Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı - Son Dakika
Güncel

Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı

Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı

Tbmm Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından 3.5 milyon lira harcanarak restore edilen tarihi Erzurum Kongre binası, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 bakanın katıldığı törenle açıldı.

23.07.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tbmm Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından 3.5 milyon lira harcanarak restore edilen tarihi Erzurum Kongre binası, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 bakanın katıldığı törenle açıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 95 yıl önce bugün toplanan Erzurum Kongre binasının açılıış törenine katıldı. Farklı okullarda eğitim gören 600 öğrencinin oluşturduğu koro önce Erzurum türkülerini seslendirdi. Bu sırada bir öğrenci aşırı sıcaktan bunalınca, şarkı söylemeyi bırakıp konser boyunca kaldırımda oturdu. Dışişeri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Firdevs Aksakal (7) ve Elif Aksakal (4) kardeşleri kucağına alarak konseri izledi.

ALA: 23 TEMMUZ'DA VERİLEN KARARI 10 AĞUSTOS'TA TAÇLANDIRACAĞIZ

Açılışta konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, 600 yıllık adaletli hükümdarlıktan sonra İstiklal savaşı yıllarında milletin büyük bir sıkıntıya düştüğünü, bu sırada Erzurum Kongresinin toplandığını hatırlattı. Çıkış yolu aranırken Gazi Mustafa Kemal'in Erzurum'a gelerek kongreyi topladığıne işaret eden İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum'un zulme, işgale ve ülkeye yönelik taarruzlara itirazın yüksek sesle dile getirildiği bir yer olduğunu bildirdi.

Erzurum Kongresinde alınan kararlardan birisinin millet iradesi ve her türlü baskıya 'hayır' demek olduğuna dikkati çeken Bakan Ala, "En problemli zamanda burada bugünkü adıyla bir meclis toplanıyor. Bu milletimizin başı en çok dara girdiğinde meclisimiz çağrılacak, toplanacak yerdir. Eğer öyle bir yer yoksa meclis oluşturulup ve o kararlar alınacaktır. Yani milletimizin başı derde girdiğinde meclis kapatılacak yer değil. Meclis, 'problemler çoğaldı, yaptık darbeyi ve meclisi dağıttık' demek Mustafa Kemal'in burada başlattığı ruha,y yaptığı işe tam aksi hakarettir. Ona vurulmuş büyük bir darbedir. Bunun altını kalın çizgilerle çiziyorum. Buranın restore edilmesinde TBMM Başkanı bu mekanın bu hale gelmesinin sebebidir. 23 Temmuz'da 95 yıl önce verdiğimiz kararı yani 'millet yönetecek' kararını şimdi 10 Ağustos'ta taçlandıracağız. Bundan sonra devletin başına, cumhurun başına kimin geleceğine de millet karar verecek. Milletin adamını milletin başına getireceğiz" diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugünün kutlu ve mutlu bir gün olduğunu, hem Kadir gecesi hem de Erzurum Kongresinin 95'inci yıl dönümünün kutlandığını belirtti. Aynı zamanda İslam dünyasında İslam tarihinin en kanlı dönemlerinden birinin yaşandığını bildiren Cemil Çiçek, Gazze, Suriye ve Irak'ta çocuk, yaşlı ve kadın demeden insanların öldürüldüğüne dikkati çekti. Medeni dünyada insan hakları adına söylenmedik laf bırakılmadığını, ülkelerle ilgili insan hakları karneleri hazırlandığını, ancak en büyük insan hakları ihlallerine çanak tutup arka çıktığına işaret eden Cemil Çiçek "Neredeyse bu kan dökmeyi kutsayacak bir tavır ve bir aymazlık içerisinde. 'Kimyasal silah kullanma ama nasıl birbirini öldürürsen öldür' demek gibi bu yüzyılda asla kabul edilemeyecek bir tavır ve aymazlık içerisinde" dedi.

"BİZİM DUAMIZ, ALLAH DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN"

Geçen yıl Balkan Savaşlarının 100'üncü yılı olduğunu hatırlatan Cemil Çiçek, bu savaşlar nedeniyle Türk milletinin büyük acılar yaşadığını, insanların katledildiğini söyledi. 3 Ağustos 2014'te Birinci Dünya Savaşının 100'üncü yıldönümü olduğunu anımsatan Cemil Çiçek, bu savaşında Türk milletinin yeryüzündeki küçük kıyameti olduğunu vurgulayan Çiçek, "Bizim için büyük yıkıma neden olan bu savaşın birkaç gün sonra 100'üncü yılı anılacak. İnşallah bu fırsatı kaçırmayacağız. Çünkü Balkan savaşlarının 100'üncü yılı Türk milleti için ne ifade ediyor yeteri kadar üzerinde durmadık. Değerli konuklar bir millet ki acılarını hatırlamaz, sevinçlerini paylaşmazsa, şehir ve gazilerini rahmetle anmazsa, o milletin geleceği karanlıktır. O yüzden sıradan bir coğrafya üzerinde yaşamadığımızın hepimiz farkında olmamız gerekiyor.  Devlet kurmak genetik bir mirastır. Türk milleti bu konuda tecrübeli ve yeteneklidir. Türk milleti tarihinin hiçbir döneminde devletsiz kalmamıştır ve inşallah da kalmayacaktır. Onun içindir ki mübarek günde elimizi cenabı hakka açarken dualarımız arasında diyoruz ki 'Allah devlete ve millete zeval vermesin.' Bu bizim duamızdır. Devletsiz olunduğunda devlet zayıf düştüğünde bir ülkenin başına ne felaketler gelir görmek istiyorsanız akşam haberlerine bakın. Yakın çevremizde Suriye, Irak, Gazze'de yaşanan vahşeti, cinayetleri gördüğünüzde bu duanın ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlıyoruz ve anlamalıyız.Ya devlet başa ya kunduz leşe. Eğer devlet yoksa o zamanlar leşler sizin başınıza üşüşür" diye konuştu.

"VAZGEÇİLMEZ OLAN TBMM'DİR"

Erzurum'un kurtuluş mücadelesindeki önemine değinen Cemil Çiçek, hürriyet ve bağımsızlık yolunda Türk Milletinin  kararlılığının kongre binasında vurgulandığını belirterek şöyle devam etti:

"Empreyalist istiladan kurtuluşta genç Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Erzurum Kongresinin çok özel bir yeri ve anlamı vardır. Palandöken eteklerinde bu kahraman vilayetimizde Türk milletinin sahipsiz olmadığı vurgulanmış milli mücadelemizin yol hatırası belirlenmiştir. Bölgesel nitelikteki toplantılar Erzurum Kongresiyle ulusal bir nitelik kazanmış, milletin bütününü ilgilendiren kararlar alınmıştır. 9 kişilik temsil heyetiyle Gazi Mustafa Kemal'in liderliğinde TBMM'nin açılışına giden ilk adım atılmıştı. TBMM'nin açılışı yolunda atılan bu büyük adımla aynı zamanla kuruluş mücadelesi başlamıştır. TBMM'nin açılışı kolay olmamıştır. Bu devletimizin her kurumu önemli ve vazgeçilmezdir.  Ama bunların başında en evvel vazgeçilmez olan TBMM'dir. Bunca parlamento içerisinde gazi unvanını alnı ak ve başı dik olarak kazanmış dünyadaki tek meclistir. Onun için böyle bir meclisi bize kazandıranları şükran ve rahmetle anıyoruz. TBMM, Türk milletinin göz bebeği, demokrasinin kalbinin attığı yerdir. Bu açıdan sorunları tartışabilen demokrasiyi geliştirebileceğimiz yegane kurumdur. Biz miting için bir araya gelen bir kalabalık değiliz. Örfü, adeti inancı olan milletiz. Ne tarihimizle, ne kültürümüzle ne de birbirimizle çatışmaya girmeye gerek yoktur. Bu bizim felaketimiz olur."

