Roma Döneminden Kalma Kanallarla Sulama Dönemi Bitiyor - Son Dakika
Ekonomi

Roma Döneminden Kalma Kanallarla Sulama Dönemi Bitiyor

Roma Döneminden Kalma Kanallarla Sulama Dönemi Bitiyor

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Sarıaydın köyünde, Aksıfat Deresi Sulama, İçme ve Enerji Projesi Aksıfat Barajı inşaatının derivasyon tünelinin açılıp su verilmeye başlandığı, gövde inşaatının da bir yıl içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

07.07.2015 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Sarıaydın köyünde, Aksıfat Deresi Sulama, İçme ve Enerji Projesi Aksıfat Barajı inşaatının derivasyon tünelinin açılıp su verilmeye başlandığı, gövde inşaatının da bir yıl içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke Sulama Kooperatifi Başkanı Ersin Akdoğan, baraj inşaatındaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, projenin hızla yükseldiğini söyledi.

Aksıfat Barajı'yla Erdemli ve Silifke ilçelerine bağlı 21 mahalleye yılda 65 milyon metreküp içme suyu sağlanacağını söyleyen Akdoğan, önceden sulama işlemlerinin eski Roma dönemine ait kanallarla yapıldığını, şimdi ise Aksıfat Barajı ile sulanacağını söyledi.

Müteahhit firmayla yapılan anlaşmaya göre inşaat süresinin 2018 yılına kadar olduğunu ancak firmanın barajı bu yıl sonunda tamamlamak için büyük bir çaba gösterdiğini ifade eden Akdoğan, "Aksıfat Barajı ile Erdemli ve Silifke ilçelerine bağlı 21 mahalleye yılda 80 milyon metre küp içme suyu sağlanacak. Yine bu mahallelerde 82 bin 140 dekar toprak suyla buluşturulacak. Yılda 8 milyon kilovat saat enerji üretilecek" dedi.

"BARAJ 40 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK"

Akdoğan, projenin istihdama da katkı sağlayacağını belirterek, "Projeyle 8 bin civarındaki insana istihdam sağlanmış olacak. 40 milyon liraya mal olacak olan bu proje gerçekleştiğinde milli ekonomimize yıllık 63 milyon civarında bir ek gelir sağlanmış olacak. Yatırım değeri itibariyle çok önemli, bölgeye bereket getirecek bir çalışma" diye konuştu.

Lamas Çayı'nın kaynağını oluşturan Aksıfat Deresi üzerine kurulacak olan Mersin Aksıfat Barajı İnşaatı'nın sözleşmesinin, 25 Nisan 2014 tarihinde imzalandığını belirten Ersin Akdoğan, "Kısa süre önce inşaatına başlanan ve yaklaşık 40 milyon TL'ye mal olacak Aksıfat Barajı ile proje sahasındaki 8.320 ha tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacı giderilecek, yöre beldelerinin yıllık 8,33 hm3 içme-kullanma suyu karşılanacak, yıllık 8,10 GWh enerji üretimi sağlanacaktır. Önyüzü beton kaplı, kaya dolgu tipinde inşa edilecek barajın temelden yüksekliği 83 metre olacak. 2015 yılında tamamlanması planlanan Aksıfat Barajı ile su yetersizliği bulunan Lamas havzası, 12 ay boyunca yeterli suya kavuşacak, yıllık 92,5 milyon TL tarımsal gelir artışı sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Aksıfat Barajı'nın 2015 yılında tamamlanması planlanmakta. Böylece Aksıfat Barajı 6 ay içerisinde kendini amorti edecektir. Barajın tamamlanması ile ülkemizde çilek üretiminde önemli yeri bulunan Silifke'de yılın 12 ayı Silifke'de çilek üretimi yapılabilir hale gelecektir" dedi.

"ROMA DÖNEMİ KANALLARINDAN KURTULDUK"

Aksıfat Barajı projesinin 20 yıl önce yapılmış ancak hiçbir hükümet döneminde gerçekleştirilmemiş bir proje olduğunu belirten Ersin Akdoğan, şöyle devam etti:

"Akısfat Barajı'nın bugün tünelleri açıldı su verilmeye başlandı. Seti de bir yıl içerisinde tamamlanacak. Böylelikle 65 milyon metreküp suyu ihtiva etmiş olacak. Bu ne demek? 2002 yılından önce Roma döneminden kalma kanallarla sulama yapılan Erdemli ve Silifke ilçelerimizin tarımsal arazileri artık baraja kavuşmuş. 2014 yılında sayın Cumhurbaşkanımız o dönem Başbakan iken bu projeyi bir an önce ihalesini gerçekleştirmiş işe başlanmasını sağlamıştı. Gördüğünüz gibi sular tünellerden akmaya başladı. Böylelikle Silifke ve Erdemli ilçe hattında yeni tarımsal araziler olacak. Böylelikle verim artacak, üç dönem ürün alacağız. Bu projede emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Roma döneminden kalma kanallardan kurtulduk. Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği olarak barajın takipçisiyiz. İnşallah kısa zamanda barajımız tamamlanarak özlenen suyumuza kavuşacağız." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Roma Döneminden Kalma Kanallarla Sulama Dönemi Bitiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement