Renault Çalışanları Bölündü, İş Bırakma Eylemine Son Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Renault Çalışanları Bölündü, İş Bırakma Eylemine Son Verdi

Düşük ücret nedeniyle 12 gündür iş bırakma eylemi yapan Renault çalışanları aralarında çıkan anlaşmazlık sonucu bölününce, işçilerin büyük kısmı bu sabah işe geri döndü.

27.05.2015 09:10  Güncelleme: 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin otomotiv devi Renault'da ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçilerin, 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi. Toplam 1300 işçinin çalışması gereken bu sabahki 08.00 vardiyasına 1284 işçi gelerek işbaşı yaptı. Diğer vardiyalarında aksamadan devam edeceği duyuruludu.

İŞÇİLER BÖLÜNDÜ

15 Mayıs gecesi başlayan eylem, işçilerin kendi aralarında bölünmeleri üzerine sona erdi.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ

Fabrika yönetimi ile işçiler arasında önceki iki gün yoğunlaşan görüşmelerden sonuç çıkmamıştı. Fabrika yönetiminin, bin lira avans, 480 lira banka promosyonu ve yıl sonu 600 lira para verme teklifi, saat ücretlerinde bir ay içinde iyileştirme sözünü işçiler kabul etmemişti.

YÖNETİM NOT GÖNDERDİ

Dün gece çalışanlara 'iç iletişim notu' başlığı ile yazı gönderen yönetim çalışanlara yaşananlardan dolayı hiç bir çalışanın sözleşmesinin fesih edilmeyeceğini, savcılığa yapılan şikayetten vazgeçileceği bildirildi.

İŞVEREN SÖZ VERDİ

Bir hafta içerisinde tüm çalışanlara net 1000 lira avans ödemesi yapılacağını yıl sonunda 600 lira prim ödeneceği ayrıca banka maaş ödemelerinden ise kendilerine promosyon olarak 480 lira hesaplarına yatırılacağı duyuruldu. Ayrıca yapılan görüşmelerde işçilerin ücretlerinde önümüzdeki günlerde iyileştirme yapılacağı ve bunların kendilerine bildirileceği konusunda anlaşıldı. Taraflar arasında kriz yaratan görüşmelerin 'tutanağa geçirilmesi' talebi ise fabrika yönetimin bunu 'iç karar' olarak duyurması ile aşıldı.

TARTIŞMA ÇIKTI

Bunun üzerine günlerdir fabrika içinde eylem yapan işçiler, dışarı çıkarak eylemi dışarıdaki arkadaşları ile birlikte sürdüreceklerini açıklamıştı. Gece ise işçiler arasında içeri girip girmeme konusunda tartışma yaşandı. Eylemi sonlandırıp sonlandırmama konusunda sandık kurularak seçim yapılmak istendi. Ancak oy kullanma işlemi tartışmalar üzerine yarım kaldı. Yaşanan bölünme üzerine işçiler sabah saatlerinde eylemi tamamen sonlandırdı.

İŞBAŞI YAPTILAR

Yaklaşık 5 bin 400 kişinin günde 1400 otomobil ürettiği Oyak Renault'ta eylem sona ererken bazı işiler ise direnişlerini sürdürüyor. Sabah 08.00-16-00 vardiyası fabrikaya girerek günler sonra Renault'ta üretimi başlattı. Diğer vardiyaların da iş başı yapacağı öğrenildi.

SOSYAL MEDYADAN DUYURULDU

Bu arada, işçilerin sözcüsü konumundaki Metal İşçileri Birliği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "An itibariyle Reno'da işçiler işbaşı yapmak üzere içeri girdi." şeklinde açıklama yaptı.

RENAULT'DAN AÇIKLAMA

Renault'ta 12 gün süren iş bırakma eylemlerinin sona ermesi fabrika yönetimi tarafından yazılı bir açıklamayla duyuruldu. Açıklamada Renault'ta 15 Mayıs'ta başlayan eylemin 26 Mayıs'ta yapılan görüşmeler sonucu sona erdirilmesine karar verildiğine dikkat çekildi.

Oyak Renault tarafından yazılı açıklamada şöyle denildi: "Fabrikamız içindeki eylemlere bugün itibariyle son verildi. Oyak Renault, 27 Mayıs 2015 tarihinde, saat 08.00 - 16.00 vardiyasıyla normal üretim düzenine geçmiş bulunuyor. Yaşanan süreçten dolayı hiçbir çalışanın iş sözleşmesi feshedilmeyecek ve cezai başvurular geri alınacak. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları tarafından tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınmaktadır. Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konu ile ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak,1 ay içerisinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacak. Analizi yapılacak iyileştirmelere mahsuben; 1 hafta içinde, çalışanlara net bin TL avans ödemesi yapılacak. Her yıl sonunda çalışanlara kalite, iş güvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup, prim miktarı asgari net 600 TL olacak. Ayrıca banka maaş ödemeleri promosyonu olarak net 480 TL ortalama bir prim ödemesi de yapılacak. İş bu şartlar, 27 Mayıs tarihinde işbaşı yapan mavi yakalı çalışanlarımız için geçerli olacak."

ANLAŞMA SAĞLANAN FABRİKALAR

Renault'un ardından üretimi durdurma eylemi yapılan TOFAŞ, Coşkunöz, Mako ve Ototrim fabrikalarında anlaşma sağlanmış, işçiler daha önce işbaşı yapılmıştı.

Renault Çalışanları Bölündü, İş Bırakma Eylemine Son Verdi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Renault Çalışanları Bölündü, İş Bırakma Eylemine Son Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • Salih Has: Milyonlar sokakta iş arıyor. Nimet azgını olmayın. Halinize şükür edin. Reno kapı dışarı ederse halkınızı aramanız 3 yıl sürer bu ülkede. Akıllı oolll 4 13 Yanıtla
  • eski akp li: asgari ücret alıyorum emin olun en son çerez aldığım günü hatırlayamıyorum ateş pahası bumudur akp nin adaleti bana hala ımf ye borcumuz yok dıyor açım bn aççç aççç çocuklarıma okul harçlığı vermıyom evime ekmek götüremıyom hastaneler para tuzağı olmuş hasta olduklarında tedavi ve ilaç parası bulamıyorum bumudur akp nin adaleti şu nana kadar verdiğim oylar haram olsun bu saaatten sonra değil akp ye oy günahımı vermem oyum selahattin demirtaş feda olsun 5 5 Yanıtla
  • Boschlu: Allah gözünüzü doyursun... 1 8 Yanıtla
  • HaKaN: Ne yapsınlar boş duramıyorlar gariplerim eve ekmek Lazım olunca mecbur katlanıyor bi süreden sonra... 5 4 Yanıtla
  • Yhytrn: Sahtekar bunlar ikiye ayrıldılar şimdi bazıları arkadaşlarını sattılar 7 2 Yanıtla
  • yavz: M Akif’in “Aldanma insanların samimiyetine! Menfaatleri gelir her şeyden önce. Vaad etmeseydi Allah cenneti; O’na bile etmezlerdi secde.” türk insanını en iyi anlatan sözlerden biri , yola çıktığın arkadaşın işte böyle yolda bırakır seni 8 0 Yanıtla
  • TRABZONSPORLU: işten atmayla tehdit etmişlerdir şantaj yapmıştırlar 1 6 Yanıtla
  • Ali Taş: Kararınız, size, işvereninize, ülkemize hayırlı olsun. Eylemlerin çıkış noktası zaten hatalı idi, sendikanın haklarını gereğince savunmadığı gerekçesi ile sendikaya karşı yürütülmesi gereken sendika içi mücadelenin işverene yöneltilmesi nedeniyle hukuki zemini sağlam değildi. Gerek işçilerimiz, gerekse işverenleri bu eylemi en az hasarla atlatmış olmaları sevindiricidir. İşveren de vaadlerini yerine getirirse fazlaca sorun kalmaz 5 2 Yanıtla
  • MANSUR: doğru olan budur, anlaşma uzlaşma en güzeli, üretimin durması ülkeye zarar.. 2 4 Yanıtla
  • Seff: Verilen 200 tl Zammın 75 TL'sini sendika gasp ediyor diye yaz da millet haber görsün. 6 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi
    11:25 Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiği Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projesinde üretim aşamasına geçildi. DÜFAM Laboratuvarına kurulan model fabrika ile fındık üreticileri, hasat ettikleri fındıkları işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilecekler. Model fabrikanın test çalışmaları tamamlandığında açılışı yapılacak.

  • Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor
    11:15 Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde başlatılan 'Şırnak yer fıstığıyla şahlanıyor projesi' kapsamında çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı. Projede 30 yer fıstığı üreticisine 2 milyon 250 bin TL değerinde tohum verildi. Dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, tohumların üreticilere bol ve bereketli kazançlar getirmesini diledi.

  • Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor
    11:13 Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor

    Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılan gümüş balıkçılığında avlanan balıklar, cips haline getirilerek Yunanistan başta olmak üzere yurt dışına satılıyor. Gümüş balıkçılığı sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü'ne bırakmaya başladı. Balıkların öncelikli olarak Yunanistan'a ihraç edildiği ve burada cips haline getirilerek satıldığı belirtiliyor. Ancak İznik Gölü çevresinde soğuk hava depo yapılması halinde balıkların Türkiye'de işlenip paketlenebileceği ve yurt dışına gönderilebileceği ifade ediliyor.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı
    11:13 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı

    Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. İşverenlerle iş arayanları bir araya getiren ESBİM, engelli bireylerin istihdam edilmesine katkı sağlıyor.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.

  • CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor
    11:08 CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor

    CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçiden alınan ürünlerin market raflarında 4 katına satıldığına dikkat çekerek, vatandaşların gıdaya erişiminin imkansız hale geldiğini belirtti. Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki farkın 4 kat olduğunu ifade etti. Ayrıca, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçurumun çiftçilerin ve tüketicilerin en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

  • Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla
    11:08 Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar liralık zararının, 8 bakanlığın bütçesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Uzun, bu zararın Adalet Bakanlığı bütçesinin 4 katından ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu zararın 6 Şubat depremlerinde hesaplanan hasara eşit olduğunu söyledi. Uzun, Türkiye'nin sefalet endeksinde 5. sıraya yerleştiğini ve dar gelirli yurttaşların zor günler geçirdiğini vurguladı.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi, 460 Engelliye İş Sağladı
    11:05 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi, 460 Engelliye İş Sağladı

    İşsizlik sorununa çözüm üretmek amacıyla Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. Engelli bireylerin özel olarak görüştüğü mülakatlar sonucunda 30 kişi daha uygun kadrolarda işe alındı.

  • Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması
    10:59 Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması

    Malatya'da Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde öğrenciler arasında 'Dünya Mutfakları Yemek Yarışması' düzenlendi. Yarışmanın sonuçları açıklandı ve dereceye girenler ödüllendirildi.

  • Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti
    10:39 Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarını ziyaret etti

    Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Marble İzmir Fuarı'nda Denizli firmalarının standını ziyaret etti. Erdoğan, sektörün Türkiye ve bölge ihracatına büyük katkılar sağladığını belirtti.

  • Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı
    10:32 Altınova'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı

    Altınova Belediyesi Zabıta Amirliği, Altınova'da faaliyet gösteren marketlerde temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatını kontrol etti ve denetimlerde bulundu.


Advertisement