"TÜRKİYE'NİN SORUNUNU ANCAK BİZLER ÇÖZERİZ"

Terör sorununun Türkiye'nin gündeminden tamamen çıkarılması halinde 21'inci yüzyılın hedeflerine ulaşmak için önemli bir fırsatın yakalanacağına dikkat çeken Çiçek şunları söyledi:

"30 yılı aşan bir süredir ayağımıza dolanan bu sorunu ortadan kaldırdığımız gün ülkemizi ve insanımızı layık olduğu huzura kavuşturmak için büyük bir fırsat yakalayacağız. Bu fırsat elimizdedir. Türkiye'nin sorununu ancak bizler çözeriz. Başkalarından anlayış, destek beklemek, asla bugüne kadar mümkün olmadı. Bu sorunları biz aşmalıyız. Başkaları bu işi düzetmek için değil karıştırmak için karışır. Bunu da yaşadığımız terör tecrübelerinden çok iyi biliyoruz. Bizi yıllardır oyalayan bu prangadan kurtulduğumuz gün ülke bir ok gibi fırlayarak daha ileri hedeflere ulaşacaktır. Kaynaklarımızı heba etmeden yatırıma dönüştürmek için bu sorundan kurtulmamız gerekmektedir. Böylece Türkiye 30 yıldır mücadele ettiği teröre rağmen ulaştığı hedeflerin  çok daha ilerisine gidecektir. İnsanımızın çalışkanlığı ülkemizin potansiyeli bunun en büyük garantisidir. Erzurum Kongresinin bir daha toplanmaması ve milletin mukadderat kaygısına düşmemesi için birbirmize uyumlu, saygılı ve sabırlı bir şekilde çalışmaya devam etmeliyiz."

Yapılan konuşmaların ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve bakanlar restore edilen kongre binasındaki temsili canladırmayı izledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplanan ve alınan kararlarla Kurtuluş Şavaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi, 10 Ocak 2011 günü protokolle TBMM'ye devredildi. Sivas kongre binasıyla birlikte TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesine alınan Erzurum Kongre binası geçen yıl 3.5 milyon lira harcanarak restore edildi. 'Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum'daki tarihi kongre binası 19'uncu yüzyıl sonlarında yapıldı. Erzurum Kongresine ev sahipliği yapan tarihi bina, kongre müzesi olarak da kullanılacak. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Restore Edilen Erzurum Kongre Binasını TBMM Başkanı ile 4 Bakan Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti
    23:24 İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sanayi esnafının yol verme kavgasında taraflardan birisinin 8 kez bıçakladığı yaralıya, yanındaki diğer şahıs da tabancayla ateş etti. Mermilerin isabet etmediği yaralı, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

  • Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Altındağları bölgesi geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi
    23:23 Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Altındağları bölgesi geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi

    Şırnak Valiliği, Altındağları bölgesindeki güvenliği sağlamak amacıyla 15 gün süreyle geçici özel güvenlik bölgesi ilan etti. Vatandaşların can ve mal güvenliği için bahse konu bölgelere giriş yasaklandı.

  • Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    23:23 Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Erzincan'ın Yeniköy Kilimli Köyü'nde çıkan arazi yangını, köylülerin durumu bildirmesi üzerine Erzincan Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından müdahale edilerek söndürüldü. Ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışması sonucunda, yangın kontrol altına alınarak yerleşim alanlarına sıçraması önlenmiştir.

  • Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor
    23:18 Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor

    Bursa'da yaşayan Rahim Çakmak ve ailesinin papağanı, müzik çalınması ve komut verilmesiyle ilginç hareketler sergiliyor. Çakmak'ın papağanının videoları sosyal medyada çok izleniyor ve takipçileri tarafından merakla bekleniyor.


Advertisement