Sahtekarlar Tatilcileri "Yıldızlı Otellerin Resimleri" İle Kandırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Sahtekarlar Tatilcileri "Yıldızlı Otellerin Resimleri" İle Kandırıyor

Sahtekarlar Tatilcileri "Yıldızlı Otellerin Resimleri" İle Kandırıyor

Sezonun başlamasıyla bazı uyanık işletmeciler, tek yıldız kategorisine giremeyecek tesisleri bile, butik, 4 yıldızlı, hatta 'de luxe' diye pazarlanmaya çalışılıyor.

29.06.2015 08:29  Güncelleme: 08:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alınan tüm önlemlerine rağmen, her yaz rezervasyonlarını otellerin internet siteleri üzerinden yapan tatilcileri kendi tesislerine çekmek isteyen bazı uyanık işletmeciler, tek yıldız kategorisine giremeyecek tesisleri bile, butik, 4 yıldızlı, hatta 'de luxe' diye pazarlanmaya çalışılıyor. Hatta, bu işletmelerin bazıları, sadece yıldız oyunlarıyla da yetinmeyip, başka tesislerin görsellerini internet sitelerine taşıyarak, kendi tesisleriymiş gibi gösterme yoluna bile gidebiliyor. Bunun sonucunda 4-5 yıldızlı, De Luxe diye pazarlanan tesislerde bırakın yüzme havuzlarını, spor salonlarını, barları, kahvaltının yapılabileceği yemek salonu dahi bulunmayabiliyor. Kahvaltı, odalara tabakla servis edilip, müşteriler, yatak üzerinde yemek zorunda bırakılıyor. Odalarda mini bar ve kıymetli eşyaların konulabildiği kasalar olmadığı gibi kıyafetlerin asılacağı dolaplar dahi bulunmayabiliyor.

KABUSA DÖNÜŞTÜRME PLANI

Ancak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, Turizm Bakanlığı, TURSAB ve Reklam Kurulu, daha sezon başlar başlamaz aldıkları önlemlerle, uygulamaya koydukları cezalarla bu yaz sezonunda uyanık işletmecilere pek göz açtırma niyetinde olmadıklarını ortaya koydular. Hürriyet'in Tüketici Köşesi olarak biz de bu hafta, bu kuruluşların yaptığı son incelemeler sonucunda 2015 yaz sezonunda tüketicileri yanıltarak, tatilllerini kabusa dönüştürme planları yapan işletmelerle ilgili alınan bazı kararları bir araya getirmek istedik. İşte bu kurumların tatili kabusa dönüştürme planları yapan işletmelerin planların boşa çıkartan kararlardan bazıları:

* Kuşadası'ndaki 4 yıldızlı Grand Özçelik Otel'in 'hotelgrandozcelik.com' adlı internet sitesinde gerçekleştirdiği tanıtımlarında, tesisteki oda sayısı 96 yerine 116 olarak yer aldı. Bunun üzerine yapılan araştırmalarda, tesisin bitişiğinde bulunan ve herhangi bir belgesi olmayan apart otelin kiralanarak, tesisle birlikte 4 yıldızlı diye tanıtılıp, işletildiği ortaya çıktı. Yapılan değerlendirmede, bu durumun tüketicileri aldatıcı, yanıltıcı ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle, anılan tanıtım reklamları durdurma cezası verilmesine karar verildi.

* Ayrıca, 3 yıldız işletme belgesi olmasına karşın tanıtımlarını 4 yıldızlı diye yapan oteller arasında yer alan Acar şirketine ait 'Hotel Pırlanta', Fak-Maz Turizm ve Otelciliğe ait 'Royal Gaziantep Otel'de nasibini aldı. Söz konusu otellerin, 3 yıldızlı otel işletme belgesi olmasına karşın internet sitelerinde ve tesise ait basılı materyallerde "4 Yıldızlı Otel" olarak reklamlarının yapıldığı, bunun da tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle cezalandırılmalarına karar verildi.

* Yapılan incelemeler sonucunda, "Lotis Otel" isimli turizm işletmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 3 yıldızlı otel belgesi olmasına karşın, tesisin www.lotishotel.com.tr adresli internet sitesinde, "Butik Otel" olarak tanıtımının yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine, "Lotis Boutique Hotel" olarak yapılan tanıtım reklamlarının tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu, bu durumda da Lotis Turizm şirketinine reklamları durdurma cezası verilmesine karar verildi.

* Ayrıca, yapılan incelemeler sonucunda Bertiz Hotel adlı turizm işletmesinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş turizm belgesi bulunmamasına rağmen, internet üzerinden yapılan reklamlarında "butik otel" olarak tanıtımının yapıldığı belirlendi.

* Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 'Taşar Otel' adı ile 4 yıldızlı otel yatırımı olarak belgelendirilen tesisin tabela, broşür ve diğer basılı materyallerinde "Taşar Deluxe Hotel" olarak tanıtımının yapıldığı tespit edilince, bu tanıtım reklamını yapan Taşar Yapı Turizm şirketinin cezalandırılmasına karar verildi.

* Şanlı Turizim adlı kuruluşa ait 'Bahir Resort & SPA – Nilbahir Hotel" adlı turizm işletmesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 4 yıldızlı otel olarak belgelendirilmiş olmasına rağmen, tesisin internet sitesinde "5 Yıldızlı Otel" olarak reklamının yapıldığı, ayrıca tesisin denize sıfır olmamasına rağmen tanıtım broşüründe denize sıfır olduğu algısının yaratıldığı gerekçesiyle reklamların durdurulmasına karar verildi.

* Alınan kararlarda ayrıca, akgruphotel.com ve akgulbodrumdeluxehotel.com adlı internet sitelerinde kullanılan otel görsellerinde 'Karaca Hotel' görünmesine rağmen, Ak-Gül Bodrum De Luxe Otel adıyla tanıtım yapılarak tüketicilerin yanıltığı gerekçesiyle 'Marinem Karaca Hotel' adlı firmaya, Sandal Otel adlı tesisin de Kültür ve Turizm Bakanlığından alınmış herhangi bir turizm belgesi olmamasına rağmen, otel tanıtım levhalarında ve tesisin internet sitesinde 3 yıldızlı otel diye görsel tanıtımlara yer verilmesi nedeniyle Sım- Yapı adlı şirkete reklamları durdurma cezası verildi.

ŞİFA DAĞITAN KAPLICA OYUNU

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile Reklam Kurulu'nun aldığı son kararlar sonucunda, sadece oteller değil, aynı zamanda satışa sunulan kaplıcalı rezidans projeleri de nasibini aldı. Bu projelerden Aydın'a bağlı, Germencik Mursallı'da yer alan "Susesi Premium Termal Rezidans & Spa Center" adlı tesisin tanıtımına yönelik olarak reklam ve broşürlerinde, "Rezidans konutunuzda hem tatil yapın, hem de dünyanın en ünlü şifa dağıtan kaplıca suyundan yararlanarak sağlığınızı koruyun. Tüm sağlık hizmetleri, diş, göz, diyetisyen, fizik tedavi, estetik ve güzellik merkezi S.P.A. Fitness Merkezi ile genç ve dinç kalın. 5 yıldızlı otel konforunda ..." ifadelerine yer verilmesine karşın, sağlık bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'nda, söz konusu projeye ilişkin olarak kaplıca tesisi başvurusunun bulunmadığı tespit edildi. Ayrıca, anılan projede kullanılacağı bildirilen suyun Sağlık Bakanlığınca onaylanmadığı, "şifa dağıtan kaplıca suyu" , "fizik tedavi" , "termal havuz" şeklinde tanıtım yapılabilmesi için Kaplıca İşletme izni alınmış olması gerektiğine de yer verildi. Bunların dışında, tesisin tanıtımlarında "Beş yıldızlı otel konforunda yaşayın, tüm sağlık hizmetleri, diş, göz, diyetisyen, fizik tedavi, estetik ve güzellik merkezi ve Türkiye'nin en büyük kapalı termal havuzları da bu sitede" şeklindeki ifadelere de yer verildiği, bu nedenle de tesisin yalnızca konut olarak planlanmadığının anlaşıldığına dikkat çekiliyor. Bunun sonucunda da söz konusu tesiste kullanılacağı bildirilen suyun Sağlık Bakanlığınca onaylanmamasına ve firma tarafından Valilikten Kaplıca İşletme izni alınmamasına karşın, inceleme konusu internet sitesi ve broşürlerde söz konusu tesise ilişkin olarak "şifa dağıtan kaplıca suyu" , "fizik tedavi" , "termal havuz" şeklinde tanıtım yapılmasının tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu sonucuna varılarak, reklamları durdurma cezası verilmesine karar verildi. (Kaynak:Hürriyet)

Son Dakika Ekonomi Sahtekarlar Tatilcileri 'Yıldızlı Otellerin Resimleri' İle Kandırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Serkan: Hala internetten rezervasyon yapan varmı yaa 3 3 Yanıtla
  • vatandas: Sonra turist gelmiyor diye devleti suçluyorlar orda burada... 5 1 Yanıtla
  • Gezmiş: Dolandırın gitsin aman onlara acıma yok fakire kim acıyacak 2 4 Yanıtla
  • musti: Dürüst olmak lazım 3 2 Yanıtla
  • GEKA, Milas'ta Balık Depolama ve Paketleme Tesisi Projesine Destek Verdi
    16:28 GEKA, Milas'ta Balık Depolama ve Paketleme Tesisi Projesine Destek Verdi

    Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Milas'ta toprak havuzlarda yetişen balığın depolanması ve paketlenmesi tesisinin fizibilite projesine destek verdi. Milas İlçesi İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birliği'nin başvuru sahibi olduğu proje, GEKA'nın 2023 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında destekleniyor. Bu proje ile toprak havuzlarda balık yetiştiriciliği sektörünün gelişimi için önemli bir adım atılmış olacak.

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu
    16:23 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, emekli derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu
    16:04 Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Genç girişimciler, başarılı girişimcilerin deneyimlerini dinleyerek ilham aldılar.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak
    15:57 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin 2030 yılından sonra su fakiri olan ülkeler arasında yer alabileceğini belirtti. Fındık, su kaynaklarının azalacağı, yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla su stresi yaşayan bir ülke haline gelebileceğimizi ifade etti. Bu nedenle su verimliliği seferberliği başlatıldığını ve 114 eylem belirlendiğini söyledi.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.


Advertisement