Nevşehir Ziraat Odası: Patatesin Fiyatı Düşecek - Son Dakika
Güncel

Nevşehir Ziraat Odası: Patatesin Fiyatı Düşecek

Nevşehir Ziraat Odası: Patatesin Fiyatı Düşecek

Bu yıl üretimin artmasıyla patates fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 düşmesi bekleniyor.

20.08.2014 11:42  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, patates fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 düşeceğini belirterek, fiyatın hem üreticiyi hem de tüketiciyi mutlu edeceğini söyledi.

Ekiz, Nevşehir'in patates üretiminde yıllık 300 bin tonla Niğde'nin ardından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Bu yıl bölgede patates üretiminde yüzde 20 artış beklendiğini, bunda geçen yıl ki patates fiyatlarının etkili olduğunu ifade eden Ekiz, "Nevşehir'de 2012 yılında ekim alanı 80 bin dekar iken 2013'de kontrollü ekim nedeniyle 40 bin dekara düştü. 2014 yılında ise ekim alanı 55 bin dekara çıktı" dedi.

Bu yıl patates fiyatlarının geçen yıla oranla daha düşük olacağını dile getiren Ekiz, "Geçen yıl üretim azlığından dolayı fiyat artmış, vatandaş pazardan patatesi 2,5 - 3 liraya almıştı. Bu sene ortalama 1,5 liraya alabilecek. Bu fiyat hem çiftçimizin hem de üreticinin yüzünü güldürecek" diye konuştu.

AVRUPA KAPILARI YENİDEN AÇILSIN

Bölgeden patates ihracatının büyük oranda Ortadoğu ülkelerine yapıldığını aktaran Ekiz, patates hastalığı nedeniyle 2009 yılında Avrupa'ya ihracatın yasaklandığını ifade etti.

Patates ihracatında en büyük pazar olan Ortadoğu ülkelerindeki iç savaş ve karışıkların yeni pazarlara yönelmeyi zorunlu kıldığını vurgulayan Ekiz, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkelerine açılmamız gerekiyor. Nevşehir ve çevre illerdeki patates siğili hastalığından dolayı 2009 yılında alınmış bir karar var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı kararla Kayseri, Nevşehir ve Niğde illerinde üretilen patates Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilemiyor. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü 2009'dan bu yana geçen 5 yılda olumlu değişim yaşandı. Üretici patatesini depolarda Ağustos ayına kadar saklayabiliyor ve cips fabrikalarına satışı yapılabiliyorsa artık çiftçimizin ürettiği ürün dayanıklı, hastalıktan arınmış demektir."

BİLİNÇSİZ ÜRETİCİ ÇİFTÇİYE ZARAR VERİYOR

Patates üreticisi İbrahim Civelek ise Gülşehir ilçesinde 400 dekarlık bir alanda ekim yaptıklarını, iki sezondur verimin yüksek olduğunu ancak bu gidişatın garantisinin olmadığını kaydetti.

Çiftçiye yönelik kalıcı politikaların olmadığını ileri süren Civelek, "Bir sanayici gibi 'şu kadar gelirim var, şu kadar giderim var' diyemiyoruz. Üretici önünü görürse daha verimli olabilir" dedi.

Bölgede patates üreticilerine en çok zarar verenin yine bölgedeki çiftçiler oluğunu belirten Civelek, "Birkaç sene patates üreticisi kar etse hemen bu işten anlayan da anlamayan tarlasına patates ekiyor. Bunun sonucunda hem kalite düşüyor hem de üretici maddi açıdan sıkıntıya sürükleniyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nevşehir Ziraat Odası: Patatesin Fiyatı Düşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement