Rehine Operasyonun Perde Arkası: Çatışma Yok, Müzakereyle İkna Var - Son Dakika
Güncel

Rehine Operasyonun Perde Arkası: Çatışma Yok, Müzakereyle İkna Var

IŞİD'in 101 gün önce kaçırdığı Musul Başkonsolosluğu'ndan 49 personel çatışmayla değil, müzakereler sonucu ikna yöntemiyle kurtarıldı.

20.09.2014 09:40  Güncelleme: 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IŞİD’in 101 gün önce kaçırdığı Musul Başkonsolosluğu’ndan 49 personelin serbest bırakılmasıyla ilgili ilk perde arkası bilgiler gelmeye başladı.

TAMAMEN YERLİ OPERASYON

Musul'da rehin alınanları kurtarma operasyonu MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) tamamen "yerli bir operasyon" olarak yürütüldü.

IŞİD ANALİZ EDİLDİ, STRATEJİ GELİŞTİRİLDİ

MİT, Musul'daki rehin alınma olayının ardından İŞID'in bölgede daha önce gerçekleştirdiği tüm rehin alma operasyonlarını analiz ederek, bir strateji geliştirdi ve bu çerçevede sonuca ulaştı.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI TAKİP ETTİ

Musul'da rehin alınanlar, ilk günden beri Musul'da 8 ayrı adreste tutuldu, hareketlilik insansız hava araçları ve diğer unsurlarla sürekli takip edildi.

NE BÜYÜK DESTEK ARAP AŞİRETLERİNDEN

Rehinelerin yerlerinin belirlenmesi, durumlarının takibi ve operasyon sürecinde Arap aşiretlerden büyük destek alındı.

5-6 KEZ KURTARMA AŞAMASINA GELDİ AMA...

Musul'da rehin alınanlar, bugüne kadar 5-6 kez kurtarılma aşamasına geldi ancak bu girişimler bölgedeki savaş ortamı nedeniyle sonuca ulaşmadı, operasyon bugüne kaldı.

ÇATIŞMA OLMADI

Rehinelerin kurtarılmasında silahlı bir çatışma veya silahlı bir operasyon kesinlikle olmadı.

MÜZAKERE YOLUYLA İKNA

Rehineler değişik kanallar üzerinden yürütülen müzakereler sonucu ikna yöntemiyle kurtarıldı. Rehinelerin kurtarılmasında MİT “Ana üstlenici” olarak operasyonun baş rolünde yer aldı.

SON GÜNLERDE SİNYALLER GELDİ

Ancak MİT askeri unsurlarla da sürekli irtibat halinde kaldı. Özellikle son iki gün içinde müzakereler yoğunlaştı ve rehinelerin serbest bırakılabileceği sinyalleri alınmaya başlandı.

BORDO BERELİLER HAZIR BEKLETİLDİ

Bordo bereli özel harekatçılar her an silahlı operasyona başlanılacakmış gibi 24 saat hazır tutuldu. Kaçırılma olayından serbest bırakılana kadar rehinelerle görüntülü irtibat hiçbir zaman kesilmedi.

8 KEZ YER DEĞİŞTİRDİLER

Yerel kaynaklara göre, 49 kişi kararlaştırılan yere getirdi ve bu buluşma Musul'da yaşandı. 49 rehinenin kaçırıldıktan sonra tam 8 kez yer değiştirdikleri bildirilirken, Musul’da teslim alındıkları ancak güvenlik nedeniyle Suriye’den getirildikleri öğrenildi.

FİDYE ÖDENMEDİ

Rehinelerin üçünün Iraklı yerel personel, 46’sının ise Türk vatandaşı olduğu belirtildi. Musul'daki rehineler için herhangi bir fidye ödenmedi, bırakılmaları karşılığında herhangi bir şart kabul edilmedi.

