Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nin 7'ncisi Sapanca Doğapark'ta Başladı - Son Dakika
Güncel

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nin 7'ncisi Sapanca Doğapark'ta Başladı

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi\'nin 7\'ncisi Sapanca Doğapark\'ta Başladı

Sanata ilgisi ve sanatçı dostluğu ile tanınan işadamı Ahmet Şahin'in, Sapanca İlçesi'nde göl kenarındaki 'Doğapark' adını verdiğibotanik ve hayvanat bahçesinde her yıl gerçekleştirdiği bu yıl yedincisi yapılan Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi başadı.

09.06.2015 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanata ilgisi ve sanatçı dostluğu ile tanınan işadamı Ahmet Şahin'in, Sapanca İlçesi'nde göl kenarındaki 'Doğapark' adını verdiğibotanik ve hayvanat bahçesinde her yıl gerçekleştirdiği bu yıl yedincisi yapılan Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi başadı. 5 Temmuz'a kadar sürecek etkinliğe birer haftalık periyodlar halinde yerli ve yabancı 140 sanatçı  katılacak.

İlki 7 yıl önce sadece 20 sanatçı ile başlatılan, adı duyuldukça dünyanın dört yanından başvuru gelen Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi,  bugün dünya sanat çevrelerinde en fazla bilinen ve ilgi duyulan sanat etkinlikleri arasına girdi.  İçinde ceylan, pony atlar, lama, yaban koyunları, minyatür keçi gibi hayvanların yanı sıra flamingo, turna, tavus kuşları, yaban kazları gibi onlarca yüz türe yakın hayvanın da barındığı 'Doğapark' adlı botanik bahçesinde geçtiğimiz hafta sonu yapılan sezon açılış buluşmasının ardından dünden itibaren sanatçılar gelerek resimlerini yapmaya başladı.

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi küratörü Denizhan Özer, Son 4 yıldır bu etkinliğin  küratörlüğünü üstlendiğini belirterek şunları söyledi:

İNTERNETTEN 1762 BAŞVURU

"Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi dünyanın en büyük sanat kolonilerinden birtanesi hatta en büyügü diyebiliriz. Bu sene dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 140 sanatçı davet ettik. Bu seçkiyi yaparken herkese fırsat eşitliği tanımak istedik. O yüzden de usta sanatçıların yanı sıra orta kuşaktan genç sanatçıları da davet ettik. Kendi alanında tanınmış sanatçıların dışında  bir de internet üzerinden yaklaşık bin 762 kişi başvuruda bulundu. Jürimiz bin 762 kişi içinden önce bir eleme yaptı. Daha sonra sanatçıları belirledik. Sapanca Gölü kenarında bulunan Doğapark 20 dönümlük arazide sanatın ve doğanın içiçe geçtiği bir ortam. 70-80 farklı çeşit hayvan da var. Sanatçılar doğanın verdiği enerji ile aslında kendi sanatlarını da burada üretme fırsatları buluyorlar."

SANAT MÜZESİ HAZIRLIĞI

Denizhan Özer, Ahmet Şahin'in kurmayı kararlaştırdığı sanat müzesi için de bu eserlerin temelini oluşturacağını, ayrıca her yıl olduğu gibi bu eserlerin İstanbul ve Ankara'da sergileneceğini de anlattı.

3 YILDIR BAŞVURUYORDU BU YIL KABUL EDİLDİ

Bu yıl koloninin ilk grubundaki çalışmalara aynı zamanda ülkesi Lichtenstein'in Sanatçılar Derneği eski başkanı da olan Martin Wohlwend de katılıyor. Konuk sanatçı, Portakal çiçeği Sanat Kolonisi'nin ününün Avrupa'da bilindiğini ve özellikle buradaki doğal ortamın sıklıkta anlatıldığını söyledi.

Koloniye katılanlardan Lale Şen 3 yıldan bu yana koloniye gelmek için başvuruda bulunduğunu, ancak bu yıl kendisinin kabul edildiğini belirterek,  şöyle dedi:

"İstanbul'dan başvuruda bulundum. 3-5 yıl hiç vazgeçmeden başvuruda bulundum. En sonunda davet edildim. Çok yoğun bir talep var. Bütün sanatçılar birarada olduğu için güzel bir çalışma ortamı oluyor. Yurtdışıdan ve ülkemizin bir çok ilinden gelen sanatçılar var. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Dünyanın her yerinde tanınan bir koloni. Hindistan'dan da sanatçılar var. Türkiyemiz adına çok iyi bir organizasyon."

Ilgın Beşel de İstanbul'dan katıldığını belirterek, "Doğanın içersinde İstanbul'dan uzak bir yerde çalışmak çok keyifli. Burada  daha konsantre olup çalışabiliyoruz. Yurtdışından sanatçılarla birlikte çalışmak da  çok keyifli" diye konuştu.

İRANLI SANATÇILAR

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'ne bu yıl ilk kez İran'dan da 3 sanatçı katıldı. Mohammed Rıza Faridi, Damoon Yaghoobi ve Ali Mirzaei adlı 3 sanatçı resimleri yaparkan buraya gelmekten mutlu olduklarını söylediler.  Arkadaşyları adına konuşan Muhammad Rıza Feridi, "İrandan koloni için geldik. Bir haftalık çalışma yapacağız. İnanılmaz bir yer. Burada doğa içersinde sanatımızı yapıyoruz. Doğa Parkında olması bizi çok mutlu ettik. Kapalı bir alanda çalışsaydık bu kadar keyifli olmazdı. Bugün ilk defa başladık sanat çalışmalarımıza bir hafta boyunca da burada eserlerimizi yapacağız" dedi.

ÖZEL DAVETLE GEZİLEBİLİYOR

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'ne katılan yerli ve yabancı sanatçıların yol, konaklama ve malzeme ihtiyaçlarının tamamı Ahmet Şahin tarafından karşılanıyor. Ticari bir işletme olmayan ve sadece hobi olarak kurulan Doğapark'a, koloni boyunca sanatçıların konsantrasyonlarının bozulmaması için sadece randevu alıp özel davetle gelenler girebiliyor. - Sapancasakarya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi'nin 7'ncisi Sapanca Doğapark'ta Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.


Advertisement