Rajoy-Cameron Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Rajoy-Cameron Ortak Basın Toplantısı

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa'daki sığınmacı krizi konusunda bir araya geldi.

04.09.2015 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa'daki sığınmacı krizi konusunda bir araya geldi.

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rajoy, İspanya'da çalışan nüfusunun yüzde 10'unun yabancı olduğunu, ülkesinde yabancıların entegrasyon sorunu bulunmadığını, son yıllarda İspanya'ya yapılan sığınma talebinin 3 kat arttığını bildirdi.

Avrupa'nın gündeminde olan sığınmacı krizi konusunda da Rajoy, "Sığınma hakkı olup bu talebi yapan herkese karşılık verilecek. Sığınmacılarına yapıcı ve pozitif cevaplar vermek için çalışıyoruz" dedi.

Rajoy, "Bu soruna küresel bir cevap vermek gerekir. AB ortak kararlar ve planlar uygulamalı. İki öncelik var. İlki sığınmacıların ilk çıkış ülkeleriyle ekonomik işbirliği, ikincisi de Avrupa ile Afrika arasında insan kaçakçılığı yapan mafya örgütlerine karşı mücadele" görüşünü savundu.

İspanya Başbakanı Rajoy,  " Suriye'deki sorunu baştan çözebilseydik şimdi bu durumda olacağımızı sanmıyorum" şeklinde konuştu.

-"Sığınmacı konusunda ahlaki ve insani değerlerle hareket ediyoruz"

Ekonomik amaçlı göç ile sığınmacılar terimlerinin birbirinden ayrılması gerektiğine vurgu yapan Cameron da İngiltere'nin daha fazla sığınmacı alacağı ve sığınmacılara yardım için ayrılan bütçeye daha fazla kaynak aktaracakları yönünde bu sabah Lizbon'da yaptığı açıklamaları yineledi.

Avrupa'ya gelen sığınmacılarla ilgili karar alırken sabırlı hareket etmeleri gerektiğini dile getiren Cameron, "İngiltere Schengen de olmadığı için kendi sınırlarımızı kendimiz kontrol ediyoruz. Sığınmacı krizinde ahlaki ve insani değerlerimizle hareket ediyoruz. Bu yüzden de bütçemize de bakarak, mülteci kamplarında olan sığınmacıları kabul ediyoruz. Sayı şu anda veremiyoruz ama daha fazla sığınmacı alacağımızı söyledim. Bu yaptıklarımız sorunu çözmüyor. Onu da biliyoruz. Öncelikli olarak yapılması gereken iş, Suriye ve Libya'dadır. Esad, kendi vatandaşlarını öldürüyor. Orada tam bir kaos yaşanıyor. Bu ülkelerin istikrara kavuşması, normalleşmesi, mafya gruplarıyla mücadele edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Suriyeli Aylan'ın görüntüleri

Avrupa kamuoyunda büyük etki yaratan, Bordum'da sahile vuran Suriyeli çocuk Aylan'ın cesedinin görüntüleri de konuşmaları sırasında her iki Başbakan tarafından hatırlatıldı.

Cameron "Ben de bir babayım ve çok etkilendim. Aklımızdan uzun süre çıkmayacak bir görüntüydü. Bu şeylerin gerçekten değişmesi için ne yapabileceğimizi düşünüyoruz. Yeni bir hayata başlamak için en önemli şey böyle korkunç bir seyahate başlamamaktır" dedi.

Rajoy da "Her insanı çok derinden etkiledi" yorumunu yaptı.

Katalonya krizi

Öte yandan Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerle ilgili görüşü sorulan Cameron, "İspanya, İngiltere gibi uzun tarihi olan, büyük bir ülke. Birliktelik daha iyidir. Birlikte olunca daha güçlüyüz ve başarılıyız. Katalonya eğer başka bir yoldan gitmek istiyorsa bunu yasallık içinde yapmalıdır" dedi.

Cameron, Katalonya'nın İspanya'dan ayrılması halinde otomatik olarak Avrupa Birliğinden çıkıp, diğer tüm aday ülkeler gibi baştan bir süreç başlamasının da doğal olacağını savundu.

İspanya Başbakanı Rajoy da "İspanya ulusal egemenliğinde bir kırılma yoktur" diyerek, "İspanya'nın geleceğine ne ben ne de Mas (Katalonya özerk yönetim başkanı) karar verebilir. Bu, İspanyolların tamamının vermesi gereken bir karardır. Katalonya'da bağımsızlıkçı girişimler kimseyi hiçbir yöne götürmez. Mas bana referandum talebi ile gelirse ben bu görüşmeyi kabul etmem çünkü bu İspanya'nın tamamının vereceği bir karardır. Ama diğer türlü diyaloğa hazırım" dedi.

Rajoy-Cameron görüşmesinde Avrupa'daki sığınmacı krizinin yanı sıra İngiltere'nin sunduğu AB'deki ekonomik içerikli reform yapılması planı, İspanyol ekonomisinin durumu ve Suriye, Libya, Ukrayna gibi dış gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rajoy-Cameron Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi
    14:04 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, emeklilere yönelik açıklamalarda bulunarak, Pamukkale Belediyesi'nin emeklilere sosyal ve ekonomik destekler sağlayacağını belirtti.

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi
    14:00 Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi

    Adıyaman'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi. Adıyaman Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına seçim sürecinde yapılması ve yapılmaması gereken konular hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, vatandaşların daha rahat oy kullanabilmesi için alınan tedbirler ve konteyner kentlerdeki sandık kurulumu gibi konular da ele alındı.


Advertisement