"GİZLİ KALACAK"

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu, serbest kalanlarla buluşmak üzere Bakü'den Şanlıurfa'ya giderken, uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

49 kişinin özel bir ekip tarafından alındığını vurgulayan Davutoğlu, operasyonla ilgili bilgilerin gizli kalacağı vurgusu yaptı. Davutoğlu bu ayrıntıları sadece üst düzey yetkilerin bileceğini kaydetti.





Rehine Operasyonun Perde Arkası: Çatışma Yok, Müzakereyle İkna Var
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Rehine Operasyonun Perde Arkası: Çatışma Yok, Müzakereyle İkna Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • 1453 kartallar1: GEZİ ZEKALILAR ÇAPULCU HAİNLER ÇOK ÜZÜLMÜŞ BİZ RECEP TAYYIP ERDOĞAN'IN ASKERLERI İKİ KAT BAYRAM YAPMALIYIZ BUGÜN:) 12 18 Yanıtla ali: he koyun he:)))))) 0 0 1453 kartalları: yilmut mu desem yoksa demokrat saab tokmakmı birsürü farklı niçkle takılan zavallı komünist 0 0
  • vatansever: bu rehinelerin kurtulmasına sevinemeyenler, bu operasyonun altında buzağı arayanlar, hükümete devlete camur atmaya kalkalar, bi zahmet soy kütüklerine baksınlar. kesin ya yahudi ya ermeni yada rum kanı taşıyorlardır. ve ben onlara bu tutumlarını çok görmüyorum. kanı bozuk vatan hainleri. istesenizde istemesenizde, görsenizde görmesenizde türkiye cumhuriyeti büyük devlettir. dahada güçlenerek büyüyecektir allahın izniyle. 20 6 Yanıtla tayson: çok üzülmüşsün zamanında belli, o yüzden bir sır vereyim sana: bunları kaçıran Işid var ya, silahları makine kimya endüstrisi üretimi çıktı. şşş, kimseye söyleme, aramızda. . . 0 0
  • bariş: BIR TREN DOLUSU MUHIMMATI SURUCTA IKI GUN ONCE TESLIM ETTINIZ. MILYAR DOLARDIR BEDELI. 13 9 Yanıtla
  • tukaka: Fidye ödendi gibi adam başı 1 milyon dolar ama hükümet adam başı 2 verip 1 er milyon dolarda kendileri komisyon almış olabilir. . . 8 13 Yanıtla .: şöyle takip ediyorum. da bu yazıları yazanların çogunun bu vatan evladı olmadıgından şüpheliyim. 0 0
  • UKKUS;;: Kısacası, DANIŞIKLI DÖĞÜŞ (!). . . 15 5 Yanıtla
  • serhat: kürtlere karşı 49 misafir evlerine geri gönderildi. ağır silahlar işide verildi sınırlar açıldı ve kürtler işide sunuldu türkiyenin stratejisi kürtleri feda et 49 misafir bıraktığı vatandaşlarını güllerle sevinçle karşıla işte kürtlerle kardeşlik politikası 7 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'
    11:18 Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde şerit dışından giderek araçları geçen motorlu kuryeyi durduran polis, kuryeyi otomobil sürücüleri ve trafik hakkında uyardı. Polis ile motokurye arasındaki diyalog kask kamerasına yansıdı. Polis, kuryeye 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma' dedi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe İlçe Müdürleri ve Mahalle Muhtarlarıyla Koordinasyon Toplantısı Düzenledi
    11:17 Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe İlçe Müdürleri ve Mahalle Muhtarlarıyla Koordinasyon Toplantısı Düzenledi

    Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe, ilçenin sorunlarına çözüm bulmak, hizmetleri daha etkili kılmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla ilçe müdürleri ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Toplantıda, mahalle muhtarlarının sunduğu bilgilerin ilçe yöneticileriyle birlikte çözüm yolları bulmak için değerlendirileceği ve Kaymakam Gökçe'nin ilçe yönetimiyle birlikte daha iyi hizmetler sunmak adına koordineli bir çalışma içinde olacaklarını belirttiği ifade edildi.


Advertisement