Papa'dan Askere Türkçe Selam - Son Dakika
Güncel

Papa'dan Askere Türkçe Selam

Türkiye gelen Papa Francesco, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu oldu, Papa, tören kıtasını da Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı.

28.11.2014 13:00  Güncelleme: 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco Türkiye'ye geldi. Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa'nın bir sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Francesco'yu karşılamak üzere Saray'ın önüne çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda konuk edilen ilk devlet başkanı olurken, tören kıtasını da Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı.

Papa Francesco ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya Havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu. Papa Francesco'yu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Yaveri Deniz Yarbay Noyan Özçelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu apronda uçağın merdivenlerinde karşıladı.

OYUNCU SERRA YILMAZ ÇEVİRMENLİĞİNİ YAPACAK

Papa'yı havalimanında karşılayanlar arasında, Türkiye ziyareti boyunca çevirmenliğini yapacak olan oyuncu Serra Yılmaz da yer aldı. Yılmaz, Erdoğan'ın 2005 yılında Başbakan olarak İtalya'ya yaptığı ziyarette ve bir önceki papa olan 16'ncı Benedikt'in 2006'daki Türkiye ziyaretinde de tercümanlık yapmıştı. Yılmaz, oyunculuğun yanı sıra yaklaşık 30 yıldır Fransızca ve İtalyanca çevirmenlik yapıyor.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Papa'nın konvoyunun geçeceği yol güzergahlarında üst düzey güvenlik tedbirleri alındı. Üst geçitlerde polisler bulunurken, polis helikopterleriyle de havadan denetim yapıldı.

PAPA'NIN YANINDA İSTEDİĞİ SÜRPRİZ BDP'Lİ

Papa, İstanbul'daki etkinliklerine, bir süre önce kendisini Vatikan'da ziyaret eden Kırklar Meclisi üyesi, Diyarbakır Sur İlçesi Belediye eski Başkanı Abdullah Demirbaş'ı da davet etti. Davetin kendisini memnun ettiğini belirten Demirbaş, "Kendisini tekrar Diyarbakır'a davet edeceğim. Ayrıca, bölgemizdeki durumla ilgili kendisine bir mektup vereceğim" dedi.

İLK AÇIKLAMA UÇAKTA

Uçakta DHA muhabiri Esma Çakır'ın da aralarında bulunduğu gazetecilere konuşan Papa Francesco, "Günaydın. Bu seyahatte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yaptığınız işi destekliyorum. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Çünkü Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinizden dolayı size teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Papa ayrıca Türkiye'den dönüş yolunda uçakta basın toplantısı yapmak üzere tekrar gazetecilerle bir araya geleceğini belirterek, "Çok teşekkürler. İyi konaklamalar diliyorum size" diye sözlerini noktaladı.

İLK DURAK ANITKABİR

Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Francesco, mesafe uzun olduğu için Aslanlı Yol'dan yürümeden Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Papa Anıtkabir'e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce "Pope Francis" yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti.

Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa Françesko, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."

PAPA AK SARAY'DA

Papa Francesco'nun Anıtkabir'den sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Papa'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'ın kapısında karşıladı. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da bulundu. Atlı birlikler, Papa'nın aracına Saray'ın girişine kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco'yu aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

PAPA'DAN TÜRKÇE SELAM

Papa Francesco, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francesco Saray'ın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Francesco daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

RESMİ KARŞILAMADA YENİ DÜZEN

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Francesco için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

BASINDAN YOĞUN İLGİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarını ağırladı. Papa Francesco'nun ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde Saray'a geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı. Yerleşkenin 1 no'lu kapısında basın mensupları için ayrılan bölüm de ilk kez kullanıldı.

Görüşmenin ardından Papa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerden soru almayacak ancak kısa bir basın açıklaması yapacak.

Papa sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek ve ikili ortak basın toplantısı düzenleyecek.


Papa\'dan Askere Türkçe Selam
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Papa'dan Askere Türkçe Selam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • .......: Ulen Papa yı da ayağımıza getirdik 12 12 Yanıtla
  • Taci: Aksarayın ilk resmi konuğunun Papa olması çok manidar , adam hazır ayağına gelmiş günah çıkar bari :D 19 4 Yanıtla
  • ergün sp mg: şerefsiz defol islam topraklarından adamların ve kuklalarınla beraber 9 7 Yanıtla
  • One Minute: Ne tesadüftür, 2 papa da AKP döneminde geldi. . . Hayırdır. Vatikan sembolik bir ülke, ticaret mi yapılacak, yoksa vizeler mi kalkacak. . . Gündem meşgul ediliyor. 10 3 Yanıtla
  • hasan t.: Onlar ki, mü'minleri bırakıp kâfirleri dost edinirler; şeref ve üstünlüğü onların yanında mı arıyorlar ? Şüphesiz ki bütün şeref ve üstünlük Allah'a aittir. NİSA/139Ey AKP Bu halk sana islamcı olduğun için oy veriyor. Eğer ki İslam çizgisinden dışarı çıkarsanız Ne RTE nede başka bir kimse sizi kurtaramaz. Bizler Ki Ilımlı Müminler Değil Şeriatçı Müminleriz. Sizin her defasında Savunduğunuz Demokrasiyide red ettik . . . . Allah'ın Şeriatıyla Hüküm Verdik. Kim Tağut'u inkar edip Allah'a iman ederse en sağlam kulpa yapışmış olur. BAKARA/256 8 5 Yanıtla
  • cabbar: Aksarayin ilk resmi konuğu Papa seçildiğine göre bu sarayın küfüremi yoksa hayrami hizmet verecek düşünmek lazım. Hakiki bir Müslüman varsa o sarayda parayi islama davet etsin. 7 1 Yanıtla
  • sevgili: yuh olsun size. Peygamber Ocağının askerlerini papanın karşısında sıraya dizdirdiniz. İnned dîne indâllâhil islâm (Ali İmran 19. Ayet) 3 4 Yanıtla
  • recep23: Bizim ülkenin para ve apodan başka işi yok sanki dolar düşüyor bakın ona sevinin. cebinize giren paranın değeri yükseliyor. 4 2 Yanıtla
  • İHTİYARLAR: BİR ŞEY DEĞİL, MÜLTECİLERLE BAŞ EDEMEZSEK SİZE YOLLARIZ. 3 0 Yanıtla
  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İlçe Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    17:37 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İlçe Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, beraberindeki ilçe belediye başkanlarıyla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Tugay, Anıtkabir Özel Defteri'ne duygusal bir mesaj yazarak, halkın iradesiyle seçilmiş temsilciler olarak görevlerini yerine getireceklerini vurguladı.

  • Marmaris MIYC Kış Trofesi Yat Yarışları 5. ayak mücadelesi sağanak altında start aldı
    17:34 Marmaris MIYC Kış Trofesi Yat Yarışları 5. ayak mücadelesi sağanak altında start aldı

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen Marmaris MIYC Kış Trofesi Yat Yarışları'nın 5. ayak yarışları sağanak altında başladı. 34 yelkenli yat ve 300 sporcu yarışlara katıldı. Yatlar, rüzgara göre belirlenen parkurda mücadele etti ve finişe geldi. İlk gün hava şartları nedeniyle tek yarış yapıldı. Yarışlar yarın koy içi ve koy dışında gerçekleştirilecek yarışlarla tamamlanacak.

  • Niğde'de Uluslararası Resim Sergisi Açıldı
    17:33 Niğde'de Uluslararası Resim Sergisi Açıldı

    Niğde'de 8 ülkeden 21 sanatçının eserlerinin yer aldığı Uluslararası Resim Sergisi, Niğde Belediyesi Sanat Galerisi'nde açıldı. Vali Cahit Çelik, serginin açılışında yaptığı konuşmada, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerine vurgu yaptı. Sergi, 3 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.

  • Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu
    17:29 Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu

    Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, AKP'li eski başkan Mehmet Çerçi'nin yaptırdığı lüks makam odası hakkında açıklamalarda bulundu. Balaban, imkanlarının olduğu an daha mütevazı bir makam odasına geçmeyi istediğini söyledi.

  • Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü, Patnos YİBO oyuncularını kutladı
    17:28 Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü, Patnos YİBO oyuncularını kutladı

    Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Erzurum'da düzenlenen Okul Sporları Yıldız Erkekler Futsal Bölge Müsabakalarında grup birincisi olan Patnos YİBO oyuncularını tebrik etti. Kökrek, oyuncuların gösterdiği azim ve mücadeleden gurur duyduğunu belirterek, başarılarının devamını diledi.

  • Erzurum'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden sağlık çalışanları sessiz yürüyüş gerçekleştirdi
    17:23 Erzurum'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden sağlık çalışanları sessiz yürüyüş gerçekleştirdi

    Erzurum'da hekimler ve sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 'sessiz yürüyüş' gerçekleştirdi. Türk ve Filistin bayrakları eşliğinde taşıdıkları dövizler ve pankartlarla Yakutiye Medresesi'ne kadar yürüyen grup, Filistin halkı için dua etti. Protestonun 23. haftasında olduklarını belirten grup adına konuşan bir öğrenci, zulüm son bulana kadar her hafta sessiz yürüyüşe devam edeceklerini söyledi.


Advertisement