Prof. Dr. Ören: Meme, 20 Yaşından İtibaren Ayda Bir Kontrol Edilmelidir - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Ören: Meme, 20 Yaşından İtibaren Ayda Bir Kontrol Edilmelidir

Prof. Dr. Ören: Meme, 20 Yaşından İtibaren Ayda Bir Kontrol Edilmelidir

Meme kanseri haftası nedeniyle bir açıklama yapan Genel Cerrah Prof. Dr. Durkaya Ören, kadınlarda görülen kanserlerin üçte birini meme kanseri oluşturmasına karşın meme kanserinin günümüzde artık korkulan hastalık olmadığını söyledi.

27.10.2015 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meme kanseri haftası nedeniyle bir açıklama yapan Genel Cerrah Prof. Dr. Durkaya Ören, kadınlarda görülen kanserlerin üçte birini meme kanseri oluşturmasına karşın meme kanserinin günümüzde artık korkulan hastalık olmadığını söyledi. Meme kanserinin ağır seyirli tümörlerden oluştuğunu ve gelişen teknoloji sayesinde bu yüzden ölümlerde ciddi azalmalar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ören, "20 yaşından itibaren meme, ayda bir kontrol edilmelidir " dedi.

Özel Erzurum Şifa Hastanesi'nde kurduğu stantla 'Meme hastalıkları ve erken tanı' konusunda bilgilendirme yapan Genel Cerrah Prof. Dr. Durkaya Ören, kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 32'sini yani üçte birini meme kanseri oluştursa bile bu hastalığın korkulan bir hastalık olmadığına işaret etti. Ağır seyirli tümörlerden oluşan meme kanserinde ölüm oranında gelişen bilim, teknoloji ve güncel tedavi yöntemleri sonucu ciddi azalmalar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Durkaya Ören uzun yıllar meme hastalıkları üzerine çalışmalar yaptığını anımsattı. Prof. Dr. Ören, meme kanseriyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Östrojen hormonuna fazla maruz kalma riski arttırmaktadır. Bu bağlamda, erken adet görme, menopoza geç girme, doğurmamışlık ve ilk doğumu geç yapma riski artırmaktadır. Şişmanlık östrojeni artırdığından risk oluşturmaktadır. Anne, kız kardeş gibi birinci derece akrabalarda meme kanseri görülme riski, olmayan kadınlara göre daha yüksektir. Teyze, hala, anne anne gibi ikinci derece akrabalarda meme kanseri olanlarda da risk kısmen yüksektir. Ayrıca BRCA I ve II gen taşıyıcılarda risk çok yüksek. Ancak unutulmamalıdır ki, erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır."

Özellikle 30 yaş üzeri kadınlarda hiçbir şikayet ve risk faktörü olmasa bile belli aralıklarla muayene yaptırmanın büyük faydalar sağladığını anlatan Prof. Dr. Ören, meme kanserinin belirtileri konusunda şu uyarılarda bulundu:

"Memede kitle, asimetrik büyüme, meme başından akıntı veya kanlı akıntı, meme başının geri çekilmesi, kabuklanma ve pullanma, deride kızarıklık veya ödem, meme derisinde ülserler veya nodüller ve koltuk altındaki şişlikler belirtidir. Meme kanserinin erken teşhisi için kendi kendini muayene, peryodik doktor kontrolü, mamografi, ultrason çekimleri önemlidir. Kendi kendini kontrol 20 yaşından itibaren ayda bir yapılmalıdır. Kontrol, adetten temizlendikten 2 gün sonra olmalıdır. Aylık muayenelerle memesini iyi tanıyan, oluşacak bir gelişmeyi erkenden farketme şansını yakalar. Peryodik doktor muayenesi 30-49 yaş arasında en az 3 yılda bir, 40 yaştan sonra her yıldır. Kanser riski taşıyanlarda ise 25 yaştan itibaren 6 ayda veya yılda bir kontrol gereklidir. Tarama mamografileri sayesinde ulaşılan erken teşhis nedeni ile son yıllarda meme kanserlerinden ölüm yüzde 30 azalmıştır." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Ören: Meme, 20 Yaşından İtibaren Ayda Bir Kontrol Edilmelidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement