Polis, Elektroşok Silahlarını Üniversiteye Sordu: Kaç volt verelim? - Son Dakika
Güncel

Polis, Elektroşok Silahlarını Üniversiteye Sordu: Kaç volt verelim?

Polis, Elektroşok Silahlarını Üniversiteye Sordu: Kaç volt verelim?

Polis yakında kullanmaya başlayacağı elektroşok silahları, şimdiden kafa karıştırdı. Elektrik dozunu bilmeyen Emniyet uzmanlara yazı yazdı: Kaç volt verelim?

27.07.2014 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Direnen suçluları etkisiz hale getirmek için elektro şok cihazı alan Emniyet, cihazın insan vücudunu nasıl etkilediğini anlamak için üniversitelere yazı gönderdi.

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç’in haberine göre, yazıda, “Bu cihazın insan sağlığı açısından değerlendirilmek üzere, insan hayatını tehlikeye sokan elektrik akım süresini ve amper (akım şiddeti) aralıkları değerinin tespiti gerekiyor” denildi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya imzası ile 27 Haziran 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, TÜBİTAK ve Adli Tıp Kurumu’na yazı yazılarak elektro şok cihazı ile ilgili görüş soruldu.

Yazıda şöyle denildi:

"Asayiş hizmetlerini yürüten personelce, saldırgan ve direnen şüpheli şahısların direncini kırmak, alanda çalışan polisi kullandığı teçhizat yönüyle güçlendirmek amacıyla ‘elektro şok cihazı’ alınması düşünülmüştür. Bu kapsamda genel müdürlüğümüz taşra teşkilatının ihtiyacını karşılamak amacıyla başkanlığımızca 2014 mali yılında, ‘elektro şok cihazı’ alımı planlanmaktadır. Konuyla ilgili olarak hazırlanacak olan teknik şartnameye esas olmak üzere, ‘elektro şok cihazlarının’ insan sağlığı açısından değerlendirilmek üzere, insan hayatını tehlikeye sokan elektrik akım süresinin ve amper (akım şiddeti) aralıklarının değerinin tespiti gerekmekte olup bu husustaki görüşlerinizin tarafımıza bildirilmesini arz ederim."

TÜBİTAK’A DA SORDULAR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, bu yazı üzerine Kardiyoloji, Fizyoloji, Fizyopatoloji, Nöroloji ve Biyofizik alanlarına konuyla ilgili görüşlerini sordu. Biyofizik, “Bu konu bizim alanımıza girmiyor” yanıtı verirken, diğer alanlar “İnsan sağlığına kesinlikle zarar verir, ölümcül sonuç doğurur” dedi. Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, TÜBİTAK ve Adli Tıp Kurumu’nun cihazla ilgili görüşlerini henüz Emniyete iletmediği kaydedildi.

UYUŞTURUYOR

Elektroşok cihazlarının boyutu küçük, bu nedenle de taşınması kolay. Kolay şarj edilebiliyor. Temas ettiğinde kişiyi bayıltıyor ve geçici olarak uyuşturuyor. Düğmeye basarak aktif hale geldiğinde yüksek akım ile çıkardığı ses ve ışık görüntüsü bile oldukça ürkütücü.

"SARA VE KALP KRİZİNİ TETİKLER"

TÜRK Tabipler Birliği (TTB) Genel Başkanı Bayazıt İlhan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün insanları etkisiz hale getirmek için elektro şok cihazı alma girişimini hekimler olarak son derece yanlış bulduklarını belirtti. İlhan Hürriyet’e şunları söyledi: “ Türkiye ’de öteden beri demokratik haklarını kullanmaya çalışan göstericilere karşı polisin uyguladığı orantısız şiddet nedeniyle hayatını kaybeden, ciddi biçimde yaralanan yurttaşlarımız oldu. En son Gezi olaylarındaki gösterilerde hayatını kaybeden, sakat kalan yurttaşlarımız ortadayken, polisin bir de insanlar üzerinde ölümcül etkisi olabilecek elektro şok cihazı almaya çalışması biz hekimler tarafından kabul edilemez bir girişim."

"ÖLÜMCÜL ETKİSİ OLABİLİR"

"Emniyet Genel Müdürlüğü, bu yazısıyla ‘insanlara kaç amper elektrik verebiliriz’, ‘ne kadar süre verebiliriz’ gibi sorular soruyor. Polisin insanlara elektrik vermeye çalışması başlı başına vahim bir durumken, şunu da belirtmek isteriz ki elektriğin güvenli olduğu gibi bir miktar, hekimler tarafından verilemez. Elektrik çok düşük derecelerde bile insanlar üzerinde ölümcül etkiler yaratabilir. Örneğin, kalpte ölümcül ritim bozukluklarına neden olabilir. İnsan beyni üzerinde olumsuz etkiler yaratıp insanlarda bilinç kaybına ve sara nöbetine sebep olabilir. Tüm bunlar çok kritik. İçişleri Bakanlığı’na bu konuda sesleniyorum. Bu cihazları almasınlar ve denemesinler. Bu tür cihazların insanlar üzerinde kullanılmasına kesinlikle izin verilmemeli." (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Polis, Elektroşok Silahlarını Üniversiteye Sordu: Kaç volt verelim? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • AHMET AÇIKGÖZ: BİR BİLİRKİŞİ OLARAK EMNİYETE YARDIMCI OLAYIM. . . 380 WOLT 25 AMPER VERİN. . . VATANDAŞI KÖMÜR YAPIN. . . BU KÖMÜRLERİ BİR YERLERDE STOKLAYIN. . . SEÇİM ZAMANI YAKLAŞINCA AKİL AKP YE VERİN SEÇİM YATIRIMI YAPSIN. . . BÖYLELİKLE KÖMÜR İŞİNİ HALLETMİŞ OLDUM. . . . MAKARNAYADA BAŞKALARI ÇÖZÜM BULSUN. . . . BENDEN BU KADAR. . . . SAYGILARIMLA. . . . 8 12 Yanıtla
  • EGE: BU TABİKİ SİLAH KULLANMAKTAN İYİDİR. HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPAR İŞİNE BAKARSA POLİS DE BUNU KULLANMAK ZORUNDA KALMAZ. POLİS HERKESİN HUZURU İÇİN HİZMET EDER, KİMSEYE DE ZEVK İÇİN ŞOK CİHAZI VS. KULLANMAZ, İŞTE YİNE BİR BAYRAM FAKAT BU BAYRAM SADECE SİZLERE YANİ POLİSE DEĞİL. POLİSİ YARGILARKEN BİRAZ DA İNSANİ DUYGULAR İLE YARGILAYIN LÜTFEN. . 15 4 Yanıtla
  • uzaylı: Polisin insanlara elektrik vermeye çalışması başlı başına vahim bi durum. 10 8 Yanıtla
  • taraftar: emniyet niye üniversitelere soruyor ki akımı önce kendilerine versinler kaç volt ta etki ediyor diye bakalım bir tarafları kalkıyormu oturuyormu daha önce denenmemiş bir cihazın satın almasını nasıl yapacaklar, yoksa bu kadar övündüğünüz emniyet teşkilatı vereceği zararlı etkileri üniversitelere yıkıp aradan sıyrılmayımı düşünüyor. niyet baştan öldürmek herhal de! 5 10 Yanıtla
  • Alper Kaya: Doktorları verdikleri Cevaptan dolayı kutluyorum, Elekroşok Aleti insan bedeni üzerinde kullanılması Ahlaki değildir. Hele hele Bilinçsiz Polis Memurlarının elinde bu Alet işkence aletine dönüşebilir. 8 4 Yanıtla
  • turan turan: vatandaşın attığı kaldırım taşı ve molotoflar ölümcül değil öylemi. 8 4 Yanıtla
  • nailbey: önce az verin sonra baktınki olmuyo daya 220 waltı 10 0 Yanıtla
  • metin: bu ülke ne zaman insana değer verme ve insan yaşatmaya yatırım yapsa o zaman düze çıkar. şuna bak yav kaç volt versek acaba. utanıyoruz vallahi. 6 4 Yanıtla
  • SAĞLIK OLSUN: Bu soru birden bana bugünlerde gördüğüm (boyun ağrısı nedeniyle) fizik tedaviyi hatırlattı. Orada da elekrik verirken teknisyen soruyor; Arttırayım mı?. Hah şöyle siz de BİLİNÇLİ verin elektriği de vatandaş bizim sağlığımızı ne kadar hassas düşünüyorlar diye memnun kalsın. 7 2 Yanıtla
  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement