2 Polisin Şehit Olduğu Saldırıyı Üstlenen PKK: Polisleri Biz Vurmadık - Son Dakika
Güncel

2 Polisin Şehit Olduğu Saldırıyı Üstlenen PKK: Polisleri Biz Vurmadık

KCK'dan Demhat Agit, 'Polislere saldırıyı PKK gerçekleştirmedi' dedi. "Çözüm süreci yeniden başlatılabilir" diyen Agit, hava saldırılarının Kandil'i ne kadar etkilediğini de anlattı.

29.07.2015 09:19  Güncelleme: 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleştirilen katliam ve Ceylanpınar'daki iki polisin öldürülmesi ardından yaşanan gelişmeler çözüm sürecinin fiilen bitişi olarak yorumlanıyor.

Hükümet, farklı yetkililerin ağzından IŞİD'in yanında PKK'ya yönelik operasyonların süreceğini belirtirken PKK da güvenlik güçlerine saldırılar gerçekleştiriyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan KCK Dış İlişkiler Sözcüsü Demhat Agit gelinen noktadan Türkiye hükümetini sorumlu tuttu.

"POLİSLERE SALDIRIYI PKK GERÇEKLEŞTİRMEDİ"

Suruç saldırısı ardından Ceylanpınar'da iki polisin öldürülmesi son sürecin en önemli gelişmelerinden biri olarak görülüyor.

Demhat Agit polislere yönelik saldırıyla ilgili soruları yanıtlarken saldırıyı PKK'nın yapmadığını hatırlattı:

"Bunlar PKK'dan bağımsız birimler. Bize bağlı olmayan, kendi içlerinde örgütlenmiş olan yerel güçlerdir" diye açıklandı. Bizim yaptığımız bir şeyi üstlenmekle ilgili çekincemiz yok . PKK/HPG olarak yapılan bir eylem varsa bunun izahatı, gerekirse özeleştirisi yapılır."

Kamuoyunda, PKK'nın disiplinli bir örgüt olarak bilindiği, böylesi bir saldırının tamamen örgütün bilgisi ve inisiyatifi dışında yapılmasının zor görüldüğünü hatırlattığımızda Agit şunları söyledi:

"Evet PKK disiplinli bir hareket. Ama halk nezdinde tümüyle yüzde yüz hakim olabileceğiniz bir durum söz konusu değildir.

"Öyle bir zemin oluştu ki bu zeminde her türlü olay gelişebilecek durumdadır. Eğer çatışma zemini yaratılırsa zaten çok basit olaylar bile büyük sonuçlara neden olabiliyor" diyor.

"PKK'nın saldırıyı kınamasının söz konusu olup olmadığına" dair soruya Agit, "Bizim herhangi bir kınama durumumuz olmadı" cevabını veriyor.

KANDİL'E SALDIRILAR NE KADAR ETKİLİ OLDU?

Türk savaş uçaklarının Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki PKK kamplarına yönelik hava saldırılarının sonuçları merak ediliyor.

"Medya savunma alanları diye nitelediğimiz, gerillalarımızın bulunduğu alanların hemen hemen hepsine hava saldırıları düzenlendi ve hala da düzenleniyor" diyen Demhat Agit saldırılarda 9 PKK'lının öldüğünü söylüyor.

Agit bununla birlikte hava saldırısının "örgüte çok zarar vermesinin mümkün olmadığını" belirtiyor:

"Türkiye devletinin sonuç alacağı bir durum olmadı. Gerillanın pozisyonunu değiştirmesinde etkili olabilir fakat sonuç alma noktasında yıllardır denenmiş, sonuca ulaşmamış bir yöntemdir.

"Bizim gücümüz gerilla gücüdür. Yerinde sabit duran bir güç değildir, hareketlidir."

"BARZANİ TÜRKİYE'NİN SALDIRILARINI DESTEKLEDİ"

Agit, hava saldırılarını anlatırken Erbil yönetiminin pozisyonuna da değiniyor.

"Bu hava saldırılarının Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin desteğiyle gerçekleştiğini mi söylüyorsunuz?" sorusuna cevaben "Kesinlikle" diyor ve ekliyor:

"Onlardan habersiz gerçekleşmemiştir. Mesut Barzani açıklamalarında buna yer verdi. Türkiye'yi demokratikleştiren AKP'ye PKK'nın destek sunmadığını söyledi."

"Ama Barzani'nin açıklamalarında çözüm sürecine ve savaşın çözüm olmadığına da değiniliyor" hatırlatması üzerine Agit şöyle konuşuyor:

"Bunu biz de söylüyoruz zaten. Savaşın çözüm olmadığını biz de biliyoruz. Mesut Barzani'nin bu yönde açıklamaları olmuş olabilir ama PKK kamplarına yapılan saldırıları meşrulaştıran, AKP'ye siyasi bir destek sunan poziyondandır.

"MİSİLLEME EYLEMLERİ"

Türkiye'deki resmi yetkililer PKK'ya yönelik operasyonların süreceğini söylüyor. PKK da güvenlik güçlerine yönelik saldırılar gerçekleştiriyor. PKK'nın bundan sonra nasıl bir eylemlilik içinde yer alacağı merak konusu.

Agit, örgüt yönetiminin şu an için operasyonlara karşı 'kontrollü misilleme eylemlerine' gittiğini belirtiyor:

"Hem sivil tutuklamalar ve hem de sınır dışında hava harekatı devam ederse bu konuda gerilla güçlerimiz mecburen kendisini korumak zorundadır.

"Eğer tutuklamaların, saldırıların dozajı, süresi artarsa bizim askeri güçlerimiz tarafından ona göre bir durum değerlendirmesi yapılacaktır."

"PKK bundan sonra saldırılarına devam edecek mi?" sorusuna Agit'in cevabı: "Bunu kestiremeyiz. Bu, Türkiye devletinin siyasal ve askeri yönelimlerine bağlı. Belirleyecek olan Türkiye devletidir, Türkiye ordusudur" oluyor.

"ÇÖZÜM SÜRECİ YENİDEN BAŞLATLABİLİR, ZOR DEĞİL"

Kamuoyunda, son çatışma süreciyle birlikte çözüm sürecinin fiili olarak sona erdiğinin düşünüldüğünü söylediğimiz Agit, "Savaşın ve şiddetin olduğu bir yerde ve çift taraflı bir ateşkesin olmadığı bir yerde siyasal bir çözümde bahsetmek zor" diyor.

Ancak KCK sözcüsü "Bu umudumuzu halen taşımak istiyoruz tabi" diye konuşuyor.
"Çözüm sürecinin yeniden devam ettirilmesi gibi bir olasılık sizce var mı?" sorusuna cevabına "Evet" diyerek başlıyor ve " Abdullah Öcalan'ın devreye girmesinin önünün açılmasının öneminden" bahsediyor:

"Bu konuda umudumuzu hala sürdürdüğümüzü söyleyebiliriz çünkü çok zor olduğuna inanmıyoruz. Yanı başlarında, ellerinde önderliğimiz var. Tutsaktır. Tekrardan görüşmelerle bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için devreye girip, süreç tekrardan başlatılabilir. Bu kadar da basit olduğunu söyleyebiliriz. Çok zor bir mesele değil."

"HDP VE ÖCALAN'LA FİKİR FARKLILIKLARI NORMAL"

Kamuoyunun bir bölümünde PKK'ya, attığı adımlarla, HDP'nin siyasetteki alanını daralttığı eleştirileri yapılıyor.

Bu eleştirileri sorduğumuz Agit şunu söylüyor:
"Şu andaki gelişen şiddet ortamını, HDP'nin şu anda yakalamış olduğu ivmeyi etkilsizleştirmek ve itibarsızlaştırmaya yönelik bir operasyon olarak algılıyoruz. Temelde zaten AKP'nin seçim yenilgisinden sonra HDP'nin zaferine karşı büyük bir hazımsızlık durumu yaşandı."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Radikal.com.tr'de yayınlanan röportajında 'Kandil ile anlaşamadıkları bazı noktalar olduğunu' söyledi.

Bu açıklamayı hatırlattığımız Agit, "Hepimizin aynı şekilde düşünmesi zaten yanlış olur. Böyle bir şey söz konusu değil" diyor ve devam ediyor:

"Ama aynı tabandan gelmişiz, aynı tabana hitap ediyoruz. Benzer yanlar çok fazla. Birbirine ters düşecek şeyler söz konusu olamaz."

"Kandil ile Abdullah Öcalan arasında da görüş farkları olup olmadığına" dair soruya da Agit şu cevabı veriyor:

"Olabilir. Makuldür. Çünkü sonuçta dağa çıkmış binlerce gerilla var. On binlere yaklaşıyor. Geçmiş süreç açısında değerlendiriyorum, onları çözüm sürecine ikna etmek, PKK'yi ikna etmek, o kadar basit bir olay değildi. Bizim hareketimizin yönetimiyle önder Öcalan'ın görüşme imkânları yaratılması gerekiyor. Bunun da, çözüm sürecinin gelişmesi ve daha sağlıklı bir karar alma açısından faydalı olacağını söyledik."

2 Polisin Şehit Olduğu Saldırıyı Üstlenen PKK: Polisleri Biz Vurmadık

Son Dakika Güncel 2 Polisin Şehit Olduğu Saldırıyı Üstlenen PKK: Polisleri Biz Vurmadık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (89)

  • piston: Pkaka sıçmış durumda bez getirin. piston aşağı durumu yani zuhaha 149 3 Yanıtla
  • antepli: lan senin askerini polisini senin liderin yüzün den şehit oluyor biri vuruyor kürt yaptı diyor kürt yapsa önce gelir senin gibi kalın kafalı birinin kafasına sıkar 15 132 Yanıtla
  • akıllıol: bombalar işe yaramış yoksa bunlar bu tür açıklamalar yapmazdı ... 129 4 Yanıtla
  • atilla : lan su salin gazini bi serbest biraksalar o namlulari kimlerin icine sokuluyo ozman seyredin biyolijik silah kullanimi serbet olur insssh 122 5 Yanıtla
  • xxx: Yok kck yok pyd yok pkk hdp vs vs ulan serefsizler hepiniz aynı kansızsınız örgüt isilerini bile kafa karstırmak için uyduruyosunuz Pkk deyin bitsin uğrastırmayın milleti soysuz köpekler 109 18 Yanıtla
  • palulu kürt: paralel +pkk = ingiliz menfaatleri 112 3 Yanıtla
  • 432: lan dingil sıfatın ne senin yeniden başlatabiliriz çözüm sürecini diyorsun biz türk halkı olarak istemiyoruz muhatabımız sanki karşımızda devlet lan 3 beştane itsiniz şimdiye kadar ne bayrağınız olmuş nede ülkeniz sizi gidi hainler 97 3 Yanıtla
  • 562: TURK TOPRAKLARI DAHILINDE VE HARICINDE PKK NIN BIR VATANI OLMAYACAK 87 3 Yanıtla
  • VATANDAŞ: PİS YALANCILAR TABİKİ POLİSLERİ SİZ İNFAZ ETTİNİZ CÖZÜM SÜRECİ FALA İSTEMIYORUZ KÖKÜNÜZÜ KURUTANA KADAR DURMAK YOK 78 6 Yanıtla
  • azad: Neden anlamak istemiyorsunuz kurtler turk ordusuyla savasmak istemiyor fakat erdogan israrla savas cikartmak istiyor verin 400 vekil savas biter nede olsa tuzu kuru biji batis 17 47 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Düzce'de Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
    13:04 Düzce'de Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

    31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için Düzce İl Emniyet Müdürlüğü'nde 'Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı' düzenlendi. İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder'in yanı sıra müdür yardımcıları ve sıralı amirlerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda seçim güvenliği ve seçim tedbirleri konuları ele alındı. Toplantıda, seçim günü oy verme ve oyların sayımları süreçlerinde emniyet ve asayişin sağlanması için alınan tedbirler görüşüldü ve istişareler yapıldı.

  • Denizli'de 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için sandık ve seçmen dağılımı belli oldu
    13:04 Denizli'de 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için sandık ve seçmen dağılımı belli oldu

    Denizli'de yapılacak olan 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde kurulacak 2 bin 632 sandıkta 800 bin 548 seçmen tercihini yapacak. İlçelere göre açıklanan rakamlara göre, toplamda 2 bin 631 sandıkta 800 bin 548 vatandaş oy kullanacak.

  • Murat Kurum: İstanbul'un geleceği için karar vereceğiz
    13:03 Murat Kurum: İstanbul'un geleceği için karar vereceğiz

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'da deprem çilesinin bitmesi ve trafik sorununun gündemden kalkması için karar vereceklerini söyledi. Kurum, inanç özgürlüğüne sahip çıkacaklarını ve belediyecilik hizmetlerinden herkesin eşit ve adil yararlanmasını sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca, depreme hazır bir İstanbul için çalışacaklarını vurguladı.

  • Bursa'da villada yangın ve patlama: 1 ölü, 1 ağır yaralı
    13:03 Bursa'da villada yangın ve patlama: 1 ölü, 1 ağır yaralı

    Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki İnkaya Mahallesi'nde bir villada yangın ve patlama yaşandı. Bir kişi hayatını kaybederken, villada bahçıvanlık yapan bir kişi ağır yaralandı. Polis ve itfaiye geniş çaplı soruşturma başlattı.

  • Adana'dan Bolu'ya dilenmek için gelen dilenci suçüstü yakalandı
    13:03 Adana'dan Bolu'ya dilenmek için gelen dilenci suçüstü yakalandı

    Adana'dan Bolu'ya dilenmek için gelen ve yaşlı gibi görünmek için kıyafetlerini değiştiren 40 yaşındaki dilenci, zabıta ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Dilenci, 2 saat içinde bin 595 TL topladı.

  • KAYMEK, Develi İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu'ndaki öğrencilere hijyen kurallarını anlattı
    13:03 KAYMEK, Develi İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu'ndaki öğrencilere hijyen kurallarını anlattı

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren KAYMEK, Develi İMKB Yatılı Bölge Ortaokulu'ndaki öğrencilere hijyen kurallarını anlatmak için Kuaförlük Kursu düzenledi. Kursiyerler öğrencilerin saçlarını kesip, saç bakımı yaparken hijyen kitleri de hediye edildi.

  • Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç
    13:01 Ali Günvar: Şiir, Bütün Edebi Türlerin Geçerlilik ve Estetik Yapı Kazanması İçin Muhtaç

    Ali Günvar, 'Eyzan', 'Nisyan/Rapsodi', 'Anthropomorphus', 'Soneler' ve 'Çarpık Hüzünler Kantatı' adlı şiir kitaplarına imza atan bir şairdir. Günvar, Türk edebiyatına ve şiire duyduğu ilgiyi ve şiirle ilgili düşüncelerini anlatarak, bütün edebi türlerin geçerlilik ve estetik yapı kazanabilmesi için şiire muhtaç olduğunu belirtmiştir. Şiirin hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Günvar, şiirin sadece anlaşılmak için değil zevk edilmek için olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, İstanbul'a olan sevgisini şiirlerinde yansıtmaya çalışan Günvar, mitolojiyi kültürel bir malzeme olarak kullanarak bireyi baskılayan yapılarla mücadelesini şiirlerinde somutlaştırmıştır.

  • Elini gaz pedalında unutunca dükkana böyle daldı
    13:00 Elini gaz pedalında unutunca dükkana böyle daldı

    Bursa'da motosikletin üstünde arkadaşıyla konuşan vatandaş, elini gaz pedalında unutunca dükkana daldı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Yaralanan olmazken, kaza iş yerinde bulunan güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

  • Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak
    12:59 Düzce'de Çeltik Kurutma Tesisi Çiftçilere Destek Olacak

    Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği ile kurulan Çeltik Kurutma Tesisi çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak ve maliyetlerini azaltacak. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çeltik üreticilerine büyük kolaylık sağlanacak ve üretim kapasitesi artacak.

  • Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması' sonuçlandı
    12:57 Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması' sonuçlandı

    Milas Belediyesi tarafından düzenlenen 'Çok Katmanlı Doğal ve Kültürel Bir Yaşam Koridoru Olarak Balavca Deresi ve Yakın Çevresi Fikir Projesi Yarışması'nda ödül alan projeler açıklandı. Yarışmaya katılan 26 projeden, 8'i ödüle layık görüldü.


Advertisement