Rusya'ya Karşı Türkiye'nin "B ve C Planı" - Son Dakika
Ekonomi

Rusya'ya Karşı Türkiye'nin "B ve C Planı"

Rusya ile yaşanan gerginlik üzerine, Rus gazına karşı Azerbaycan, Kuzey Irak alternatifleri, ticarette de Çin, Japonya, Afrika, Latin Amerika'ya açılım devreye giriyor.

28.11.2015 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilmesinin ardından Rus uçağının düşürülmesi sonrası, Rus yetkililerin Türkiye'ye yaptırım yapılacağı yönündeki açıklamaları, Türk işadamlarına karşı 'Stalin' dönemini andıran uygulamalar Ankara'yı harekete geçirdi. Ekonomi yönetimi doğalgaz başta olmak üzere enerjideki olası hamlelere ve iki ülke arasındaki ticaretin sekteye uğramasına karşı B ve C planlarını hazır tutuyor. Ekonomi yetkilileri, Rusya'nın resmi olarak Türkiye'ye karşı ticarette engelleme açıklaması durumunda, Türkiye'nin elinin boş olmadığını, hemen alternatif planların devreye gireceğini belirterek, "Zarar gören Türkiye değil, Rusya olur" dediler. İki ülke arasındaki ticarette ilk sırada yer alan enerji başta olmak üzere tarım ürünleri, diğer sanayi ürünleri gibi konularda ekonomi yönetimi B ve C planlarını hazırlamış durumda.

GAZI KESEMEZ AMA

Rusya ile yaşanan siyasi gerginlikte ekonomik açıdan ilk akla gelen doğalgaz. Türkiye enerjide önemli oranda bağımlı olsa bile Rusya'nın hamlesinin kendisini de ekonomik maliyet açısından sıkıntıya sokacağı belirtiliyor. Enerji yönetimi de yol haritasını bu kapsamda hazırlıyor. Vatandaşı soğukta bırakmayacak her türlü tedbir alınmaya başlandı. Ekonomi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye doğalgazının yüzde 55'ini ithal ettiği Rusya'ya karşı öncelikli olarak Azerbaycan ve İran'dan daha fazla gaz alma seçeneğini devreye sokabilecek.

KUZEY IRAK DEVREDE

Yine bir başka adım ise Cezayir ve Nijerya gibi ülkelerden temin edilen LNG'nin miktarının artırılması. LNG'nin Katar gibi ülkelerle birlikte daha fazla çeşitlendirilmesi masada duruyor. Doğalgaz depolama tesisleri de yine tam kapasite ile çalıştırılacak. Spot piyasadan LNG alımı ile stokların desteklenebileceği belirtiliyor. Enerji yönetiminin yol haritasında kaynak çeşitliliği ile birlikte petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin artırılması da bulunuyor. Bir diğer önemli seçenek ise Kuzey Irak'tan gelecek olan gaza ilişkin takvimi hızlandırmak. Birkaç ay içerisinde Kuzey Irak'tan gelmesi beklenen ucuz gaza ilişkin görüşme trafiği hız kazanacak.

EKONOMİ YÖNETİMİ HAREKETE GEÇTİ

Rusya ile siyasi gerginlik öncesi ekonomi yönetiminin dış ticarette yeni döneme ilişkin hazırladığı çalışma hızla devreye alınıyor. Buna göre;

- Azerbaycan ve İran'dan gaz akışı hızlanacak.

- Kuzey Irak Gazı'nın daha önce gelmesine yönelik görüşme trafiği artıyor.

- Doğalgaz depolama ve LNG tesisleri tam kapasite hazır olacak.

- Ticarette Rusya'ya alternatif olarak Uzakdoğu ve Afrika'da yeni işbirliklerine gidiliyor.

- STA'ların sayısı artırılıyor.

- Latin Amerika ve Karayiplere yönelik ticari bağlantılar kurulacak.

- Büyükelçiliklerin sayısı artıyor.

IRAK'TAN PETROLÜN ÜÇTE BİRİ GELECEK

Türkiye Irak'ta 2018 yılına kadar petrol ihtiyacının üçte birini üretmeyi planlıyor. Burada petrol üretimi yapılması ve ucuz doğalgazın gelmesi ile birlikte döviz kaynaklı cari açığın azalmasının yanı sıra Rusya gibi sadece bir ülkeye bağımlı kalınması sorunu da ortadan kalkmış olacak. Enerji Bakanlığı'nın yeni stratejisi kapsamında petrol ve gaz arama faaliyetleri için Azerbaycan ile yeni ortaklıklara gidilmesi de seçenekler arasında yer alıyor. Türkiye anlaşma kapsamında Kuzey Irak'ta toplamda 13 sahada petrol ve gaz arama çalışması yapacak. Türkiye ile Kuzey Irak arasında 50 yıllık gaz ve petrol anlaşması bulunuyor.

DIŞ TİCARETTE YENİ AÇILIM DEVREYE GİRİYOR

Rusya ile siyasi gerginlik olmadan önce de Türkiye dış ticarette yeni bir açılım başlatmak için çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi bu açılım hızlandırılacak. Bu kapsamda stratejik işbirliği yapılacak ülke ve bölgelerin sayısı artırılacak. Ekonomi yönetimi Türk firmalarının ve işadamlarının Afrika pazarında etkin hale gelebilmeleri ve pazar payını artırmaları için 20 milyar dolar seviyesini aşan toplam ticaret hacmini daha yukarı seviyeye çıkarmak için çalışma başlattı. Dünyanın önemli siyasi ve ekonomik merkezleri arasına giren Asya-Pasifik bölgesiyle ilişkileri derinleştirme ve geliştirmeye devam edilecek. Çin, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Endonezya, Malezya ve Singapur ile stratejik ortaklık düzeyine yükseltilen işbirliğinin daha üst noktaya taşınması hedefleniyor. Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve geçtiğimiz dönemde kurulan Türk Konseyi'nin daha da güçlendirilmesi temel hedef olarak belirlendi. Latin Amerika ve Karayipler ile yeni ticari ortaklık görüşmeleri başlatılacak. Ticari bağlantıların artırılması da göz önünde bulundurulan kıtalardaki büyükelçilik sayısı yükseltiliyor. Hükümet programına da giren yeni dış ticaret stratejisi kapsamında İpek Yolu güzergahındaki ülkelerle yeni bağlantılar kurulacak. Hizmet ticareti ve yatırımlara ilişkin hükümler de içeren yeni STA'lar yapılmasına yönelik analizler tamamlanacak. Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalara göre İpek Yolu üzerinde yer alan ülkeler ile siyasi, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik girişimler sürecek. (Kaynak:Star)

Rusya\'ya Karşı Türkiye\'nin "B ve C Planı"
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Rusya'ya Karşı Türkiye'nin 'B ve C Planı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • akdeniz: Her iki tarafda bu krizden zarar goruyo biran once iliskilerin duzelmesi gerekiyo 12 50 Yanıtla ad ad: Rusya zarar edicek emin ol 5 0
  • erbay: turkun gücünü goreceksiniz 52 6 Yanıtla
  • İYİKİ TÜRKİYE RUSYADAN ÖZÜR DİLEDİ.AMA ???: Bizimkiler Rusya uçağını haksız yere düşürmüş olmasalar,bu adamlar bu kadar alınıp,bizi tamamen silmezler.Herhalde kabahat bizimkilerde.Milletim adına çok üzüldüm.Ama bu daha başlangıç.Bunların niyeti kötü bence.Bunların gözü Akdeniz bölgesi ve Istanbul,da ve AKP rejimine son vermek.AKP kendiliğinden giderse iyi olur bence.Bizimkiler Arapların din bekçiliğini yaparak,ezan sesleri,camilerle,türbanlarla ve dikkafa ile fazla gidemezler.NOTO,nun arkasına ne zamana kadar saklanacağız??? Bizi eski Yo 4 52 Yanıtla
  • AÇÇO ( AKILLI,ÇAĞDAŞ,ÇALIŞKAN OLALIM ): Türkiye Rusya,dan özür diledi.Bu iyi haber.En azından şimdilik uçurumdan döndük(inşallah).Bundan sonra Rusya bize çok KATI anlaşmalar sunarak,bizi kendine bağımlı yapmaya çalışacak.Önerilim:Herşeyden önce Arapların din bekçiliğinden kurtulalim.Dış politikaya fazla karışmayalım,yada yumuşak politika uygulayalım.Kimseye yalmayalım,kendi yeteneklerimizle ilerleyelim.Görmüş olduğunuz gibi,sadece ezan sesleri,camilerle ve dikkafalılık ile ilerleyemiyoruz.Bilim ve teknolojiye ağırlık verelim.Saygılar. 2 48 Yanıtla sertan: Bilim teknoloji bizim ülkeye gelmez kardesm onun yerine cami imam muezzin ve din kültürü vr ahlak bilg öğretmenleri lazm bizim ülkeye teknoloji bilim neymiş ki! İman gücü daha önemli keza iman gücüyle petrol doğalgaz yağabilir gokten deglmi? 3 22 Dadas2525: Açco senin derdin rusya uzerinden turk dusmanligidir. Kendini cok akilli zannediyorsun. Camilerle derdin ne ? Ve dis politikadan uzak durmak ne demek ? Senin bu dusuncen deve kusunun kafasini topraga sokmasina benzer. Boyle dusunmek ulkeyi geriye goturmektir. Bence sen rusyada yasa 20 1
  • zafer: Kesinlikle birlik olma zamanıdır vehetkonuda devletin arkasındayız 41 2 Yanıtla
  • tayyip Erdoğan : bu daha bir başlangıç dahasi da olacak 39 4 Yanıtla
  • Hakan: Türkiye aç karnını doyursun ondan sonra başkalarına kafa tutsun 4 35 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Orjin Gayrimenkul, İstinye Park'ın yüzde 42 hissesini alarak tek sahibi oldu
    13:04 Orjin Gayrimenkul, İstinye Park'ın yüzde 42 hissesini alarak tek sahibi oldu

    Orjin Gayrimenkul, İstinye Park İstanbul Alışveriş Merkezi'nin Doğuş Gruba ait olan yüzde 42 hissesini alarak ünlü AVM'nin tek sahibi oldu. İmza töreninde konuşan Orjin Grup Eş Başkanları, İstinye Park markasının bilinirliğinin ülke sınırlarını aştığını ve ziyaretçilere yeni lezzet alanları sunacaklarını belirtti.

  • Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak
    12:59 Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak

    Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği ile kurulan Çeltik Kurutma Tesisi çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve maliyetlerini azaltacak. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çeltik üreticilerine büyük kolaylık sağlanacak ve üretim kapasitesi artacak.

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek
    12:44 Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak biliniyor. Küçük Yıldız çöreği, kalitesi ve tarihiyle Van kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

  • TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı
    12:27 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı yüzde 13,6 artışla 21 milyar 82 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar oldu. Kayseri'nin ihracatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

  • Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi
    12:25 Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ocalarda ele geçirilen eşyalar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edildi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi
    12:02 Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi

    Turkcell, Kincentric'in uyguladığı Best Employers programında bir kez daha 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi. Şirket, çalışan bağlılığı, çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek kriterlerine göre değerlendiriliyor. Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyduklarını belirterek, Türkiye'nin dijitalin yüzyılı yapma yolculuğuna devam edeceklerini söyledi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.


Advertisement