Rahmi Koç: Devamlı Alırım, Evler Dolar Depolara Konur Eşyalar - Son Dakika
Magazin

Rahmi Koç: Devamlı Alırım, Evler Dolar Depolara Konur Eşyalar

Rahmi Koç: Devamlı Alırım, Evler Dolar Depolara Konur Eşyalar

Koç, IstanbulArtNewsMagazine'in Eylül sayısına verdiği röportajda; "Devamlı alırım, evler dolar dolar taşar" sözleriyle koleksiyonculuğa ne kadar meraklı olduğunu anlattı.

31.08.2014 07:55  Güncelleme: 08:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, koleksiyon alışkanlığını anlattı: Ağzına kadar eşya dolu, koskoca depolarım var. Gelinlerim de zaman zaman oraya gelir, bir şeyler seçerler. Sonra beni arayıp “Şunu alabilir miyim” diye sorarlar. Koç, IstanbulArtNewsMagazine’in Eylül sayısına konuştu.

İyice geriye gidelim isterseniz, nasıl başladı biriktirme merakı?

Annem bu işlere çok meraklıydı. Bir koleksiyoncuydu kendisi. Nedenini soracak olursanız; babam öylesine çok çalışır ve ona o kadar vakit ayıramazdı ki, annem de 19. yüzyıl Osmanlı giysilerini toplamak gibi bir hobi edindi kendisine. Bu nedenle yazları İstanbul’a geldiğimizde sık sık Kapalıçarşı’daki antikacılara giderdi.

‘ALTINKUM’ VAPURU

Biz çocuklar denize çok meraklıydık. “Oğlum ben yokken denize girer, başına bir iş gelir” diye korkudan beni de yanında götürürdü ve biz bütün günü birlikte orada geçirirdik. Büyükdere’den binilen 74 numaralı Altınkum isimli buharlı vapur vardı o zaman. Hiç unutmam, yolculuk süresince geminin buharlı makinelerini, çalışanların kazana kömür atmalarını, makineleri yavaşlatıp hızlandırmalarını, iskeleye yanaşırken tornistan yapmalarını büyük bir merakla yukarıdan izlerdim. Köprü’den taksiyle Kapalıçarşı’ya giderdik. O dükkân senin, bu dükkân benim bütün gün annemin peşinden dolaşırdım. Bütün günün yorgunluğu ve sıkıntısının ödülü olarak öğleden sonra Lebon veya Markiz’de oturur bir şeyler yer ve sonrasında da Galatasaray’daki Japon Pazarı’ndan bir de oyuncak alırdık. Taksim’deki o zamanlar Sular İdaresi olan binanın yanından kalkan burunlu otobüslere binip eski Maslak yolundan Büyükdere’ye geri dönerdik. İşte herhalde bu kısa seyahatler sonucunda bende de yavaş yavaş bir biriktirme kültürü oluştu zamanla.

OYUNCAK TREN

Daha da öncesine gidecek olursak, Sevgi ve Suna daha doğmadan önce Semahat ve benim Alman ve Avusturyalı dadılarımız oldu. Babamın Avrupa’ya seyahatleri olurdu o zamanlar. Dadımız bir seferinde dedi ki: “Babana söyleyelim, güzel bir Maerklin tren seti yapalım. Her gittiğinde birer parça getirir, tamamlarız.” Babam da hakikaten beni kırmadı. Her geldiğinde heyecanla kutular açılır, içinden hangi parçanın çıkacağı merakla beklenirdi. Elektrikli tren seti böylece tamamlandı. Ondan sonra buharlı tren seti biriktirmeye başladım. Şimdi geri dönüp baktığımda o günlerin şimdiki alışkanlıklarım üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

"NE YAPACAĞINI DÜŞÜNMEDEN ALIR"

Koleksiyoncu dediğiniz, sevdiği, kendisine hitap eden, koleksiyonunu tamamlayacak parçaları nereye koyacağını, ne yapacağını düşünmeden alır. Ne yapacağını hiçbir zaman aklından geçirmez. Mal toplayanlar ise bir şey alırken veya daha bakarken ne yapacağını, hangi köşede daha iyi duracağını düşünür. Eğer koyacak yer bulamazsa da onu almaz zaten.

"DEVAMLI ALIRIM, EVLER DOLAR TAŞAR..."

Ben birinci kategoriye giriyorum. Devamlı alırım, evler dolar taşar, depolara konur eşyalar. Ağzına kadar eşya dolu, koskoca depolarım var. Buraları gezer, eşyalara bakar, hangisini nereden ne zaman aldığımı hatırlamaya çalışırım. Gelinlerim de zaman zaman oraya gelir, bir şeyler seçerler. Sonra beni arayıp “Şunu alabilir miyim?”diye sorarlar. Büyük gelinim Sevgili Caroline çok sever benim topladıklarımı. Sık sık gelir bakar, seçer ve alır. Küçük gelinim Nevbahar ise daha ziyade kayınvalidesinin zevkini beğenir.
Sonuç olarak toplamak büyük bir zevktir. Restore etmek ayrıca bir katma değer ekler, alınanları depoda özenle saklamak ise ayrı bir haz verir.

Rahmetli annenizin Osmanlı giysilerine olan merakından bahsettiniz. Kendisinin vasiyeti üzerine siz çocukları olarak bu koleksiyonu bir müzede topladınız, değil mi?

Annemle babam tatil için gittikleri Yunanistan’da Benaki Müzesi’ni ziyaretleri sırasında buradaki Osmanlı ve Türk eserlerini görüyor ve bunlardan çok etkileniyor. Buradan esinlerek annem de İstanbul’da böyle bir müze kurmak istiyor. Maalesef kendisinin ömrü vefa etmedi. Vasiyeti üzerine, toplamış olduğu tüm giysiler, kumaşlar, kadifeler, aynalı kemerler, çetekler ve kendi varlığından da ayırmış olduğu bir miktar parayla Sadberk Hanım Müzesi kuruldu. Burası Büyükdere Piyasa Caddesi üzerinde Azaryan Yalısı olarak bilinen babama ait eski bir evdi. Burayı annemin müzesi yapmaya karar verdik. Daha sonra yanındaki binayı da Sevgi (Gönül) aldı ve buraya da müze için bir ilave yaptı ve uzun uğraşlar sonunda aldığımız Hüseyin Kocabaş koleksiyonu burada sergilenmeye başladı. İlerleyen zamanlarda Ömer Koç, yine annemin müzesi için İznik toplamaya başladı ve çok güzel bir koleksiyon oldu o da.

Ancak zaman içerisinde eserler çoğalıp adetler arttıkça hem bir yer ihtiyacı ortaya çıktı, hem de eserlerin değeriyle birlikte sigorta primleri aşırı derecede yükselmeye başladı. Özellikle şu anki binanın ahşap olması, sigorta primlerini hepten fazlalaştırdı. Dolayısıyla şu anda Sadberk Hanım Müzesi için yeni bir yer arayışındayız. İstanbul’da o kadar büyük arazi çok pahalı. Ben kendi müzemi Haliç’te kurduğum zaman orada hiçbir şey yoktu. Daha sonra Miniaturk geldi, belediye eski Sütlüce mezbahasını restore ederek Haliç Kongre Merkezi’ni yaptı, İstanbul’a elektrik veren eski santral özelleştirilerek Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü oldu ve yıllar içinde Haliç’in çehresi değişti. Şimdi Haliç’in kenarındaki eski tersanelerin olduğu arazide Azeri bir işadamının kapsamlı bir projesinin planları yapılıyor. Belki bu projenin kültür ayağını üstlenme gibi bir durum olabilir. Bununla ilgili müzakerelerimiz devam etmekte.

AİLE BOYU SANAT

Ailede annenizin önayak olduğu bu müzecilik kanadını siz Rahmi Koç Müzesi’ni kurarak devam ettirdiniz. Daha sonra?

Daha sonra Suna ve İnan Kıraç Antalya Kaleiçi’nde bir eski kilise ve karşısındaki binayı alarak Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’ni kurdular. Orada sergilenen Çanakkale koleksiyonunun yanı sıra çok güzel bir kütüphane de vardır. Onlar daha sonra Tepebaşı’ndaki binayı satın alarak Pera Müzesi’ni kurdular. Ve en son da oğlum Ömer Koç Beyoğlu’ndaki çağdaş sanat alanı olan Arter’i kurdu. Burası, bizimkilerin aksine, ücretsiz, halka açık bir mekân. Her gün çok fazla kişi girip çıkıyor. Bu çağdaş sanat eserlerini çok fazla anlamıyorum doğrusu. Onların en iyilerini Ömer takip ediyor ve paraya kıyıp alıyor da.

Röportajın devamı IstanbulArtNewsMagazine Eylül sayısında...

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Magazin Rahmi Koç: Devamlı Alırım, Evler Dolar Depolara Konur Eşyalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • fakir: 1 metrede carşaf al anca onu götürürsün git de bir garibanı doyur aç yatmasın 32 3 Yanıtla
  • mahmut yaz: bir masonun verebileceği tek resim arkadaki haca iyi bakın özellikle o görüntü verilmiş 20 3 Yanıtla
  • TAYFUN: AL BAKALIM, ÖBÜR TARAFA BİR ŞEY GÖTÜREBİLECEKMİSİN 8 4 Yanıtla
  • bizde heç çekiyoruz: bizde hep bankalarda kredi üstüne kredi çekip faiz üstüne faiz ödüyoruz. 12 0 Yanıtla
  • kanunu uygulaaaaaaaa: küçüklüğünden beri lüks içinde yaşamış leon ve markiz pastanelerinden tatlılar japon pazarından oyuncaklar bahsettiği yıllar 2 dünya savaşı sırası vatandaşlara ekmek karnelerinin dağıtıldığı yıllar ne demişti Fransız ekmek bulamıyorsanız pasta yiyin bunlarda pasta yemiş ne var bunda 12 0 Yanıtla
  • turanvarer: napalım yani tamam anladık zenginsin dünyalar senin ama azrail her an seni çağırabilir hazır ol 8 2 Yanıtla
  • UKKUS;: AL , AL , AL. . . . !!!! 4 0 Yanıtla
  • işit tinmi: koç zenginmiş ali Ağaoğlu Çıtırlarımı götürüyormuş. herkes kahkaha atıyomuş. öbür dünyada görüşürüz oglim. orda kral ben olacaam. allaha inanmasaydım ya ölür ya öldürürdüm. inancı baltalayanlar büyük yanlıi içinde 3 0 Yanıtla
  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Eda Ece, Kızıyla İlgili İlk Paylaşımını Yaptı
    23:09 Eda Ece, Kızıyla İlgili İlk Paylaşımını Yaptı

    Eda Ece, kızına Mina İpek adını vermesinin ardından sessizliğini bozarak sosyal medyadan paylaşım yaptı. Oyuncu, yenidoğanla ilgili esprili bir görsel paylaşarak annelik deneyimini anlattı.

  • Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını açıkladı
    21:13 Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını açıkladı

    Yılmaz Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada geçmişte yaşanan ilişkinin gündeme gelmesini garip bulduğunu belirterek, herkesin ve her şeyin sadece iyi yanlarını hatırladığını ve gerisini unuttuğunu söyledi. Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını da ifade etti.

  • Survivor'da Berna'nın kaşı sarıldı
    21:12 Survivor'da Berna'nın kaşı sarıldı

    Dokunulmazlık oyununda Nefise ile Berna kafa kafaya çarpıştı ve Berna kanlar içerisinde yerde kaldı. Doktorun müdahalesi sonrası Berna'nın kaşı sarıldı. Mavi Takım'da yapılan oylamada Batuhan da Yasin de 4'er oy aldı. Bu durumda takım kaptanı olan Ogeday gitme adayını belirledi. Ogeday dördüncü ve son gitme adayı olarak Batuhan'ı belirledi. Özgür, Yaman, Yunus Emre ve Batuhan gitme adayı oldu. Düelloda eşleşecek yarışmacıları Acun Ilıcalı açıkladı. Yunus Emre Yaman ile eşleşti. Özgür de Batuhan ile oynayacak.

  • Asiye Leto'nun ani ölümü ve Zeynep'in intikamı
    21:10 Asiye Leto'nun ani ölümü ve Zeynep'in intikamı

    Asiye Leto'nun ani ölümü herkesi şok eder. Jandarma tarafından gözaltına alınan Ceylan, kendisini azmettiren kişinin Zeynep olduğunu söyler. Zeynep'in tutuklanmasıyla olaylar iyice karışır. Zeynep'in cezaevinde yaşadığı sorunlar ve Halil İbrahim'in intikam planları merak konusudur.

  • Azra Akın İkinci Kez Anne Oldu
    21:10 Azra Akın İkinci Kez Anne Oldu

    2002'de Türkiye ve dünya güzeli olan Azra Akın, ikinci kez anne olmanın heyecanını yaşıyor. Kızını kucağına alan Akın, güzel haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Bebeğin cinsiyetini doğumda öğrenmek istediklerini belirten Akın, hamilelik sürecinin zor geçtiğini ancak son birkaç haftadır iyi olduğunu söyledi.

  • Kül Masalı 8. bölümde neler olacak?
    19:09 Kül Masalı 8. bölümde neler olacak?

    Jale, odasındaki fotoğrafları gören Tufan'a beş yıl önce olanları ve işlediği suçu itiraf etmek zorunda kalır. Ancak Tufan'ın gizlice dinlediğinden haberi yoktur. Sürpriz bir ziyaretçi Tufan'ı etkisiz hale getirir ve Jale'nin sınırsızlığını gözler önüne serer. Ferman Akdağ'ın ani ziyareti ise Özge'nin annesini bulmak değil, Arat'tan para koparmak amacıyla yapılmıştır. Arat ve Jale için çember daralmıştır ve Cemil ile Müge'nin Rukiye'yi göz altına almasıyla izler hızla ilerlemeye başlar. Arat'ın karşısında Cemil ve Özge'yi bulmasıyla büyük bir yüzleşme zamanı gelmiştir.

  • Hollywood Yapımcısı Carol Baum, Sydney Sweeney Hakkında Sert Eleştirilerde Bulundu
    16:49 Hollywood Yapımcısı Carol Baum, Sydney Sweeney Hakkında Sert Eleştirilerde Bulundu

    Hollywood'un önde gelen yapımcılarından Carol Baum, Sydney Sweeney için 'güzel değil' ve 'oyunculuk yapamıyor' dedi. Baum, Sweeney'in son filmi 'Anyone But You'yu izledikten sonra bu düşüncelere vardığını belirtti. Sweeney, HBO dizisi 'Euphoria' ve 'The White Lotus' ile başarı elde etmişti.

  • Hailey Bieber, Rhode markası için elmas yüzük sergiledi
    16:32 Hailey Bieber, Rhode markası için elmas yüzük sergiledi

    Justin Bieber'ın eşi Hailey Bieber, kendi cilt bakım markası Rhode için yaptığı son fotoğraf çekiminde göz alıcı bir elmas yüzük sergiledi. Hailey, Instagram Hikayeleri'nde Rhode ürünlerini tanıtırken, fotoğrafta dikkat çeken unsur olan yüzüğüyle ilgi çekti. Hailey ve Justin'in ilişkilerinde yaşadıkları zorluklar hakkındaki dedikoduları yatıştırmak amacıyla paylaşılan fotoğraf, çiftin evliliklerini kurtarmak için çalıştıklarını gösteriyor.

  • Oyuncu İpek Tenolcay'dan evlilik itirafı: Boşanacağımızı anlayınca hamle yapıp hamile kaldım
    15:43 Oyuncu İpek Tenolcay'dan evlilik itirafı: Boşanacağımızı anlayınca hamle yapıp hamile kaldım

    Haberler.com'un YouTube kanalında yayınlanan Haber Bahane programına konuk olan oyuncu İpek Tenolcay, eşinden boşanacağını anladığı an yaptığı hamleyle hamile kaldığını itiraf etti.

  • WhatsApp, Çevrimiçi Olan Kişileri Gösteren Yeni Bir Özellik Getiriyor
    13:09 WhatsApp, Çevrimiçi Olan Kişileri Gösteren Yeni Bir Özellik Getiriyor

    WhatsApp'ın Android beta sürümünde yer alan yeni özellik sayesinde, kullanıcılar çevrimiçi olan kişilerin listesini görüntüleyebilecek. Bu özellikle birlikte kullanıcılar, kişilerin son görülme zamanını kontrol etmek zorunda kalmadan aktif olan kişilerle bağlantı kurabilecek.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesini bulmak için Müge Anlı'ya başvurdu
    11:47 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesini bulmak için Müge Anlı'ya başvurdu

    Yıllar önce Metin Akpınar'ın evlilik dışı birlikteliğinden dünyaya gelen ve açtığı babalık davasını kazanan Duygu Nebioğlu, annesini bulmak için Müge Anlı'nın programına katılarak yardım istedi.


Advertisement