"Sahte Çürük Raporu" Davasında Mütalaa - Son Dakika
Güncel

"Sahte Çürük Raporu" Davasında Mütalaa

"Sahte çürük raporu" davasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, 128 ila 398 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

19.12.2012 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sahte çürük raporu" davasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, 128 ila 398 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Bir sanığın beraatinin talep edildiği mütalaada, diğer 14 sanık hakkında 1 ila 352 yıl 3 ay arasında değişen hapis cezaları öngörüldü.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bu davanın tutuksuz

"Balyoz Planı" davasının tutuklu sanıklarından Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ile tutuksuz sanıklar Murat Tugay Tepe, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko, Ömer Uçar, Erdem Kılıç, Hayrullah Çelebi ve İsmail Es katıldı.

Sanık Ahmet Zeki Üçok, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından mahkemeye sunulan rapora göre, 17 bin metrekare tarlası olduğunun iddia edildiğini belirterek, "Bu, doğru değildir. Son dönemde de MASAK'ın yanlış raporlar verdiği kamuoyunun gündemine yansımıştır. Benimle ilgili bu hususun, MASAK'a yeniden sorulmasını talep ediyorum" dedi.

-"Üçok"un kod adı "Bamya"-

Duruşmada İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, 15 sayfalık esas hakkındaki mütalaasını okudu.

Sanıklardan Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, zaman zaman örgütün zayıf hiyerarşik yapılanması nedeniyle olayın niteliğine göre ön plana çıktığı belirtilen mütalaada, Üçok ve Tepe'nin "örgüt yöneticisi" konumunda bulundukları kaydedildi.

Üçok'un, askeri savcı olması nedeniyle gerçek isminin telefon görüşmelerinde kullanılmasını istemediği ve bu nedenle örgüt üyelerinin Üçok için "Bamya" kod adını kullandıkları aktarılan mütalaada, örgüt üyelerinin görüşmelerinde, suça konu eylemlerini gizlemek için telefon dinlemelerine karşı dikkatli ve tedbirli davrandıkları anlatıldı.

Mütalaada, Üçok'un askeri savcı olarak yürüttüğü bazı soruşturmalarda çıkar temin edebilmek için sanıklardan Murat Tugay Tepe ile görüşerek, gizli soruşturmalar hakkında bilgi verdiği öne sürülerek, Tepe'nin, söz konusu bilgileri sanık Erdem Kılıç ve diğer örgüt üyelerine aktardığı, tehdit ve şantaj yoluyla çıkar sağlamaya çalıştığı kaydedildi.

- Aziz Yıldırım'dan haksız kazanç planı-

Sanıkların, oyuncular Murat Cemcir ve Engin Akyürek'in de aralarında bulunduğu, özellikle film, müzik, sanat camiasındaki kişilerle ve ekonomik durumu iyi olanlarla irtibat kurdukları ifade edilen mütalaada, "Sanıkların, bu şahısların, askerlik yapmaması için çürük raporu alınması, istedikleri yerlerde askerlik yapmalarının sağlanması, tecil, bakaya ve GBT kayıtlarıyla ilgili işlemlerde usulsüzlük yapılması vaadinde bulunarak, karşılığında yüksek miktarlarda maddi menfaat temin ettikleri belirlenmiştir" denildi.

Mütalaada, sanıkların 68 müştekiye yönelik eylemi sıralanarak, suç örgütünün, müştekiler Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Murat Darendeli'yi tehdit edip, şantaj yaparak 10 milyon dolar civarında haksız kazanç elde etmeyi planladığı da iddia edildi.

-Ceza istemleri-

Mütalaada, sanıklardan Üçok ve Tepe'nin, "kamu görevini kötüye kullanarak başkasına yarar sağlamak", "fuhuşa teşvik etmek", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", 3 kez "örgütlü şekilde nitelikli yağma", 7 kez "nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs", 44 kez "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından toplam 128 ila 398 yıl 6'şar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması istendi.

İş kadını Sibel Fatma Çarmıklı'nın, "nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs" ve "suç örgütüne üye olmak" suçlarından toplam 2,5 yıl ila 8 yıl 3 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, Çarmıklı'nın oğlu Murat Can Çarmıklı'nın "nitelikli dolandırıcılığa teşebbüs" suçundan 1,5 yıldan 5 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

Mütalaada, Erdem Kılıç'ın benzer suçlardan 111,5 yıl ila 352 yıl 3 ay, Ömer Uçar'ın 103,5 yıl ila 331 yıl 9 ay, İsmail Es'in 105 yıl ila 337 yıl, Fehmi Suna'nın 10,5 yıl ila 21 yıl 3 ay, Tahir Mete Turan'ın 14,5 yıl ila 35 yıl 3 ay, Taylan Özgür Düşko'nun 15,5 yıl ila 38 yıl 9 ay, Kahriman Cömert'in 6 yıl ila 20,5 yıl, Aydın Atay'ın 3 ila 10 yıl, Hayrullah Çelebi'nin 2,5 yıl ila 8 yıl 3 ay, Ahmet Metin Kökenek'in 10 ila 19,5 yıl, Derya Aydoğan'ın 2 ila 4 yıl ve Mehmet Çelik'in de 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmalarına karar verilmesi istendi.

Mütalaada, sanık Didem Bektaş'ın, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçundan beraati talep edildi.

Duruşmada, daha sonra sanıklar ve avukatları, mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Üçok'un talebi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yazı yazılarak, sanık Üçok'un 1. sınıf hakim olup olmadığı ve hakimlik mesleğindeki görev süresinin bildirilmesine karar verdi.

Heyet, sanık ve sanık avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.

Muhabir: Murat Kaya - Enes Can

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sahte Çürük Raporu' Davasında Mütalaa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Karadağ maçında doğru bir oyun sergilemeye çalışacaklarını ve gruptan çıkma adına büyük avantajları olduğunu belirtti. Oyuncuların performansı ve sakatlıklar hakkında da bilgi veren Buceschi, Karadağ ve Sırbistan maçlarına kazanmak için çıkacaklarını vurguladı. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak gördüklerini ve seyircinin desteğinin önemli olduğunu ifade ettiler.

  • Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı
    21:58 Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı

    Muş Valisi Avni Çakır, Şehit Jandarma Üsteğmen İsmail Moray Üs Bölgesi'nde görevli güvenlik güçleriyle iftar yaparak, zorlu şartlarda görev yaptıklarına şahitlik ettiğini ve onlardan gelecek yerel seçimlerde desteklerini istedi.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı
    21:46 Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı

    İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan ölümlü kazaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Anne Eylem Tok'un olay yerine gitmesi ve kaçış planı yapması görüntülendi. Baba Bülent C.'nin ifadesiyle çelişen görüntüler de dikkat çekti. Polislerin T.C'nin Amerikan pasaportunu incelemesi de kameraya yansıdı. Olayın ardından Mısır'a kaçan şüphelilerin ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.


Advertisement