'Nutuk Osmanlı Türkçesi ile Yazılmıştır' - Son Dakika
Güncel

'Nutuk Osmanlı Türkçesi ile Yazılmıştır'

Prof. Dr. Musa Duman, ideolojik yaklaşımla Osmanlı'yı reddeden kesimin, Nutuk'un Osmanlı Türkçesi ile yazıldığının unutmaması gerektiğini söyledi.

23.12.2014 09:14  Güncelleme: 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Duman, ayrıca Osmanlı Türkçesi ile yazılan mezar taşlarını okumak için farklı bir birikim gerektiğini belirtti.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Türkiye’nin 1928’de makas değiştirerek kültürel yönünü Doğudan Batıya çevirdiğini ve Arap alfabesini bırakarak Latin kökenli alfabeye geçtiğini ifade etti.

İdeolojik yaklaşımla Osmanlı’yı reddeden kesimin, Atatürk’ün Osmanlı dönemi askeri olduğunu ve Nutuk’un Osmanlı Türkçesi ile yazıldığı unutmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Musa Duman, “Osmanlı Türkçesi, Türkçe’nin en uzun dönemi ve geniş coğrafyaya yayılmış parçasıdır. Bu Türkçe’nin içinde Yunus Emre, Evliya Çelebi, Tevfik Fikret, Baki, Nedim, Dadaloğlu, Karacaoğlan, Mehmet Akif, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Atatürk de vardır. Nutuk baştan sona Osmanlı Türkçesi ile yazılmıştır. İlk baskısı eski harflidir ve Osmanlı Dönemi aydınlarının eserlerindeki dil kullanılmıştır. Atatürk ve arkadaşları Osmanlı Dönemi’nin askerleri ve aydınlarıdır. Bu insanların kullandıkları dil, Osmanlı Türkçesi’dir” diye konuştu.

Osmanlı Türkçesi tartışmaları gündeme ilk geldiği günlerde, ‘Dedelerimizin mezar taşlarını bile okuyamıyoruz’ serzenişin de ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Duman, “Eski mezarlıklar aslında sanat bahçeleri gibidir. Türk Hat Sanatı’nın çok güzel örnekleri yer alır. Hat sanatıyla meşgul olmak ve okuyup anlamlandırmak birikim isteyen bir konudur. Osmanlı Türkçesi ile ilgilenen kişilerin mezar taşlarını da kolayca okuyacaklarını düşünmesi hayal kırıklığına sebep olabilir. Belli bir düzeye geldikten sonra bazı mezar taşlarını da okuyabiliriz ancak tam manasıyla anlayabilmek farklı çabalar gerektirir” dedi.

“İDEOLOJİK TARTIŞMALARA KURBAN EDİLMEMELİ”

Prof. Dr. Musa Duman, Osmanlı Türkçesi derslerinin ideolojik tartışmalara kurban edilmemesi ve Osmanlı Dönemi ile irtibat kurma fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Duman, Osmanlı Türkçesi öğrenilmesinin en büyük kazanımını ise şu sözlerle dile getirdi: “Selçuklu’yu, Osmanlı’yı ve Cumhuriyeti birbirinden farklı gören ve dönemlere ayıran zihin yapısından kurtularak bunları bir bütün halinde milletin kültürel devamlılığının bir parçası olarak algılayamaya başlayacağız. Türklerin tarihini 1923’ten değil, çok daha eskilerden başlatan kafa yapısına kavuşacağız.”

Osmanlı Türkçesi derslerinden büyük beklentiler içine girilmesinin ve derslerin farklı boyutlara taşınmasının doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Musa Duman, “Bugün ortaöğretimdeki derslerde neyi, ne kadar öğretebiliyorsak Osmanlı Türkçesi’ni de o kadar öğretebiliriz. Bu sembolik anlam karşılığını bulabilirse yani 1932 öncesi ile irtibat kurma çabasını ortaya koyabilirse maksat hâsıl olur. Ancak bu derslerden çok büyük beklentiler içine girerek işin olduğundan farklı boyutlara taşınması da doğru değil” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜREL DEVAMLILIK İÇİN OSMANLI TÜRKÇESİ ŞART”

Türkçe’nin kültürel devamlılığı için Osmanlı Türkçesi’nin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Duman, “İnsan dilinde ‘Bir tarihte o dili bırakıp başka bir dile geçtik’ gibi kesin yönlendirmeler söz konusu olamaz. Osmanlı Türkçesi öğrenmek, Osmanlı Dönemi’nin diliyle yeniden irtibat kurmak için fırsat olacak. Bu nedenle alfabeye çok fazla takılmak doğru değil. Harfler bir şekilde öğrenilir. Okumak için de bir haftadan fazla zamana ihtiyaç yoktur. Esas olan alfabeyi öğrendikten sonra günümüze aktarılacak olan metinleri okuyup anlamak ve oradaki fikirlerden yararlanmak. Son asırda yazılan eserlerin dilini anlar ve o kelimeleri yeniden konuşur hale getirirsek kültürel bağlantıyı sağlamış oluruz” dedi.

BANU EZBER

\'Nutuk Osmanlı Türkçesi ile Yazılmıştır\'
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Nutuk Osmanlı Türkçesi ile Yazılmıştır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.


Advertisement