Sakarya'nın Yerli Otomobilde Eylem Planı Hazır - Son Dakika
Ekonomi

Sakarya'nın Yerli Otomobilde Eylem Planı Hazır

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, kentin yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapabilmesi için bir dosya ve eylem planı hazırladıklarını belirterek, karar vericilerin ve üretimi yapacak "babayiğitlerin" milli tank, milli tren gibi yerli otoda...

22.06.2017 18:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, kentin yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapabilmesi için bir dosya ve eylem planı hazırladıklarını belirterek, karar vericilerin ve üretimi yapacak "babayiğitlerin" milli tank, milli tren gibi yerli otoda da Sakarya'yı tercih edeceklerine inandığını bildirdi.

Kösemusul, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta ilk 5 il arasında yer alma hedefine yaklaştıklarını kaydetti.

Sakarya'nın otomotiv sektöründeki başarısı sonucunda yüzde 237'lik artış ve 478 milyon 343 bin dolar mayıs ihracatıyla 7. sırada olduklarını vurgulayan Kösemusul, "26 sektörde 125 ülkeye ihracat yapan şehrimizin başarısında dikkat çeken nokta ise ilk 5 ayda ülke ihracat artışının yaklaşık dörtte birini tek başına karşılaması oldu. TÜİK'e göre ülkemizin ilk çeyrek büyümesi yüzde 5, net ihracatın büyümeye etkisi yüzde 2,2. Net ihracatın büyümeye etkisine baktığımızda, Sakaryamızın ihracat artışındaki başarısıyla büyümeye önemli katkı yaptığı görülüyor. Başarılı büyüme performansının, güven ve istikrar, teşvik ve reform, yatırım ve yüksek ihracatla süreceği inancını taşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yerli otoda eylem planı hazır

Yerli otomobil yatırımının Sakarya'ya kazandırılması konusundaki çalışmaların devam ettiğini bildiren Kösemusul, bu milli yatırım için kentin birlik olması gerektiğini aktardı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldiklerini, şehrin yöneticileri ile SATSO'da istişare toplantısı yaptıklarını anımsatan Kösemusul, şunları kaydetti:

"Yerli oto dosyamızı sunduk ve yol haritamızı konuştuk. Sakaryamız, limanı, ulaşım ağları, lojistik avantajları olan, kaliteli üretimler gerçekleştiren nitelikli istihdama sahip bir şehirdir. Her geçen gün rekor kıran ihracatı ile ülkemizin büyüme rakamlarına en çok katkı yapan illerden biri olarak biz her anlamda hazırız. Şehrimizde yer hazırlayıp bu çok önemli milli yatırıma ev sahibi olmak için hem organizasyon hem de üretim noktasında fikirlerimiz, çalışma ve projelerimiz var. Üniversitemizle kapsamlı bir dosya ve eylem planı hazırladık. Bayram sonrasında inşallah toplantılarımız ve çalışmalarımız, lobi faaliyetlerimiz hızlanarak devam edecek. Evet, yerli otoda en doğru adres otomotiv şehri Sakaryamızdır. Karar vericilerin ve üretimi yapacak babayiğitlerin milli tank, milli tren gibi yerli otoda da Sakarya'mızı tercih edeceklerine inanıyorum. Azimle, hep birlikte çalışarak bu milli projeye inşallah ev sahibi olacağız."

Kösemusul, mesleki eğitimde markalaşma hedefiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları çalışmalardan bahsederek, nitelikli istihdam konusundaki yol haritasını kararlı ve köklü çözümlerle yürütmeye devam ettiklerini aktardı.

"Şehrimizin dinamikleri de bu çalışmaya destek veriyorlar"

Otomotiv konusuna 6 yıl önce çalışmaya başladıklarını ve bu konuda çalıştay düzenlediklerine değinen Kösemusul, şunları kaydetti:

"Ciddi çalışmalar gerçekleştirerek şehrimizi adeta hazırladık. Otomotiv sektöründe yerli oto için ev sahipliği yapıp yapamayacağımızı ortaya koyduk. O dönemde, Valilik, Büyükşehir ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ile bir protokol yaptık. SAÜ otomotiv bölümünü getirdi. Valilik, 'ev sahipliği yaparız', Büyükşehir 'Arazi tahsisinde kamulaştırma yaparız' dedi. Sakarya çok önemli bir il. Doğal özellikleri olan, herkesin gözü üzerinde olan bir il. Göç konusunda seçici olmalıyız. Sanayi gelişecekse daha kent havasında yürümesi için doğaya zarar vermeden nitelikli insan profili ile gelişsin istiyoruz. Biz otomotiv konusunda da güçlü yönlerimizden dolayı üretimine ev sahipliği yapmak amacındayız. Otomotiv sektöründe lojistik de çok önemli, liman ve taşımacılık konusunda da Sakarya avantajlı. İstihdam çok önemli, sıfır hatalı üretim yapan tecrübeli istihdamımız, güçlü üretimimiz var. Biz bu işi bilen bir ekiple çalışıyoruz. Sağ olsunlar şehrimizin dinamikleri de bu çalışmaya destek veriyorlar. Şehrimizde yer hazırlayıp bu çok önemli milli yatırıma ev sahibi olmak istemekle birlikte hem organizasyon hem de üretim noktasında da fikirlerimiz, çalışma ve projelerimiz var. Rakiplerimizin farkındayız. Biz güçlü bir lobi ile inşallah hep birlikte çalışarak yerli otomobili şehrimize kazandıracağımıza inanıyorum."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sakarya'nın Yerli Otomobilde Eylem Planı Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak
    19:13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Emekli aylıkları Temmuz'da masaya yatırılacak

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da yaptığı konuşmada emekli aylıklarının Temmuz ayında tekrar değerlendirileceğini söyledi. Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik yapılan banka promosyonları hakkında da bilgi verdi ve Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istihdam oranlarındaki başarısını vurguladı.

  • Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek
    19:01 Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, yeni bir doğal gaz kuyusu kazıldığını belirterek, enerji alanında denizlerdeki son durumu da paylaştı. Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor ve bu filonun büyütülmesi hedefleniyor.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu
    19:00 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'da iş insanlarıyla bir araya gelerek, emeklilere yönelik promosyon ödemelerinin başladığını duyurdu. Işıkhan, ayrıca emekli maaşlarının temmuz ayında tekrar masaya yatırılacağını ve emeklilerin refahını artıracak yeni uygulamaların hayata geçirileceğini belirtti.

  • Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı
    18:48 Aile ve Gençlik Fonu'na 6 binden fazla başvuru yapıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin evlilik öncesi eğitimlere alındığını söyledi. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımının Nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceği açıklandı.


Advertisement