Türkiye, Yurtiçinde Çıkardığı Kadar Petrolü de Dışarıda Çıkarıyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, Yurtiçinde Çıkardığı Kadar Petrolü de Dışarıda Çıkarıyor

Türkiye, Yurtiçinde Çıkardığı Kadar Petrolü de Dışarıda Çıkarıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TPAO'nun sahip olduğu kuyularla, yurt içinden çıkartılan petrol miktarı kadarını da yurt dışından çıkardığını söyledi.

21.08.2014 12:18  Güncelleme: 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin yurt içinden çıkarttığı petrol miktarıyla yurt dışında çıkarttığı miktarın hemen hemen eşit olduğunu, yurt dışında çıkartılan petrol miktarını artıracaklarını belirtti. Yıldız, "Maksat petrolün kendisine sahip olmak" dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Şahdeniz Projesi'nde yüzde 10'luk hisse artışının finansmanında Vakıfbank ve Türkiye İş Bankası ile 1 milyar dolarlık kredi anlaşması yapılması dolayısıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda tören düzenlendi.

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, ülkenin geleceği için son derece hayırlı bir işe imza atıldığını söyledi.

Türkiye'nin ham petrol ve doğalgaz tedarikinde artan ihtiyacını olabildiğince yerli kaynaklardan karşılamak amacıyla bu tür çalışmalar yaptıklarını dile getiren Yıldız, "Bu atacağımız imza bir yerli kaynakla alakalı atılacak imzadır. Bunun yurt içinde veya dışında olması bu gerçeği değiştirmiyor" diye konuştu.

Şahdeniz Projesi'nde 468 kilometrekarelik bir alan ruhsatını, hisseleri oranında 50 yıllığına aldıklarını ifade eden Yıldız, TPAO'nun BP'den sonra projenin ikinci büyük hissedarı olduğunu belirtti. Yıldız, TPAO'nun, bir Türk şirketi olarak uluslararası arenada en büyük yatırımcı olduğuna dikkati çekti.

"265 MİLYON DOLAR KAR ETTİK"

Türkiye'nin TANAP'taki hissesini yüzde 20'den yüzde 30'a, Şahdeniz'deki hissesini de yüzde 9'dan yüzde 19'a çıkarttığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu şu demek; hali hazırda geçen yıl 265 milyon dolar kar etmişiz bu projelerden. Bu yıl ve önümüzdeki yıl bunun 2 katını yapmayı düşünüyoruz. 3 yıl ödemesiz, 7 yıl içerisinde 1 miyar dolar ödeyeceğiz artılarıyla beraber. Bunu rahat yapabiliyoruz. Elimizdeki projelerle hazine garantisine ihtiyaç hissetmeksizin, projenin kendisinin garanti olduğu bir yapıyla ilerliyoruz. Bu hisseleri almaya karar verdikten 2 gün sonra bize 150 milyon dolar kar teklif ettiler. '1,6 milyar dolara satar mısınız' dediler. Hayır dedik. 2 hafta sonra 2 milyar dolar verdi bir başka şirket. 7 yılda ödeyeceğimiz bir kısım nemaların karşılığını biz 1 hafta içinde tedarik ettik. Maksat petrolün kendisine sahip olmaktır. Paraya bir çok sektörde sahip olunabilir ama petrolün kendisine sahip olmak daha farklı birşey."

YURTDIŞINDA ÇIKARTILAN PETROL ARTIRILACAK

Yıldız, Türkiye'nin, Şahdeniz Projesi'ndeki hisse artışıyla günlük çıkartılacak 120 bin varillik petrolün yüzde 19'una sahip olacağını belirtti.

Birçok ülkenin konsorsiyumunda gerçekleştirilen proje için 4 yılda 45 milyar dolar para harcanacağına dikkati çeken Yıldız, yaptıkları çalışmanın Türkiye'nin enerji kaynakları sahipli açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de yaklaşık bin 100 kuyudan çıkartılan petrolün hemen hemen tamamına yakınını, yurt dışından alınan operasyonlarla dengelediklerini dile getiren Yıldız, "Yurt içinden çıkartılan petrol miktarıyla yurt dışından çıkartılan hemen hemen eşit. Şimdi bunu artıracağız. Irak ve Kuzey Irak'ın stabil hale gelmesiyle bu miktarın 4,5 katına kadar çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

"BİZDEN PARA İSTEMİYORSUN DEĞİL Mİ?"

Finansmanın yaklaşık 500 milyon dolarlık eşit paylarla Türkiye İş Bankası, Vakıfbank ve TPAO'nun öz kaynağıyla sağlandığını dile getiren Yıldız, "Sayın Babacan'la bunları konuşurken, 'bizden para istemiyorsun değil mi' dedi. 'Şimdiye kadar istemedik, bundan sonra da istemeden projelerimizi gerçekleştiririz dedik. Buralardan elde ettiğimiz karlarla geri ödemeleri yapacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, Yurtiçinde Çıkardığı Kadar Petrolü de Dışarıda Çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • RECEP TAYYİP ERDOĞAN: benim vatandaşım 5 tl den benzin almayı çok sever. lüks yatlara vergisiz mazot yatarım. uyu halkım uyu. 14 0 Yanıtla
  • halk: hadi yorum yazın yiğiti öldür hakkını yeme 8 4 Yanıtla
  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:51 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz sezonu hazırlıkları sürüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.


Advertisement