PKK'nın El Yapımı Bomba Taktiğinin Perde Arkası - Son Dakika
Güncel

PKK'nın El Yapımı Bomba Taktiğinin Perde Arkası

Sinyal karıştırıcılar kumandaları etkisiz hale getirdiğinden, PKK eski yönteme dönüş yaptı. Teröristler bataryaları, fünyeye bağlı uzun kabloya bağlayarak bombayı patlatıyor.

29.08.2015 09:41  Güncelleme: 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı Doğubayazıt'ta jandarma karakoluna 2 ton patlayıcı yüklü traktörle intihar saldırısı, İstanbul Sultanbeyli polis karakoluna bomba yüklü araçla intihar saldırısı, Batman'da bomba yüklenen bir kiralık aracın yol kenarına bırakılması, güneydoğudaki bazı illerde yollara kazılan hendeklerin el yapımı bombalarla tuzaklanması, Ağrı'da bombalı yelek giyen intihar saldırganının LPG dolu tır ile karakola saldırı girişimi ve yola döşenmiş el yapımı patlayıcılar…

PKK'NIN EL YAPIMI BOMBALARI

PKK çatışmasızlık sürecini bitirmesiyle birlikte Türkiye'de gerçekleştirdiği eylemlerin neredeyse tamamında ' el yapımı bomba' kullanıyor. Terör uzmanları PKK'nın bombalı saldırılarını değerlendirdi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE SİLAH DEPOLANDI"

Uluslararası Terörizm konusundaki çalışmalarıyla tanınan ordu kökenli akademisyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, PKK'nın çözüm süreci boyunca Türkiye içindeki hareketlerini inceledi ve bu konuda bir rapor hazırladı. Caşın'a göre örgüt çatışmasızlık dönemini, çatışma için hazırlanarak geçirdi.

JAMMER'LARLA TELSİZ KUMANDALARI DEVRE DIŞI BIRAKINCA, PKK ESKİ YÖNTEMLERE DÖNÜŞ YAPTI

Caşın'ın 'uyuyan bombalar' olarak tanımladığı yollara döşenen el yapımı bombaların, uzun zamandır toprağın altında olduğu için, fark edilmesi çok zor:

"Bomba ilk konduğunda, uzman bir göz toprak ve çevredeki değişikliği fark eder. Ancak bu bombalar haftalar hatta aylardır orada duruyor. Güvenlik güçlerinin kullandığı sinyal karıştırıcılar (jammer) telsiz kumandaları etkisiz hale getirdiğinden, PKK eski yöntemlere dönüş yaptı. Bombanın fünyesine bağlanan uzun kablolar toprağın altında gizleniyor. Saldırı zamanı teröristler beraberlerinde getirdikleri 24 veya 12 voltluk bataryaları kabloya bağlayarak bombayı patlatıyor. Kullandıkları patlayıcılar A4 ve C4. Genellikle eski Sovyet bloğu yapımı patlayıcılar. Fünyelerini geniş bir piyasadan temin ediyorlar. Çin ve Güney Kore malı oluyor. Patlayıcının basınç etkisi (blast effect) tarımda kullanılan bazı kimyasallar ile arttırılıyor. Bu bombalar, hazırlanan karışım boşaltılmış sanayi tüplerine, bidonlara veya çuvallara yerleştirilmek surtiyle patlatılmaya hazır hale getiriliyor."

"PATLAYICILAR UKRAYNA VE RUS MENŞELİ! ELİNDE DAHA AĞIR SİLAHLAR VAR"

Halen Özyeğin Üniversitesi, Harp Akademileri Komutanlığı ve Hava Harp Okulu'nda ders veren Caşın, Irak ve Suriye'deki istikrarsız bölgelerin PKK'nın silah kaynağı haline geldiğini söylüyor:

"Kullandıkları patlayıcılar Ukrayna ve Rus menşeli. Ancak teçhizat Suriye ordusundan tedarik ediliyor. Buradan PKK ile Esad'ın Türkiye'ye karşı yoğun bir işbirliği halinde olduğu görülmektedir. PKK, PYD, Esed işbirliği, teçhizat açısından bakıldığında, burada kesinlikle var olduğunu görüyoruz. IŞİD'in ve Suriye ordusunun geride bıraktığı bin 500 kadar uçaksavar ve geri tepmesiz top var. Eski PKK ile şimdiki PKK arasındaki en büyük fark bu. Yani artık daha ağır silahlara ulaşabiliyorlar."

BOMBANIN PSİKOLOJİK ETKİSİ

Emekli Orgeneral Edip Başer PKK'nın taktiklerini çok yakından tanıyan bir isim. Üniformasını çıkardıktan sonra stratejik araştırmalar alanında çalışan Başer, örgütün bombalı eylemlerle fiziki hasardan çok, halkın psikolojisini yıkmayı amaçladığını düşünüyor:

"Tabii bizim zamanımızda PKK el bombaları ve daha küçük tuzaklı bombalar kullanıyordu. Güney komşularımızdaki istikrarsız durum nedeniyle bu bombalar bugün daha da güçlü. Bu askerler için kısıtlayıcı bir durum. Rahat hareket etmenizi engelliyor. Ama bombanın fiziki hasar gücü kadar bir de psikolojik etkisi var. Ne kadar çok güvenlik personelini şehit edebilirlerse, özellikle toplum üzerinde bunun etkisi günden güne artar. Toplum 'artık yeter' noktasına gelir. PKK'nın istediği toplumun bu psikolojiye girmesidir. 'Ne istiyorlarsa verin, lanet olsun' noktasına gelinmesini istiyorlar. Halk üzerinde bu baskıyı arttırarak, onların da siyasilere baskı yapmasını umuyorlar. Bu baskı oylarla, gösterilerle olabilir. Böylece siyasilerin mücadeleden vazgeçmesini umuyorlar."

PKK\'nın El Yapımı Bomba Taktiğinin Perde Arkası

Son Dakika Güncel PKK'nın El Yapımı Bomba Taktiğinin Perde Arkası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • yrm: Hdp bitti...oy yok koy var 26 12 Yanıtla
  • ya sev ya terk et: hdp liler lutfen cikin sinirlarimizdan 29 7 Yanıtla ............: yavrucum sen defol bu memleketten.geldiüiniz yere yani orta asyaya.buralar kadim halk mezopotamya halkının. 18 38 baytar: asıl akp liler defolsun bu ülkeden makarnaya oyunu satan adamlardan ne beklersın yarın ıkı kurusa namusunuda satar vatanınıda 4 5
  • Türkiye Türklerindir: Allah helak etsin hepsini !!! 31 2 Yanıtla
  • baytar: ben pkk nın yerınde olsam yeni bir parti kurarım sonra halka bedava makarna kömür dağıtırım oyları toplarım inanınki işe yarıyor 13 yıldır görüyoruz işe yaradığını 11 20 Yanıtla
  • yrm: 40 senedir insan vuran bir orgutun derdi kurdistan olamaz... 23 7 Yanıtla
  • bjk: Kurtler pkk ya ders verin.Hdp ye bir oy verneyin.Olan suze oluyor.cocuklariniza oluyor.dogu issiz gucsuz yatirim yok...gomun hdpyi sandiga 19 9 Yanıtla
  • a.öz: şehitler ölmesin ,barış istiyoruz peki nasıl pkk istedigini verince yani doguyu verince bitecekmi sabıyorsunuz o zamanda batıda başlayacak ver kurtul.bu kadar basit mi? bu kadar basit olsaydı 1920 de savaştan hiç bir şeyi kalmamış insanlar bırakırdı. yani kimsenin bir şey verecek durumu yok .biz sadece sonuna kadar gitmedigimiz için bu durumdayız.ne zaman milletce bu teröre destek veren insanlara ve devletlere tepki veriririz o zaman biter sadece şehit cenazelerinden birlik oluyoruz 26 1 Yanıtla vatandas: Ahlakından beli terbiyeli yarim akılı yedi babanı say nerden geldiğin beli olacak nerdengelip bu vatana sahip çıkıyorsun ve kimi kovuyorsun ucuz kahraman 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement