Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Gözde Meslek Haline Geldi - Son Dakika
Yerel

Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Gözde Meslek Haline Geldi

Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Gözde Meslek Haline Geldi

Yetiştirilmesi ve bakımının kolaylığı, eti ve sütüyle son yıllarda ön plana çıkan küçükbaş hayvancılıkta, koyun ve keçi besiciliği gözde meslek haline geldi.

30.09.2014 23:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yetiştirilmesi ve bakımının kolaylığı, eti ve sütüyle son yıllarda ön plana çıkan küçükbaş hayvancılıkta, koyun ve keçi besiciliği gözde meslek haline geldi. Her geçen gün koyun ve keçi yetiştiricilerinin sayıları artarken, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, "Türkiye yakında koyun ve keçi cenneti olacak" dedi.

Doğurganlıkları, et ve süt verimi ile koyun ve keçilerde üstün ırkların ortaya çıkması, hayvancılıkla uğraşan Türk köylü ve çiftçisinin tercihini bu yönde kullanmasına neden oldu. Son yıllarda koyunlarda yerli olan Sakız, Merinos ve Karaman ile yabancı ırk Romanof'un getirilmesi, keçilerde yüksek verimli Saanen ırkı en tutulan cinsler oldu. Türkiye genelinin yanısıra, büyük ve geniş meraların bulunduğu İzmir Yarımada'da üretim faaliyetleri arttı. Özellikle geleneksel küçükbaş hayvancılığı ile bilinen Seferihisar'da keçi çiftlikleri bir bir kendini gösterdi. Sektörde yaşanan bu olağanüstü gelişmeler, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin hem üye sayısının artmasına hem de sektörün giderek tanınmasına yol açtı. Birlik gerçekleştirdiği faaliyetlerle koyun ve keçi yetiştiriciliğini Türkiye'nin gündemine oturttu.

SEFERİHİSAR ÖNCÜ OLDU

İzmir'in "Sakinşehir" ünvanlı ilçesi Seferihisar özellikle Saanen Keçi yetiştiriciliğinde öncü oldu. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in kurduğu örnek çiftlik, hem yetiştiricilik hem de keçi sütü ile süt ürünlerinde marka haline geldi. İlk damızlık Saanen keçi ihracatını geçtiğimiz günlerde kardeş Azerbaycan'a gerçekleştiren Türer A.Ş., şimdi de Arap ülkeleri ve Amerika kıtasına ihracata hazırlanıyor. Şirket keçi sütü ve sütten yapılan peynir, yoğurt, dondurma ile keçi etinden imal edilen sucukları Kecheese markası ile büyük AVM'lerde piyasaya sunmuş bulunuyor.

"TÜRKİYE CENNET OLUR"

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, her yıl Seferihisar'da düzenledikleri koyun keçi panayırını bu yıl 4.kez gerçekleştirdiklerini, bu işin giderek önem kazandığını ifade ederek, "Ankara'da Sayın Tarım Bakanımız Mehdi Eker Bey'in de katılımı ile oğlak eti günü yaptık. Son olarak panayırımızı gerçekleştirdik ve bu panayırda da keçi eti, sütü ve süt ürünlerini tattırdık. Bu iş giderek gelişiyor. Biz birlik olarak sektörde sağlıklı bir gelişmenin sürüp gitmesi, hayvancılıkla uğraşan insanımızın kazanmasını istiyoruz. Özellikle kırmızı ette çok sağlıklı olan keçi etinin yaygınlaşması temel amacımız. Koyun eti de öyle. Böylece hem halkımız sağlıklı olacak, hem de ülkemiz kazanacaktır. Ben inanıyorum ki, bizim ve bizim gibi birliklerin desteği ve yaptığı çalışmalarla Türkiye yakında koyun-keçi cenneti olacaktır." diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Gözde Meslek Haline Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement