Terör Nakliyecileri de Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Terör Nakliyecileri de Vurdu

Terör Nakliyecileri de Vurdu

Türkiye’de son dönemde yaşanan terör olayları nakliye sektörüne de darbe vurdu.

20.08.2015 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de son dönemde yaşanan terör olayları nakliye sektörüne de darbe vurdu. Olaylar başlamadan önce Irak'a günlük yaklaşık 2 bin 500, İran'a ise 600 araç çıkışı olurken, bugün bu sayı Irak'ta 500, İran'da 150 araca kadar düştü. Yola çıkmak istemeyen nakliyeciler, bir an önce güvenlik zafiyetinin ortadan kaldırılmasını ve bölgede istikrarın yeniden sağlanmasını istiyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yaşanan terör olayları ve çatışmalar Türk nakliye sektörünü de etkiledi. Son günlerde yaşadıkları sıkıntılarla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Hakkı Keleş, şu anda özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde çok büyük bir güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi. "Orada UND olarak kendi şubelerimize artık söz geçiremez olduk" diyen Keleş, güvenlik sağlanamadığı için nakliye firmalarının da, şoförlerin de yola çıkmak istemediklerinin altını çizdi. Şu ana kadar şoförlerin canına kast edilmiş bir olay yaşanmadığını ancak yolda araçların yakıldığını belirten Keleş, "Yola çıkınca çok tedirginiz. Tedirgin olduğumuz için artık ihracatçı da kendi malını göndermek istemiyor ve Mersin Limanı'nda veya kendi depolarında bekletiyor. Dolayısıyla ekonomik yönden bizi çok etkiliyor. Çünkü biz sefer yapamazsak, çalışamazsak bir gelir kaynağı elde edemeyeceğiz. Gelirimiz olmayınca daralma söz konusu olacak ve şu anda bu daralmayı da yaşıyoruz zaten" dedi.

"ŞOFÖRLER KORKUYOR, GİDEMİYOR"

Türkiye'de toplam 2 bin 200 uluslararası nakliye firması olduğunu ve bunların hepsinin faal olarak çalıştığını dile getiren Keleş, bu firmaların bin 200'ünün de UND'ye üye olduğunu kaydetti. Artan terör olaylarından Türkiye genelindeki tüm nakliye sektörünün etkilendiğini aktaran Keleş, "Yalnız Mersin bölgesi ve Doğu-Güneydoğu'daki nakliyeciler çok daha fazla etkilendi. Batıda çalışan nakliyeciler de elbette etkilendi. Çünkü onlar da Avrupa'dan taşıma yapıyorlar, bu bölgelere getiriyorlar, bizim buradaki nakliyeciler Asya'ya, Ortadoğu'ya sevk ediyor. İran, Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelere aktarmalı şekilde taşımaların büyük bölümünü buradaki nakliyeciler yapıyor. Şimdi güvenlik zafiyeti olduğu için şoförler artık korkuyor, gidemiyor. Yola gidemediği zaman aracını bekletmek zorunda kalıyor, iş de bulamıyor" diye konuştu.

"ÇIKIŞ YAPAN ARAÇ SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR"

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle bölgeden çıkış yapan araç sayısında büyük düşüş olduğuna işaret eden Keleş, "Özellikle Irak'a bizim günlük 2 bin-2 bin 500 araç çıkışımız oluyordu. Şu anda çıkan araç sayısı 500-600 civarında. Günlük 2 bin 500 araçtan 500 araca düştük. İran'a da günlük yaklaşık 600 araç girişimiz oluyordu, şu anda 150-200 araca düştü. Yani İran üzerinden transit Türki Cumhuriyetlere taşımalarımız da düşmüş durumda şu anda" ifadelerini kullandı.

Nakliye sektörünün bir taraftan artan terör olayları, bir taraftan da sürekli yükselen döviz nedeniyle şu anda ciddi bir kriz yaşadığına dikkat çeken Keleş, öte yandan 7 Haziran'dan bu yana da bir türlü hükümetin kurulamamasının da belirsizlik ortamı oluşturduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Sayın Başbakanımız görevi iade etti. Bundan sonraki süreçte ne olacak? Bu belirsizlik ortamında döviz tırmanışa geçiyor. Bizim nakliyecilerin gelir kaynağı döviz ama ödemeleri ve tüm giderleri de döviz cinsinden. Yani dövizin tırmanışının bize hiçbir avantajı yok. Ayrıca biz ihracat yükünü bulduğumuz zaman karşısında ithalatı da bulmamız gerekiyor. Uluslararası nakliyede çalışan firmalarımız tek yönlü çalışmıyor. Hem ihracat hem ithalat ayağı var. Dolu gidip dolu gelmesi gerekiyor, tek yönlü gittiği zaman zarar ediyor. Zaten dolu gidip dolu geldiği zaman bile çok cüzi bir karı var. Şu anda sadece biz kendi şoförümüzün, personelimizin giderlerini ancak karşılayabiliyoruz. Bankalardan aldığı kredilerin faizlerini bile nakliyeci kendi öz kaynağından karşılamak zorunda. Şu anda böyle bir durumla karşı karşıyayız."

"BİR AN ÖNCE GÜVENLİK ZAFİYETİ ORTADAN KALDIRILSIN"

UND olarak yaşadıkları sıkıntıları hükümet yetkililerine sürekli ilettiklerini, Ekonomi Bakanlığı'na, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na yazıyla sorunlarını aktardıklarını anlatan Keleş, "Ama şu ana kadar bir çözüm de bulmuş değiliz ve hükümetten bir destek göremedik. Görüşme ve yazışmalarımız devam ediyor. Tüm sorunları hükümet yetkililerine bildiriyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin şu anda geçici bir hükümetle yönetildiğini belirten Keleş, tek temennilerinin bir an önce hükümetin kurulması ve bu belirsizliklerin de ortadan kalkması olduğunu vurguladı. Güçlü bir hükümetin kurulmasının herkesin yararına olacağını söyleyen Keleş, beklentilerini de şöyle açıkladı:

"Şu andaki çatışma ortamlarının bir an önce bitirilmesi taraftarıyız. Bizim beklentimiz bir an önce güvenlik zafiyetinin ortadan kalkması, bölgede tekrar istikrarın sağlanması. Hükümetten istediğimiz tek şey güvenliği sağlamaları. Yolda giden araçlarımızın güvenli bir şekilde varış noktalarına varmalarını sağlamalarını istiyoruz. Ayrıca bir an önce bir hükümetin kurulmasını istiyoruz. Ekonomik dengelerin oturması için hükümetin bir an önce kurulması gerekiyor." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Terör Nakliyecileri de Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement