Medvedev: Türkiye'yle Önemli Ortak Projeler İptal Edilebilir - Son Dakika
Ekonomi

Medvedev: Türkiye'yle Önemli Ortak Projeler İptal Edilebilir

Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilk kez konuşan Medvedev, "Türkiye'yle önemli ortak projeler iptal edilebilir" dedi, gözler Türk akımı ve Akkuyu projelerine çevrildi.

25.11.2015 09:40  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Başbakanı Medvedev'den de tehdit gibi bir açıklama geldi. Başbakan, dün Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Medvedev, 'suç eylemi' olarak nitelediği olayın önemli ortak projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi. Gözler Rusya'yla devam eden Türk akımı ve Akkuyu Nükleer santrali gibi büyük projelere çevrildi.

Medvedev'in açıklamalarından satır başları:

"TÜRK ŞİRKETLERİ RUS PAZARINDAKİ POZİSYONLARINI KAYBEDEBİLİR"

"Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi açılar dahil olmak üzere zarar gördü. Bu hasarı telafi etmek zor olacak. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir.

"SUÇ NİTELİĞİNDEKİ DÜŞÜNCESİZ EYLEM"

Rus uçağını düşüren Türkiye iktidarının suç niteliğindeki düşüncesiz eylemleri, 3 sonuca yol açtı. İlk olarak sınırların korunması dahil hiçbir ulusal çıkarla meşru gösterilemeyecek şekilde Rusya-NATO ilişkilerinde tehlikeli bir tırmanışa yol açtı.

"TÜRKİYE'NİN IŞİD'İ KORUMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL"

Türkiye bu eylemiyle IŞİD militanlarını koruduğunu gösterdi. IŞİD'e ait işletmelerde üretilen petrol ürünlerinin sevkiyatına dahil olan bazı Türk yetkililerinin bu süreçten elde ettiği doğrudan finansal çıkarlar göz önünde bulundurulduğunda, bu şaşırtıcı bir şey değil."

RUSYA – NATO ARASINDA TEHLİKELİ GERGİNLİĞE YOL AÇTI"

Türkiye hükümetini suç işlemekle suçlayan Medvedev, "Rusya – NATO arasında tehlikeli gerginliğe yol açtı. Buna hiçbir çıkar ve sınır güvenliğini koruma bahane edilemez." dedi.

RUSYA'YA NE SATIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Tarım ve hayvancılık 1.068

Tekstil 910.7

Otomotiv 680.8

Makine ve teçhizat 610.7

Kimyasal madde ve ürünler 378.6

Giyim eşyası 303.2

Plastik ve kauçuk 297.7

Toplam ihracat 5.943

RUSYA'DAN NE ALIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Doğalgaz 11.697

Ham petrol 4.763

Ana metal 3.106

Tarım ve hayvancılık 1.601

Gıda ve içecek 1.103

Atık ve hurdalar 1.207

Kimyasal madde 1.013

Toplam ithalat 25.288

RUSYA TÜRKİYE ORTAK PROJELERİ

İki ülke arasındaki en önemli ortaklıklardan biri Akkuyu Nükleer santrali. Rusya santralin yapım ve işletme hakkını almıştı. Rusya Türkiye arasındaki bir başka önemli işbirliğide Türk akım projesi. Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı.

İNŞAAT FİRMALARI VAR

Türk inşaat firmaları için Rusya önemli ve stratejik bir pazar. Türk şirketleri ülkedeki büyük projelere imza atıyor. Türkiye'yenin bu pazardan ciddi döviz kazancı var.

Türk müteahhitleri Rusya'da 1988 yılından bu yana üstlendiği 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4'lük pay ile lider konumda. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. 2015 yılı ilk 9 ay itibariyle proje adedi 8'e geriledi, buna karşın toplam tutar 2.3 milyar doları aştı. Ortalama proje bedeli 80 milyon dolar seviyesinden 300 milyon dolar seviyesine çıktı. Öte yandan Rus vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015'in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı.

700'ÜN ÜZERİNDE MAĞAZA VAR

Rusya son yıllarda Türk markalarının en çok mağaza açtığı ülke olarak dikkat çekiyordu. 30'dan fazla Türk markasının Rusya'da 700'ün üzerinde mağazası bulunuyor. Son dönemlerde ekonomik krizle mücadele eden markaların bazıları mağaza sayısını azaltmıştı. Rusya'daki mağazaların yüzde 75'ini ise hazır giyim markaları oluşturuyor. Bu sektörü mobilya ve ev tekstili takip ediyor. Ayakkabı, mücevher ve ev ürünleri üreticileri de Rusya'da son dönemlerde birçok mağaza açmıştı.

Medvedev: Türkiye\'yle Önemli Ortak Projeler İptal Edilebilir

Son Dakika Ekonomi Medvedev: Türkiye'yle Önemli Ortak Projeler İptal Edilebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (74)

  • cemal: Artış artist konusmayin akpliler nekadar da lideriniz rte benzemisiniz boş artistlikte gerçi ondan olsa olsa figüran olur zaten öyle. Kim kime muhtaç rakamlara iyi bakin bizmi Ruslara, ruslar mi bize.ruslarla ticarette 12 milyar dolar açık vermisik artistlik kime eyyy akpliler 1 139 Yanıtla gencturkler: CeMALsin sen daha malsin çünkü akplisin ne anlarsın git makarnani ye 0 1
  • Kürt Kızı Ülkücü: Yürü gidin ya :D 0 114 Yanıtla
  • RTE: ptoblem degil medo rahat takil siz yokken biz vardik komure devam 35 1 Yanıtla
  • MERSİN,erdemli: RUSYAYA BM ,abd avrupa amborgo uygulayık ihtiyaclarının %80 nini türkiye üzerinden karşılıyor.rusya türkiyeye muhtaçtır.tavuk eti almamakla tehtit ediyor.almassan alma 10 tl ye alıp yiyecegimize 7 tl ye alır yine biz yeriz o tavukları. 24 5 Yanıtla
  • HERŞEY VATAN İÇİN....: İPTAL EDİLİRSE EDİLSİN ULAN RIZKI VEREN ALLAH SENDEN Mİ KORKACAZ. SİZ BUNLARI (HAŞA) SANKİ YOKTAN VAR EDİYORSUNUZ İMANSIZ OLSANIZ DAHİ BU RIZKI SİZE VEREN ALLAHTIR YİNE ALMASINI BİLEN DE ODUR. AÇ KALIRIZ SUSUZ KALIRIZ AMA BU VATANI NE SİZE NEDE SİZİN GİBİ DÜŞÜNENLERE YEDİRTMEYİZ AYAĞINIZI DENK ALIN... 19 1 Yanıtla
  • sezer: Ulan malAKlar tarihte ruslar bizi sirtimizdan vurmamistir hep biz vurduk. 1 dünya savaşında Almanların 2 savaş gemisi gizlice Boğazlarında geçirip rus limanlarini almanlara guvenerek bombalatan Osmanlı zararlı cikmistir 5 15 Yanıtla
  • Türk oğlu Türk: LAN RUSLAR İŞİNİZ GÜCÜNÜZ TEHDİT. BİZ GEREKİRSE SOBADA YAKARIZ ET DE YEMEYİZ. SİZ MERAK ETMEYİN SİZİN UNUTTUĞUNUZ BİZ TÜRKÜZ . 15 3 Yanıtla
  • pasha: mesele ticaret değil,mesele türkiyenin teröristlere destek vermesidir.turkmen=pkk ikiside devletine ihanet ediyorlar 3 14 Yanıtla
  • Saffet: Bizde rus hatunlara gitmeyiz aga sıkıntı yok :) 13 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement