Polonya Dışişleri Bakanı 150 Kişilik Heyetle Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika
Güncel

Polonya Dışişleri Bakanı 150 Kişilik Heyetle Türkiye'ye Geliyor

Polonya Dışişleri Bakanı 150 Kişilik Heyetle Türkiye\'ye Geliyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye 24-26 Mart tarihlerinde resmi ziyaret düzenleyecek Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna'ya 150 kişilik bir heyet eşlik edecek.

24.03.2015 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye 24-26 Mart tarihlerinde resmi ziyaret düzenleyecek Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna'ya 150 kişilik bir heyet eşlik edecek.

Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw Cieniuch, AA muhabirine açıklamasında, Schetyna'nın ziyaretinin hali hazırda mükemmel şeklide seyreden ikili ilişkileri ekonomi ve güvenlik alanlarında geliştirmeye yönelik olduğunu söyledi.

Ziyaret esnasında iki bakanın bölgesel ve uluslararası gelişmeleri masaya yatıracağını ifade eden Cieniuch, "İkili ilişkilerimiz mükemmel şekilde seyrediyor. İşbirliğimizi rahatsız edecek hiçbir durum söz konusu değil. Bu ziyarette ilişkilerimizi daha ileri bir noktaya taşıyacağız" dedi.

Geçen yılın Türkiye ile Polonya'nın diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Büyükelçi Cieniuch, Polonya Dışişleri Bakanı Schetyna'nın heyetinde bulunan yatırımcı, iş adamı ve birçok önemli kuruluşun yetkililerin, ekonomik anlamda ilişkileri ileri seviyeye taşıyacağını söyledi.

Cieniuch, "600 yıldır ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Bu birçok şeyi zaten başarmış olduğumuzu gösterir. Fakat her zaman için daha iyisini yapacak fırsat vardır" diye konuştu.

Büyükelçi Cieniuch, heyette Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Marek Sawicki'nin da bulunduğunu belirterek, "Bir heyette iki bakanın gelişi ve beraberinde büyük bir iş adamı grubunu getirmesi her zaman iyiye işarettir. Resmi ziyarette enerji, ulaşım ve madencilik de önemli konular arasında yer alacak" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Polonya arasındaki 6 milyar dolarlık ticaret hacmine işaret eden Cieniuch, şöyle konuştu:

"Bu rakam ekonomilerimizin ölçeğini düşününce pek de büyük değil. 2014 yılında Türkiye'nin Polonya'ya ihracatı yüzde 5 artarken, Polonya'nın Türkiye'ye ihracatı yüzde 2 artış göstermiş durumda. Umarım yakın dönemde Polonya da Türkiye'ye daha fazla mal ihraç etme noktasına gelecektir."

Cieniuch, ayrıca iki ülkenin kimyasal tarım ürünleri, tarımsal ekipmanlar ve gübrecilik alanlarında işbirliği içinde olduğunu, Polonya'nın Türkiye'ye otomotiv sektörü için yedek parça ve motor ihraç ettiğini, Türkiye'nin ise Polonya'ya beyaz eşya sattığını söyledi.

"Krizden önce önlemlerimizi almıştık" -

Polonya'nın Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu mali krizden nasıl etkilenmediğine değinen Cieniuch, ülkesindeki gayri safi yurtiçi hasılanın AB ülkelerinin aksine büyüdüğünü vurguladı.

Cieniuch, "Sürekli olarak gayri safi yurtiçi hasılamızda büyüme söz konusu çünkü iş gücü piyasamız çok sağlam. Ama bu konudaki en önemli nokta tedbirli davranmış olmamızdır. Krizden önce önlemlerimizi almıştık" dedi.

Polonya, 2008 yılının sonlarından bu yana büyük bir ekonomik krizle boğuşan AB'de nadir istikrarlı ekonomilerden birisine sahip durumda. AB ülkeleri arasında altıncı büyük ekonomiye sahip Polonya, 2009 yılında Avro bölgesi yüzde 4,1 küçülürken bu durumdan etkilenmedi. 2013 yılında da Polonya, AB'deki yüzde 4,5'lik gerilemeye rağmen yüzde 1,6 büyüdü. Polonya'nın bu durumunda Avro Bölgesi üyesi olmaması sayesinde bağımsız para politikaları izleyebilmesinin rolünün büyük olduğu belirtiliyor.

İstanbul ve Ankara'da iş forumları -

Polonya Dışişleri Bakanı Schetyna, bu akşam Hilton Otel'de heyet ile gala yemeğine katılacak. Schetyna, Ankara'daki programı çerçevesinde ayrıca Anıtkabir'e ziyarette bulunacak, Türkiye-Polonya Ekonomik Forumu'na katılacak ve mevkidaşı Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Ziyaret çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda toplantılar yapılacak.

Ankara temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesi öngörülen Schetyna, beraberindeki heyetle 26 Mart'ta İstanbul'da da düzenlenecek olan Türkiye-Polonya Ekonomik Forumu'na katılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Polonya Dışişleri Bakanı 150 Kişilik Heyetle Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement