseyin Erdoğdu ile köylüler Halil Güner, Cemal Gültekin, Seyfettin Şalcı (73), Rüstem Güner, Rıza Erdoğan (69), Mehmet Ferik (66), Feyruz Çakmakçı, Harun Çakmakçı (64), Osman Çakmakçı (62), Şevki Çakmakçı (60), Recep Ferik (56), Mehmet Erdoğdu, Necdet Barış (53), Abdurrahman Güven (50), Şemsi Cihan Tukat (49), A. Müslim Erkan (48), Cengiz Ferik (44), Ömer Gümüş (43), Metin Erdoğan, Necmeddin Erdoğan (41), Ayhan Ferik (37), Bülent Erkan, Hayati Güven (34), Recep Çakmakçı (26) hakkında  'kamu malına zarar vermek' suçundan İspir Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

'İÇTİĞİMİZ SUYUN KAYNAĞINA TUVALET YAPTILAR'

Tutuksuz yargılanan Yedigöller Köyü Muhtarı Hüseyin Erdoğdu duruşmada, İspir Kaymakamı ve Belediye Başkanı'nın, festival sonrası merdivenlerle tuvaletlerin yıkalabileceğini belirttiğini söyledi. Muhtar Erdoğdu, "Biz tüm köy halkı olarak festival sonrası merdiven ve tuvaletleri yıktık. Suça konu olan yer hazinenin değil, köyün merasıdır. Kaymakam sözlü olarak izin verdi, bizim kamu malına zarar vermek gibi amacımız, kastımız yok" diye konuştu.

Diğer köylüler de "Suç işleme kastımız yok. Amacımız doğayı, meraları ve su kaynaklarını korumak. Beton dökülerek yapılaşmaya karşyıyız. Doğanın tahrip edilmesini istemiyoruz" derken 'doğaya yapılan beton merdivenleri' fotoğraflayan belgeselci Bülent Erkan, mahkemede verdiği ifadede şunları söyledi:

"Yedigöller'e inerken ve çıkarken kullanılan patika yol bozuk olduğu için 171 basamaktan oluşan beton merdiven, 3 seyyar tuvalet yaptırıldı. Kaymakam, festivalden sonra bunları yıkabileceğimizi söylediği için yıktık. Bizim amacımız, yaban hayatı ve doğayı korumaktır. Kamu malına zarar vermek gibi bir kastımız olamaz. Bizim içtiğimiz suyun kaynağına tuvalet yaptılar. Turizm rehberliği yapıyorum. Biz turizme karşı değiliz. Projesi, ihalesi yapılmayan kamu malı mı olur?"

BİLİRKİŞİ: TUVALETLER İÇME SUYU KAYNAĞINA BAĞLANDI

Bilirkişi tarafından hazırlanan raporda ise merdivenlerin sabit tesis konumunda olduğu, kurum tarafından yaptırılan tuvaletlerin direkt içme suyu olarak kullanılan kaynağa bağlandığını, bunun insan sağlığı için tehlikeli yarattığı, merdivenler yüzünden gölde kaçak balık avcılığının arttığına dikkat çekildi.

'AMAÇ MERA VE SULARI KORUMAK'

İspir Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 16 Ocak 2015'te verilen gerekçeli kararda, sanıklar hakkında ayrı ayrı kamu malına zarar vermek suçundan TCK'nın 152/1.a maddesi uyarınca cezalandırılması talebiyle kamu davası açıldığı anımsatıldı. Sanıkların kamu malına zarar verme kastı ile hareket ettiklerine dair delil elde edilemediğine işaret eden mahkeme kararında şöyle denildi:

"Zira kendi köylerinin kullanımında olan meranın zarar görmesini engellemek, merdivenlerin yapımıyla hayvan hırsızlığı olaylarının arttığını savunarak bunu önlemek, bilirkişi raporlarında da görüldüğü üzere kaynak suyuna ve göllerin içerisine giderlerinin doğrudan aktarılacağı şekilde tuvaletlerin yapılması üzerine kaynak sularını korumak kastı ile eylemlerini gerçekleştirdiklerini, burada kastın kamu malına zarar vermek değil, kendi kullanımlarında olan merayı ve suları koruma yönünde olduğu anlaşılmakla haklarında CMK'nın 223/2.c maddesi uyarınca ayrı ayrı beraat kararı verilmiştir."

- Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Saklı Cennet' Yedigöller'e Yapılan Beton Merdivenleri Yıkan Köylülere Beraat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement