Prof. Dr. İbrahim Ortaş: YÖK Yasa Tasarısı Anayasaya Aykırı - Son Dakika
Eğitim

Prof. Dr. İbrahim Ortaş: YÖK Yasa Tasarısı Anayasaya Aykırı

Prof. Dr. İbrahim Ortaş: YÖK Yasa Tasarısı Anayasaya Aykırı

Eleştirilerin odağındaki yeni YÖK yasa tasarısını Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş değerlendirdi: "Tasarı anayasaya aykırı"

27.06.2014 08:35  Güncelleme: 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül askeri darbesinden sonra kurulan Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) geniş yetkiler tanıyan yasa tasarısı hükümet tarafından meclise sunuldu. Tasarının yasalaşması durumunda YÖK, olağanüstü yetkilere sahip olacak. YÖK'e olağanüstü yetkiler getiren bu yasa tasarısını inceleyen Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, yasa tasarısını Radikal için değerlendirdi. Prof. Ortaş'ın Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve YÖK ile ilgili olarak gazetemize yaptığı değerlendirme şöyle:

TÜSEB KANUN TEKLİFİ TEKELCİ

Radikal'den Fatih Yağmur'un haberine göre, Başbakanlığın TBMM'ye yasalaşmak üzere gönderdiği Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kanun teklifi sağlık alanındaki araştırma ve eğitimi tekeline alan bir anlayışı öngörüyor. Yasa ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı mütevelli heyeti modeli ile İstanbul Sağlık Birimleri Üniversitesi kuruluyor. Kanun teklifinde birçok iç içe girmiş ve anlaşılmayan konu var ve aralarda YÖK yasasının önemli maddeleri kanun maddesi ile değiştirilmeye çalışılıyor. TÜRSAB'ın önerdiği kanun teklifinin 24-34 maddelerinden mevcut YÖK yasasında önemli değişiklikleri önermektedir.

TEKLİF ANAYASAYA AYKIRI

Hükümetin Yasa Taslağı'nın 35. maddesi ile İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi açılması ve buna bağlı başta tıp fakültesi olmak üzere sağlıkla ilgili fakültelerin ve merkezlerin kurulması hedefleniyor. Kurulacak İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık bakanlığının teklifi ile rektörü atanır ilkesi anayasaya aykırı olduğu gibi YÖK By-Pass edilmektedir. YÖK'ün bu konudaki görüşü nedir beli değil. Prensip olarak bir üniversite kurulacak ise önce YÖK'te konu incelenir ve sonra TBMM'ye sunulur. TÜSEB kanun teklifi ile mütevelli heyeti yolu ile yönetilecek ki bu anayasaya aykırıdır. Devlet/kamu üniversiteleri Anayasanın 130 ve 131. maddelerine göre kamu üniversitesi olup rektörün atanması ilgili yasaya bağlı olarak üniversitenin belirlediği 6 aday YÖK tarafından üçe indirgenir ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Anayasanın açık hükmü var. Anayasanın 130. maddesinde belirtildiği üzere "Kanunun belirlediği usul ve esaslara göre; rektörler Cumhurbaşkanınca, dekanlar ise Yükseköğretim Kurulunca seçilir ve atanır" ibaresi mevcuttur.

Mevcut köklü üniversitelerin ve YÖK'ün görüşü alınmadan yeni üniversite ve taşınmazlara el konuluyor.Sonra İstanbul'da, Çapa, Cerrahpaşa, Marmara gibi köklü ve güçlü üniversiteler var. Sağlık bakanlığına bağlı her yönü ile bakanlığın esnek işleyiş mekanizmasına bağlı adeta korumalı maddi ve kadro yönünden desteklenecek bu gereksinim nereden çıktı. Türkiye'de mevcut 91 Tıp Fakülteleri güçlenmeden çok sayıda öğrenci ile kaliteli öğrenci yetirilmez iken böyle bir üniversite yapılanmasına neden gereksinim duyuldu bilmiyorum. Bu konuda köklü üniversiteleri Tıp Fakülteleri ve TTB'sinin görüşü alındı mı? O da bilinmiyor. Tıp fakültelerinin çok ciddi maddi ve kadro sorunu bulunurken İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kurulması teklifi kafaları karıştırdı. Çoğu tıp fakültesi eleman ve hastalara tıbbi malzeme bulamaz iken ve borç yükü altında kamu hastaneler birliğine yani sağlık bakanlığına bağlanmayı düşünürken maddi ve manevi bakımdan güçlü bir tıp fakültesi açmak diğer tıp fakültelerindeki personele yapılmış bir haksızlık olarak algılanacaktır. Kanunla Marmara Üniversitesinin elindeki Haydarpaşa hastanesinin yeni kurulan üniversiteye devrediliyor olması da ayrıca düşündürücü. Üniversitenin elindeki taşınmaza üniversitenin rızası dışında kanunla el konuluyor. Bu durum üniversite özerkliğine aykırıdır. Ve mahkemelik olma ihtimali çok yüksektir.

BAKANIN BAŞKAN OLDUĞU MÜTEVELLİ HEYETİ MODEL HALİNE GETİRİLEBİLİR

Bu kanun teklifi ile arzulanan mütevelli heyeti anlayışı kamu kaynakları ile kurulan ve Sağlık Bakanlığı ve Bilim ve teknoloji yüksek kurulu ki Başbakanlığa bağlı yürütülecek bu yapılanma anayasaya aykırı olarak yönetim organı oluşturmaya çalışmaktadır. Korku o dur ki ileride bu üniversite mütevelli heyeti emsal gösterilerek diğer kamu üniversitelerine önerilir. Buda üniversitelerde huzursuzluk çıkaracaktır. Kanunda önerile birçok sağlık merkez ve enstitünün kurulması önemli ancak bunlar diğer sağlık birimlerinde ve Tıp fakültelerinde de kurulabilir ve çoğunda da vardır. Ancak maddi ve personel yetersizliği nedeniyle çoğu neredeyse çalışmıyor ve atıl durumdadır. Laboratuvar sahibi bizler gibi bilim insanlarının en ciddi sorunu yetişmiş teknik eleman sorunudur.

Bugün Tıp fakültelerinin en ciddi sorunu,

- Akademik personelim maaşları ve özlük sorunu,
- Performans gibi sistemi laçkalaştıran ve verimsizleştiren yapı,
- Hastanelerin devlet hastanesi gibi çalışmaya zorlanması,
- Mevcut YÖK yasasının engellediği mali özerklik sorunudur.

Önerilen personel politikası ve maaş belirleme şekli sağlık personeli arasında sorun çıkaracak gibi görülüyor. İlgili kanun teklifi aynı zamanda yeni kurulacak kuramlara çok yüksek miktarda kadro yaratmaktadır. Önerilen yasa ile TÜSEB ARGE yapabilecek, teknopark, teknoloji transfer ofisleri açabilecek, değişik araştırma merkezleri kurabilecek. Hata bir şirket gibi çalışıl personele ek gelir sağlayacağı anlaşılıyor. Esnek iş, sözleşmeli, taşeronlaşmanın önün açıyor. Yönetime çok esnek hareket alanı bırakmış ki bunun ileride ne tür sorunlar doğuracağımda belirsiz. Önerilen teklif ile 5018 sayılı mali kanunun hükmündeki özel ibare yerine Türkiye Sağlık Enstitüler başlığı ile değiştirilerek kendilerinin bütçe kulanım kolaylığı sağlanmış olmaktadır. Aynı durumdaki üniversiteler mali özerkliğe sahip olmadıkları için ciddi sorun yaşanmaktadır. Özet olarak TÜSEB'in kurulması ve Sağlık Bakanının başkanlık edecek olması sağlık bilimleriyle ilgili ileride maddi sorunlardan dolayı Bakanlığa bağlanacak Üniversite hastanelerinin siyasi etkiye maruz kalacağı şüphesi oluşturabilir. Muhtemelen yarın mali yönden borçlanan ve yönetilemeyen hastaneler TÜSEB bünyesine geçeceklerdir. Tasarı birçok konuda ilgili mevcut YÖK yasa tasarısının maddelerini değiştirmektedir. Tasarı, YÖK'e vakıf üniversiteleri üzerinde geniş yetkiler tanınmasını öngörüyor. Mali, eğitim açısından denetim ve mütevelli seçimleri gibi. Kanunla vakıf üniversitelerinin denetimi artırılıyor. Bu şekli ile bağımsız olarak kurulaması öngörülen TÜSEB kendisini güvenceye alacak mekanizmalar ve maddeler eklemiş hissi doğurmaktadır.

YENİ BİR ÜNİVERSİTE YASASI VE MAAŞ SİSTEMİ KAÇINILMAZ

Bir şey yapılacak ise hükümetinin de programlarında olan YÖK yasa tasarısı değiştirilmeli. Yeniden ülkenin bir ulusal bilim politikası oluşturulmalı. Bunu bağlı olarak yeni üniversiteler yasası oluşturulmalı. Mevcut üniversitelere özerkleştirilmeli. Üniversite bütçeleri ihtiyaç ve üretkenliğe göre belirlensin, çalışanların maaşları yaşanabilir bir duruma getirilsin. Tam gün çalışma mutlaka sağlanmalı. Başta tıp fakültesi hocalarının maaşları dünya ölçeğine göre gülünç düzeyde düşük. Üniversite personeli maaşı dünyada benzer ekonomik büyüklükteki ülkeler durumuna gelirsen üniversiteler kısmen rahatlar. Bir bütün olarak teklif ile kurulacak TÜSEB ve TÜSEB bünyesinde İstanbul Sağlık Bilimleri üniversitesinin kuruluyor olması ülkemiz tıp eğitimi ve sağlık sorunlarını çözmeyecek kadar çok boyutludur. Mali kaynağı devlet tarafından sağlanan ve yönetimi modeli mütevelli heyeti şeklinde olacak ve esnek mali kaynak ve akademik kadro kulanım anlayışı evrensel üniversite anlayışına ters gibi. Geniş bir akademik, idari ve diğer hizmetli personeli kadroları yaratılmış. Çalışma ve ücretler kişi ve performansa bağlı belirlenecektir. Esnek çalışma koşulları ve maaş durumu sağlık çalışanları arasında bozulmuş ilişkiyi daha da kötüleştirecektir. Devlet üniversitesinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı mütevelli heyet ile yönetilmesi ve rektörünün sağlık bakanlığının önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından atanması da anayasaya aykırı, ayrıca çalışma koşulları da ilerde sorun yaratacak gibi görülüyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Eğitim Prof. Dr. İbrahim Ortaş: YÖK Yasa Tasarısı Anayasaya Aykırı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Çıkan Kavgada 4 Kişi Yaralandı, 10 Kişi Gözaltına Alındı
    00:14 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Çıkan Kavgada 4 Kişi Yaralandı, 10 Kişi Gözaltına Alındı

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. İhbar üzerine polis olay yerine geldi ve sağlık ekipleri müdahale için çağrıldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar da olayları inceleyerek soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması
    22:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, öğretmen atamalarına ilişkin "Öğretmen atamaları fazla uzamayacak, yakında bir miktar atama yapacağız. Ancak şimdi rakam vermek doğru olmaz, Milli Eğitim Bakanımız konuyu çalışıyor." ifadelerini kullandı.

  • İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı
    18:33 İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı

    İstanbul'da yaşayan Aziz Erkut-Şener Işıl çifti, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde zor şartlarda eğitim gören öğrencilere destek olmak amacıyla birikimleriyle 2 derslikli bir ilkokul yaptırdı. Okulun açılışında konuşan yetkililer, çifti minnettarlıkla karşıladıklarını ve bölgenin yaralarını sarmak için gösterdikleri çaba için teşekkür ettiler.

  • Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı
    18:24 Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı

    Batman'da İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Genç Zihinler Yarışıyor projesi kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasının finali gerçekleştirildi. 71 lise arasında yapılan yarışmada Batman Anadolu Lisesi birinci oldu. İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Alay Komutanı, İl Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililerin katıldığı ödül töreniyle yarışma sona erdi.

  • Van'da Öğrenci ve Öğretmenlere 700 Bin Harita Dağıtıldı
    18:03 Van'da Öğrenci ve Öğretmenlere 700 Bin Harita Dağıtıldı

    Van Valiliği tarafından düzenlenen dağıtım töreninde, kentteki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğrencilere ve öğretmenlere 700 bin adet Dünya ve Türkiye fiziki ve siyasi haritası dağıtıldı. Van Valisi Ozan Balcı, haritaların öğrencilerin eğitim hayatına büyük katkı sağlayacağını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • Adıyaman Üniversitesi'nde 21. Yüzyılda Öğretmen Olmak Konulu Konferans Düzenlendi
    17:30 Adıyaman Üniversitesi'nde 21. Yüzyılda Öğretmen Olmak Konulu Konferans Düzenlendi

    Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Demirel'in konuşmacı olarak katıldığı '21. Yüzyılda Öğretmen Olmak' konulu konferans düzenlendi. Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, akademik ve idari çalışanlar ile Adıyaman'da görev yapan öğretmenler katıldı. Konferansta Prof. Dr. Özcan Demirel, 21. yüzyılda öğretmen yetiştirmek için eğitim fakültelerinin önemine değindi ve öğretmenlerin sahip olması gereken özellikleri paylaştı.

  • KTÜ Öğrencileri ABD'de Sismik Tasarım Yarışması'nda Mansiyon Ödülü Kazandı
    16:23 KTÜ Öğrencileri ABD'de Sismik Tasarım Yarışması'nda Mansiyon Ödülü Kazandı

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileri, ABD'de düzenlenen 21. Sismik Tasarım Yarışması'nda mansiyon ödülü kazandı. KTÜ'yü temsilen yarışmaya katılan İnşaat Mühendisliği ve İç Mimarlık bölümü öğrencileri, başarılı bir performans sergileyerek mansiyon ödülüne layık görüldü. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğrencileri tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
    16:09 Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

    Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın da katıldığı ödül töreninde, İngilizce, Fransızca ve Almanca kategorilerinde dereceye giren öğrencilere sertifikaları takdim edildi. Birinci olan çevirmenler Brüksel'de AB kurumlarını ziyaret edecekken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler Ankara Üniversitesi'nde 'Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı'na katılma fırsatı elde ettiler.

  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar ve rektör yardımcıları Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'i ziyaret etti
    15:47 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar ve rektör yardımcıları Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'i ziyaret etti

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar ve rektör yardımcıları, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'i makamında ziyaret etti. Rektör Kibar, Başkan Zeyrek'e hayırlı olsun dileklerini iletti ve hayırlı hizmetler yapma temennisinde bulundu.


Advertisement