Referandum Sonucu Merkel'i Fena Yıprattı - Son Dakika
Ekonomi

Referandum Sonucu Merkel'i Fena Yıprattı

Yunanistan'da 'hayır' oyunun çıkması ardından Avrupa bugün hareketli saatler geçiriyor. Hollande ile Paris'te bir araya gelecek olan Merkel, oldukça bitkin görüntülendi.

06.07.2015 11:58  Güncelleme: 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine yüzde 61'le 'hayır' dedi. AB liderleri, olağanüstü zirvede bir araya geliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris'te Euro Bölgesi'nin geleceğini görüşecek.

"TARİHİ KARE"

Merkel görüşmeden önce Berlin'de görüntülendi. Şansölye'nin oldukça bitkin ve yorgun olduğu gözlendi. Objektiflere takılan bu an 'tarihi bir kare' olarak kayıtlara geçti.

Almanya Başbakanı genel olarak derli toplu giyimiyle tanınıyordu.

DÜNYA BASINI BUNU KONUŞUYOR

Avrupa basını, Yunanistan'daki 'hayır' oyunu kreditörlerle müzakerelerde zorlu bir dönemin başlangıcı olarak yorumlandı. Independent gazetesi, Avrupa'nın, tarihin en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya olduğunu iddia etti.

İngiliz Financial Times gazetesi, kurtarma paketinin şartlarına ilişkin referandumun, kreditörler tarafından "Euro Bölgesi üyeliğinde kalmak ya da çıkmak" olarak algılandığını vurguladı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, referandum sonucunun Euro Bölgesi'nden çıkmak anlamına gelmeyeceğini belirttiği hatırlatılan haberde, "Fakat Euro Bölgesi liderleri, referandumdan "Hayır" çıkmasının, Yunanistan'ın para birliğinden çıkışı için zemin oluşturacağını söyledi." ifadesi kullanıldı.

Guardian'ın ekonomi editörü Larry Elliott, "Kreditörler, nakitsiz kalmış bir ekonominin birkaç hafta boyunca nasıl ayakta kalacağını görmek isteyebilir. Çipras baskı altında kalır, istifa eder ve ekonomiye ilişkin haberler kötüleşirse erken seçim çağrısında bulunur ve seçimin sonucunda Avrupa'nın geri kalanına karşı daha yumuşak başlı bir hükümet oluşur... Fakat bunu oynamak riskli. Çipras'ın istifasına sıra gelmeden Yunanistan, Euro Bölgesi'nden çıkmaya zorlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

KOMŞU 'HAYIR' DEDİ

Elliott, makalesinde, "Kreditörler referandumun sonucuna saygı duymalı, krizin kontrolden çıkmasını engellemek için Yunanistan'a bir şey vermeleri gerektiğini fark etmeli." ifadesini kullandı.

"AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KRİZİ"

Independent gazetesi ise manşetinde, Avrupa'nın, 'Yunanistan halkının kararlı bir şekilde referandumda yıllarca sürecek yeni kemer sıkma önlemlerine 'Hayır' demesinden ve fiilen Brüksel'e bir ülkeyi ekonomik uçuruma sürüklemesi için meydan okumasından sonra Avrupa'nın, tarihin en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

İngiliz yayın kurumu BBC, "Yunan seçmen, kurtarma paketi teklifini reddetti." başlığıyla gelişmeleri okuyucularına duyurdu. BBC'den Mark Lowen, "Zafer gösterisi uzun sürmeyecek. Hâlâ Yunanistan'da ciddi bir kesim olanlardan derin endişe duyuyor. Hükümetin bölünen toplumu birleştirmesi gerekiyor." yorumunu yaptı.

"ANGELA'NIN KÜLLERİ"

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, "Yüzde 60'tan fazla 'Hayır' oyu kullanıldı. Yunanlılar Avrupa reformlarını açıkça reddetti." denildi. Haberde, "Hayır" oyu kullananların kutlama yaptığına işaret edildi.

Dergide yayımlanan, Peter Müller ve Rene Pfister tarafından kaleme alınan "Angela'nın Külleri: Merkel, Yunanistan'ı ve Avrupa'yı nasıl başarısızlığa uğrattı." başlıklı makalede, "Angela Merkel Avrupa'nın prensesi unvanının keyfini sürüyor ama hâlâ gücünü nasıl kullanması gerektiğini öğrenemedi. Bunun yerine durumun ısınıp kaynama noktasına gelmesine neden oluyor. Merkel'in rağbet görmeyen tutumlar alması Yunan krizini artırdı." ifadesi kullanıldı.

Bild gazetesi de "Yunanlı patronlar iflasa karşı savaşıyor." başlığıyla verdiği haberde, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in banka sahipleriyle bir araya geleceğini yazdı.

"ÇİPRAS ŞİMDİLİK ZAFER ELDE ETTİ AMA..."

Frankfurter Allgemeine gazetesi de "Çipras zaferini kutluyor" başlığıyla verdiği haberde, Çipras'ın şimdilik zafer elde ettiğini ancak geleceğin iyi olmayacağını, Yunanlıların bunun farkında olması gerektiğini belirtti.

Le Monde gazetesinin internet sitesinde de "Yunanistan'da 'Hayır' oylarının ezici çoğunluğuna doğru" başlığı kullanıldı. Referandum sonucunun Almanya Başbakanı Angela Merkel için yenilgi olduğu kaydedilen haberde, "Hayır" oyu kullananların kutlama yapmak için Atina'nın merkezinde toplandığı ifade edildi.

Le Figaro gazetesinin internet sitesi ise "Yunanistan referandumu: Bu 'Hayır', Avrupa'ya 'Evet' anlamına gelir" başlığını kullandı. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in, "Ortaklarımızla işbirliği yapmak istiyoruz." dediği anımsatılan haberde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da müzakerelerin yoğunlaştırılmasını istediği belirtildi.

Le Point gazetesinin internet sitesinde ise "Yunanistan referandumu: 'Hayır'ın zaferi Yanis Varufakis için bir araç" başlığı atıldı. Varoufakis'in işbirliği için ortaklarına el uzattıklarını açıkladığı hatırlatılan haberde, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın Paris'te referandum sonuçlarını değerlendirmek için bir araya geleceği ifade edildi.

Referandum Sonucu Merkel\'i Fena Yıprattı

Son Dakika Ekonomi Referandum Sonucu Merkel'i Fena Yıprattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • mufazakar: allahim Bu millete erdogan kulunu gonderdin icin sonsuz sukurler olsun 20 11 Yanıtla
  • Okan sarı: Tayyip erdoğana olan aşkından Eridin be Merkel abla...Sat almanyayı taşın Türkiyeye...Antalyadan ev alalım sana 23 3 Yanıtla
  • KEMALİST: 12 MİLYONLUK YUNANİSTANA İLAÇ OLAMAYAN AVRUPA TÜRKİYEYİ NASIL İHYA EDECEK AVRUPA BİRLİĞİNİN BALON OLDUĞU VE ASIL AMACININ TÜRKİYEYİ SÖMÜRMEK OLDUĞU VE RESMEN TEFECİLİK YAPTIĞI ANLAŞILDI 22 2 Yanıtla
  • yorumcu: adamlar evet dermi hic.biz olsak evet deriz kemeri sikariz.biz garibaniz.adamlar rahatlarndan odun vermiyo.nasil olsa bi yerden cikis noktasi olur diye dusunuyolar.diyorum ya bizm millet cefakar kesinlikle kemer sikalim derdi.... 22 0 Yanıtla
  • 12kad: Beter olsun 19 2 Yanıtla
  • fatih: yunanlılar yan gelip yatmasınlar çalışsınlar çok tembel bir toplum 17 0 Yanıtla
  • osmanli: 600 yil. Yunan halki osmanlinin kiymetini bilemedi 14 2 Yanıtla
  • CAN GÜRBÜZ: TÜRKİYE Yİ SOKMUYORDU, AB YE. ŞİMDİ BİZE ÜSTÜNE PARA VERSE GİRMEYECEĞİZ. SENİN OLSUN AB. BATACAK. NASILSA. 11 1 Yanıtla
  • ASLAN ÇİPRAS: Aslanım çipras, tüm ülkelere senin gibi adam lazım. Ama halk da arkasında yani. Avrupaya rest böyle çekilir işte kuru lafla değil. 5 7 Yanıtla
  • Paşa 1905: Biji Merkel 3 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement