Rusya'dan NATO Tatbikatına Yakın Takip - Son Dakika
Güncel

Rusya'dan NATO Tatbikatına Yakın Takip

Rusya'nın, NATO'nun İskoçya açıklarında yaptığı askeri tatbikata denetim için askeri uzmanlar gönderdiği bildirildi.

14.04.2015 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın, NATO'nun İskoçya açıklarında yaptığı askeri tatbikata denetim için askeri uzmanlar gönderdiği bildirildi.

İngiliz basını, tatbikatın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki tutumu dolayısıyla Avrupa'da artan tehdide karşı NATO'nun gücünü göstermek için yapıldığını ancak Rus askeri yetkililerin tatbikatı yakından takip etmek için İskoçya'ya gittiğini yazdı.

Avrupa silah kontrolü anlaşması çerçevesinde İngiltere Savunma Bakanlığının Rus askeri uzmanların dört günlük ziyaretini kabul etmek zorunda kaldığı belirtilen haberde, Rus Ulusal Nükleer Tehdidi Azaltma Merkezi'nden uzmanların halihazırda İskoçya'nın kuzeyinde bulunduğu kaydedildi.

AA muhabirinin İngiltere Savunma Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Rus ekibe tatbikat boyunca refakat edilecek ve sadece gizli olmayan bilgiler paylaşılacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu rutin bir denetlemedir. 2011'de imzalanan Viyana belgesi çerçevesinde bu, bizim sorumluluğumuzun bir parçasını oluşturuyor. Bu durumun ortak tatbikat üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır. Denetleme delegesinin hassas herhangi bir bilgiye erişimi olmayacak ve tatbikat boyunca delegeye refakat edilecektir" ifadesine yer verildi.

Rus askeri uzmanların, Kırım'ın işgalinden bu yana ilk kez bir NATO tatbikatına katıldığı bildirildi. NATO, Rusya ile işbirliğine Ukrayna'daki gelişmelerin ardından son vermiş ve Rus tehdidine karşı askeri tatbikatlarını artırmıştı.

İngiltere Başbakanı David Cameron geçen ay yaptığı konuşmada, "tatbikatın tehdit oluşturan herkese açık bir mesaj göndereceğini" söylemişti.

11 Nisan'da başlayan ve 24 Nisan'a kadar sürecek askeri tatbikata, 14 ülkeden 55 savaş gemisi, 70'ten fazla uçak ve 13 bin asker katılıyor. Yılda iki kez yapılan askeri tatbikatta çok sayıda denizaltı da yer alıyor. Tatbikat için Brize Norton, Marham, Leeming ve Lossiemouth gibi yerlerdeki kraliyet hava üsleri de kullanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya'dan NATO Tatbikatına Yakın Takip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement