Rus Basını Çaresizlik Girdabında - Son Dakika
Güncel

Rus Basını Çaresizlik Girdabında

Rus basını, ülkelerine ait savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesine ilişkin haberlerinde "çaresizlik girdabına" girdi.

27.11.2015 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus basını, ülkelerine ait savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesine ilişkin haberlerinde "çaresizlik girdabına" girdi.

Rus basınında yer alan haberlerde, savaş uçağının tüm telsiz uyarılarına rağmen sınır ihlali yapması ve bu nedenle daha önce Moskova'ya çeşitli kanallarla resmi olarak bildirilen angajman kuralları gereği düşürülmesi, "planlı bir eylem" ve "provokasyon" gibi gösterildi. Bu da algının başka yöne kaydırılma çabalarını gözler önüne serdi.

Haberlerde, "Rusya'nın terörle mücadele eden uçağı düşürüldü" şeklindeki ifadelerin kullanılması da akıllara, daha önce Türkiye sınırını ihlal eden ve bu nedenle özür dileyerek, tekrarlanmayacağı taahhüdünde bulunan Rusya'nın sözünde durmamasını perdelemeye mi çalışılıyor sorusunu getirdi.

Rus devlet kanalı, ciğerci kardeşleri "DAEŞ mensubu" olarak tanıttı

Rusya devlet haber kanalı Rossiya-24, Türkiye'nin DAEŞ'le bağlantısı olduğunu "iddia ettiği" haberinde büyük bir yanlışa imza attı.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Fatih'teki lokantanın sahipleri Kember kardeşlerle çekildiği fotoğraf, "Bilal Erdoğan DAEŞ mensuplarıyla" diye gösterildi. Bunun üzerine açıklama yapan ve DAEŞ mensubu olmakla itham edilen Kember kardeşler de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ciğer yemeye davet etti.

Diğer yandan savaş uçağının düşürülmesinin ardından bazı Rus yetkililerin Türkiye'nin DAEŞ'in petrol ticaretinde payı olduğu yönündeki iddialarına geniş yer veren Rus basını, Esed rejimine finansal destek sağladığı ve DAEŞ'ten petrol almasına aracılık ettiği iddiasıyla, aralarında Rusların da bulunduğu 4 kişi ve 6 şirketin, ABD Hazine Bakanlığınca kara listeye alınmasını kısa haberlerle geçiştirdi.

Haberlerde, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım kararlarının, DAEŞ'le ilgili noktaları da görmezden gelerek duyuruldu.

İddialar geniş yer buldu

Rossiyskaya Gazeta ise "Türkiye NATO'yu DAEŞ'le kendi çirkin işlerine çekti" başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesinin ardından Rus uçağına ilişkin söylem değiştirdiğini iddia etti.

Gazete, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın farklı vesilelerle sıklıkla dile getirdiği, "İsmi açıklanmayan kaynaklara dayanan haberleri dikkate almıyoruz" tembihlerinin aksine NATO'dan ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde, Türkiye'nin toplantıda düşürülen uçakla ilgili kanıt sunamadığını ileri sürdü.

Haberde ayrıca, Türkiye'nin bazı NATO ülkelerinden istediği desteği bulamadığını ve Genel Sekreter'in yaptığı açıklamaların şahsi olduğunu savundu.

Rusya sözünde durmadı

Türk hava sahasını daha önce üç defa ihlal eden Rus savaş uçaklarıyla ilgili her defasında Rus yetkililerle görüşülürken, "angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağına" yönelik son ikaz, 15 Ekim'de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na gelen Rus askeri heyetine yapılmıştı.

AA muhabirinin askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Rus uçaklarının Türk hava sahasına yönelik ihlalleriyle ilgili Rus yetkililer defalarca uyarılmıştı.

Rusya Federasyonu'na ait savaş uçakları Türk hava sahasını kasım ayından önce üç defa ihlal etti. 3 Ekim, 4 Ekim ve 29 Ekim tarihlerindeki ihlallerin ardından her seferinde uygun çerçevede davet edilen Rus yetkililere konuyla ilgili bilgilendirme yapılmıştı.

Rusya ise ekim ayında Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türkiye'den özür dilemiş, yaşanan olayın tekrarlanmayacağı konusunda taahhütte bulunmuştu.

Bu arada, Türkiye'nin uyarılarını dikkate almayan Rusya'nın hava sahası ihlalleri listesi ise oldukça kabarık.

NATO'nun son verilerine göre Rus jetleri, Estonya hava sahasını 6, Finlandiya hava sahasını 3, Danimarka ve Polonya hava sahalarını da birer kez ihlal etti. İsveç hava sahası, Rus jetleri tarafından 2012 yılında 7, 2013'te 8, 2014'te de 10 defa ihlal edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rus Basını Çaresizlik Girdabında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.


Advertisement