Pamukkale'de Hedef Konaklayan Ziyaretçi - Son Dakika
Yerel

Pamukkale'de Hedef Konaklayan Ziyaretçi

Denizlili turizmci ve esnaflar, ören yerleri içerisinde ziyaretçi sayısı ve gelir bakımından üst sıralarda yer alan Pamukkale'nin günübirlik yerine konaklamalı misafiri ağırlamasını istiyor. DENTUROD Başkanı Şen: "Denizli esnafının ziyaretçilerden daha iyi faydalanmasını hedefliyoruz" dedi.

18.10.2014 12:26  Güncelleme: 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizlili turizmciler ve esnaf, ören yerleri içerisinde ziyaretçi sayısı ve gelir bakımından üst sıralarda yer alan Pamukkale'nin, ağırlıklı olarak paket program dahilindeki turisten ziyade "konaklamalı misafir" potansiyelinin arttırılmasını istiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2014 yılının ilk sekiz ayı verilerine göre, 1 milyon 201 bin 272 ziyaretçi sayısı ve 22 milyon 599 bin 375 bin lira gelir elde eden Pamukkale Hierapolis Ören Yerine ilginin, ören yerleri arasında ilk sırada yer almasına rağmen il turizmcisi ve esnafının beklentilerine cevap veremedi.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale Hierapolis Ören Yeri'ne ilginin her geçen yıl artmasının memnuniyet verici olduğunu, ziyaretçi sayısının daha da artırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Ören yerleri ziyaretinde Pamukkale'nin üst sırada olmasının, şehre de katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Şen, "Fakat bu ilgi esnafına fazla katkı sağlamıyor. Bunun nedeni gelen misafirlerimizin ören yerini ziyaret ettikten sonra yakındaki diğer turizm merkezlerine yönelmesi" dedi.

Ziyaretçilerin çoğunluğunun, yurt dışında satılan paket turlarla kente günü birlik geldiğine dikkati çeken Şen, şöyle devam etti:

"Yurt dışındaki acentelerle işbirliği içinde olarak bunların günübirlikten ziyade en azından tek günlük konaklamalara getirilmesi bölge turizmine artı bir katma değer sağlayacaktır. Konaklamalar olduğu takdirde, konukların Laodikya gibi ilin önemli turizm alanlarını da ziyaret etmesi şehir için önemli bir kazanım olacaktır. Bu bölge turizmine ve Denizli esnafına da katkı sağlayacaktır. Bu anlamda Denizli'de günübirlik turların azalarak, en az tek günlük konaklamalara, termal turizmle birleşerek 10 günlük konaklamalara çıkması en büyük arzumuz."

Şen, bu hedefler doğrultusunda, altyapı çalışmaları için valilik ve belediye ile işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.

"Yerel yönetimler, alt yapıya önem vermeli"

Pamukkale Turizm Derneği Başkanı Oysal Aslan da acentelerin Pamukkale'ye önem vermesinden ve ziyaretçi sayısındaki artıştan memnuniyet duyduklarını, bunun potansiyelinden esnafın yararlanması için de gerekli alt yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Ziyaretçilerin yüzde 80'inin acenteler aracılığıyla geldiğini, yüzde 30'unun ise bir gece konaklayıp kentten ayrıldığını ifade eden Aslan, konaklama süresinin az olmasının en büyük etkeni Pamukkale'de yeterli altyapının olmamasına bağlayarak buna yerel yönetimlerin çözüm bulmasını gerektiğini vurguladı. Konu üzerinde Denizli Büyükşehir ve Pamukkale Belediyelerinin sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak çalışma yürütmesinin önemine değinen Aslan, "Dernek olarak burada bir birlik kurup misafirlerimizi nasıl daha rahat ettirebiliriz, günübirlik ziyaretlerini iki-üç güne nasıl çıkarabiliriz konuları üzerinde çalışma yapmamız gerekiyor. Bunu çözebilmek için esnaf ve yerel yöneticilerle birlikte çalışmalı" diye konuştu.

"Paket turlar esnafa yansımıyor"

Pamukkale mahallesinde esnaflık yapan Ahmet Aydeniz ise ziyaretçilerin "paket tur" kapsamında geldiğini ve esnafa katkısının bulunmadığını belirtti. Aydeniz, "Turistler Pamukkale'ye ve havuza giriyor. 1 milyon kişi geldi ise bize 100 bini yansımıyor. Otellerde kalıcı müşteri olmadığı sürece taşıma turizmin beldeye faydası olmaz. 20 yıldır buradayım, bizi pek etkilemiyor. Misafirlerin daha çok konaklaması için daha çok ve daha uygun oteller olmalı" ifadelerini kullandı.

Esnaflardan Uğur Zencir de, "Turistler genelde Antalya'dan günlük turlarla geliyor ve belli program dahilinde hareket ettiklerinden, bazı mağazalara uğruyorlar. Bu durum esnafa hiç yansımıyor. Biz ancak konaklamalı ya da acenteden bağımsız gelen turistlerden fayda sağlayabiliyoruz" şeklinde konuştu. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Pamukkale'de Hedef Konaklayan Ziyaretçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement