Mühendis Gördüğü Rüyayla Kaz Çiftliği Kurdu, Köşeyi Döndü - Son Dakika
Ekonomi

Mühendis Gördüğü Rüyayla Kaz Çiftliği Kurdu, Köşeyi Döndü

Çorum'da bir ziraat mühendisi gördüğü rüya üzerine Türkiye'nin en büyük kaz üretim çiftliğini kurdu, şimdi paraya para demiyor.

13.12.2014 09:15  Güncelleme: 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alaca ilçesinde yaşayan ziraat mühendisi Sebahattin Yıldırım tarafından 10 dönüm arazi üzerine kurulan çiftlikte kaz eti, kaz ciğeri, kaz tüyü, kaz civcivi ve damızlık kaz üretimi yapılıyor.

GÖRDÜĞÜ RÜYA SONRASI KAZ ÇİFTLİĞİ KURMAYA KARAR VERDİ

Devlet desteği almadan kendi öz kaynaklarıyla modern bir tesis kuran Yıldırım, amacının ülke ekonomisine katma değer sağlamak olduğunu söyledi. Gördüğü bir rüya sonucu kaz çiftliği kurmaya karar verdiğini dile getiren Yıldırım, gördüğü rüya ve yaptığı araştırmalar sonucu Türkiye'de ciddi anlamda bir kaz üretimi yapılan bir işletme olmaması üzerine deneme çalışmalarının ardından 2013 yılında işletmeyi kurduğunu açıkladı. Ülkemizde kaz üretiminde ciddi bir açık olduğunu dile getiren Yıldırım, bu açığı kapatma niyetinde olduklarını ifade etti.

"KAZ ETİNİN LEZZETİ BAMBAŞKADIR"

Türkiye'de kaz etinin kişisel ticari gelirinin yanı sıra bizim toplumda da ağız ve lezzet alışkanlığı ile sağlık anlamında da ayrı bir öneminin bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Kırmızı ete en yakın et kaz eti kabul edilir. Kaz son derece yağlı bir ete sahip. Yakın zamana kadar Anadolu insanını yemekte kullandığı yağ ihtiyacını kazdan sağlamıştır. Ama bugün onlar unutuldu. Kazın yağlı olmasından dolayı kaz etinin lezzeti de bambaşkadır. Kesinlikle bu lezzeti tatmayanların tatmasını isteriz. Uzmanlar tarafından kaz etinde kolesterol anlamında bir sorun olmadığı, kolesterol sıkıntısı olan insanların dahi rahat bir şekilde kaz eti tüketebileceği açıklaması yapılmıştır" dedi.

ÜRETİM YAPANLARA TÜY UYARISI

Kaz tüyü üretiminde ülkede ciddi bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yıldırım, büyük bir işletme kurmalarına rağmen tüy ihtiyacını minimize rakamlarla karşılayabildiklerini dile getirdi. Aile bazında üretim yapan insanların kaz tüyünün değerlendirilmesi ve birikimi konusunda uyaran Yıldırım, bu işi yapan ailelerden doğal yollarla elde edilen kaz tüyü üretimini ciddiye almaları ve gözardı etmemelerini istedi.

"ÇİFTLİĞİMİZDE 200 ADET DAMIZLIK KAZ VAR"

Kaz üretimi noktasında İPAR ve diğer kamu kurumlarının desteğinin olmadığını anlatan Yıldırım, "Biz kendi öz kaynaklarımızla devlet desteği almaksızın çiftliğimizin faaliyetini devam ettiriyoruz. İşletme 10 dönüm üzerine kurduk. Bunun 600 metrekaresi kapalı alandan oluşuyor. Kapalı alan içerisinde kuluçkahane ve civciv büyütme bölümleri yer alıyor. Açık alanda hayvanlarımızın yüzde 90'ı eşleştirilmiş tek tek yuvalarda paylaştırılmış özel havuzları, follukları olan bölümler bulunmaktadır. Bunun yanısıra deneme amaçlı sıra sürüler oluşturuldu. Sürülerdeki döl verimi takip edilmektedir. Damızlıklarımızdan elde ettiğimiz yumurtaları kuluçka makinelerinden çıkartıp 29 ila 34 gün arasında civcivlerimizi elde ediyoruz. 10-15 gün büyütme kafeslerinde bekletip açık alanda gruplara alıyoruz. Şu anda çiftliğimizde bin 200 adet damızlık kaz bulunuyor" diye konuştu.

"ALMANYA VE MACARİSTAN'DAN TALEP VAR"

Genellikle kendilerinden civciv talebi olduğunu anlatan Yıldırım, "Burada ürettiğimiz kazları civciv olarak da satabiliyoruz veya kendimiz kesim yapıp paketleyip isteği olan müşterilere temin etmeye çalışıyoruz. Kazın Almanya ve Fransa'da olduğu gibi Türkiye'de de popüler bir halde ekonomiye katkısı olması anlamında kaz sektöründe ciddi şekilde yapılmasını arzu ediyoruz. Amacımız kaz eti ihtiyacını karşılamak. Tüy konusunda da Macaristan ve Almanya'dan ciddi anlamda talep var. Kaz işi yapan aile bazındaki işletmelerde tüyleri atmamaları bu tüyleri biriktirerek biz veya toplama yapmak isteyen insanlar aracılığıyla değerlendirilmesini istiyoruz. Ciddi bir ihtiyaç. Yaptığımız araştırmalarda Türkiye kaz tüyü ihtiyacının yüzde 5'ini karşılıyor" dedi.

İşletme sahibi Sebahattin Yıldırım, kurduğu kaz çiftliğinde yerli ırk kazın yanısıra deneme amaçlı olarak Çin kazı ve ördek de yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.

Mühendis Gördüğü Rüyayla Kaz Çiftliği Kurdu, Köşeyi Döndü
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mühendis Gördüğü Rüyayla Kaz Çiftliği Kurdu, Köşeyi Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • sinan gùn: Dogru yorum yapin. Haset kin kiskanclik gereksiz seyler.niyet hayir akibet hayir derler.mevlam yolunu acik etsin.tesisine kredi vs gibi haramda bulastirmamis.superrrr 30 2 Yanıtla
  • tilki: Bizim ulkede yolunmalik kaz cok. 5 7 Yanıtla
  • by meçhul: yanlız şunu belirteyim bazı kaz üreticileri kazları kesmeden tüyü için yoluyorlar insanlık dışı bir gelir bu sebepten dolayı kaz tüyü yorgana karşıyım 7 0 Yanıtla
  • Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor
    10:37 Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak hükümeti ile görüşmelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifleyeceği ve dış ticaret hacminin artacağı değerlendirilmektedir.

  • CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı
    10:29 CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

    CarrefourSA Sabancı Ticaret Merkezi AŞ ile Tez Koop İş Sendikası arasında, yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı ve aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklendi. Ayrıca, çalışanlara kıdemleri dikkate alınarak birinci yılda yapılan ücret zammı yüzde 61 ile yüzde 69 arasında oldu. Sözleşmenin ikinci ve üçüncü yıllarında ise çalışanlara yıllık enflasyon oranında ücret zammı uygulanacak. Sözleşmeyle birlikte çalışanların sosyal haklarında da önemli artışlar yapıldı, her ay 1000 lira gıda yardımı yapılacak ve diğer sosyal yardımlar da artırıldı.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.


Advertisement