Polonya, AİHM'e Gidiyor - Son Dakika
Güncel

Polonya, AİHM'e Gidiyor

Polonya, 2010'da eski Cumhurbaşkanı Leh Kaçinski'nin de aralarında bulunduğu 96 kişiye mezar olan uçağın enkazını hala iade etmeyen Rusya'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet etmeye hazırlanıyor.

10.11.2015 22:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Polonya, 2010'da eski Cumhurbaşkanı Leh Kaçinski'nin de aralarında bulunduğu 96 kişiye mezar olan uçağın enkazını hala iade etmeyen Rusya'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) şikayet etmeye hazırlanıyor.

Geçen ay yapılan seçimin galibi Hukuk ve Adalet Partisi'nin kurduğu yeni hükümette Dışişleri Bakanı olarak yer alan Witold Waszczykowski, ülkesinin Rusya'nın uçak enkazını göndermesini beklemekten bıktığını belirtti.

Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin düzeltilmesinin Moskova'ya bağlı olduğuna işaret eden Waszczykowski, TVN kanalına yaptığı açıklamada  "Gürcistan ve Ukrayna ile savaşı başlatan Rusya'ydı. Rusya, şimdi de Suriye'de savaş ilan ediyor. Neden olduğunu bilmiyoruz. Rusya, uluslararası hukuku ihlal etmektedir. Moskova'daki yetkililerle doğrudan temas kurmak son derece güç çünkü Polonya karşıtı ve emperyalist bir tutum içindeler" ifadesini kullandı.

Rusya'yı uçak enkazını hala göndermediği için eleştiren Waszczykowski, Rusya'dan önce kaza raporlarını isteyeceklerini, sonra da Polonya'ya ait olanı almak için mahkemeye gideceklerini bildirdi.

Hukuk ve Adalet Partisi'nin kurucularından Kaçinski'yi taşıyan uçak, 10 Nisan 2010'da Rusya'nın Smolensk kenti yakınlarında düşmüştü. Tupolev 154 tipi uçakta bulunan 89 yolcu ve 7 mürettebat üyesinden kurtulan olmamıştı. Kaçinski, eşi Maria ve Polonya heyeti üyeleri, Katyn Katliamı'nın anısına düzenlenecek törene katılmak için Smolensk'e gidiyordu. Kaçinski, Hukuk ve Adalet Partisi'nin liderliğini yürüten Jaroslaw Kaçinski'nin ikiz kardeşiydi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Polonya, AİHM'e Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement