Fıstıkta Son 10 Yılın En Yüksek Rekoltesi Bekleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Fıstıkta Son 10 Yılın En Yüksek Rekoltesi Bekleniyor

Fıstıkta Son 10 Yılın En Yüksek Rekoltesi Bekleniyor

Siirt fıstığında bu yıl son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor.

25.06.2015 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt fıstığında bu yıl son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor. İlde fıstıktan 300 milyon liralık gelir elde edilmesi beklenirken, yüksek rekolte nedeniyle fıstığın kilosunun da 25 liraya kadar düşmesi bekleniyor.

Siirt'te Eylül ayında ürün almaya başlayacak olan fıstık üreticilerinin ağaçların doluluğundan şimdiden yüzleri gülüyor. Siirt'te fıstık bahçelerini gezerek üreticilerin sorunlarını dinleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, Siirt fıstığının ilin verim değeri yüksek stratejik ve tarımsal hasılada ana ürünü olduğunu söyledi. Siirt fıstığının son 15 yılda tarımla geçinen halkın öncelikli geçim kaynağı olduğunu aktaran Murat, "Siirt fıstığının geçmişi 10-12 yıla dayanıyor. O dönemin idarecilerinin başlattığı bahçe kurulumu ile yüzde 100 teşvikle vatandaşlara tel örgü, direk ve fidan verilerek üretimin temeli atıldı. Bugün fıstık üreticileri, 15 yıl önce temeli atılan ve sonraki dönemlerde gelen yöneticilerin de destekleriyle bugün bahçe kurulumunda bu ürünü alıyor. Ayrıca çözüm süreciyle birlikte çiftçilerin fıstığı daha da sahiplenerek katkıda bulunması sonucu bugün 10 binlerce tona ulaşan bir ürün rekoltesi elde ediliyor. Halk, burada barış ortamının tesis edilmesini fırsat bilerek fıstık üretiminin artırılmasına katkıda bulundu" dedi.

"SİİRT'TE 300 BİN HEKTAR FISTIK BAHÇESİ VAR"

Fıstık üretimine bu yıl Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından 2,5 milyon lira bütçe ayrıldığını da aktaran Murat, "Siirt, DİKA'nın TRC-3 bölgesindeki Mardin, Batman, Şırnak illeri arasında en fazla yoğun talebi olan il oldu. Son 15 yıl içinde fıstık bahçeleri 250-300 bin dekar alana çıkmış durumda. ve her yıl da 5 bin ile 10 bin hektar alanda mevcut hektarlık bahçelerin üzerine ekleniyor. Verimde 3 bin ton üzerinden 10 bin tonun üzerine çıkılmış durumda. Bu da normal şartlar, olumsuz iklim şartlarının olmaması durumunda 10 bin tonun çok üzerine aşmış bir rekolte elde edileceği çıkıyor. Geçen yıl özellikle 30 Mart tarihinde dondan dolayı verim düştü. Bazı bölgelerde yüzde 50'lerde, bazı bölgelerde ise yüzde 70'lerde bir verim kaybının yaşanması 1 kilo fıstık fiyatının 40 liranın üzerine çıkmasına neden oldu. Ama bu yıl bahçeden görüldüğü gibi verim çok iyi, özellikle geçen yıla oranla çok çok iyidir. Verimin yükselmesi fıstık fiyatlarını da düşürecektir" şeklinde konuştu.

EKONOMİYE KATKISI 300 MİLYON LİRA

Siirt geneli tahmini 9 milyon fıstık ağacının olduğuna dikkat çeken Murat, "Ortalama 10 bin ton rekolte elde edeceğimizi göz önünde bulundurursak ve fıstığın kilosunu da 30 lira olarak hesaplarsak bu da Siirt fıstığının piyasaya 300 milyon lira (eski parayla 300 trilyon) tarımsal hasıla elde edileceği anlamına geliyor. Bu rakam ilimizin ekonomisine ciddi bir rakam demektir" diye konuştu.

SON 10 YILIN EN YÜKSEK REKOLTESİ

Şehir merkezine 5 kilometre mesafedeki Deyr mevkiinde fıstık bahçesi olan üretici Cemal Varola, geçen yıl yaşanan don yüzünden fıstık başta olmak üzere ceviz, kayısı ve üzümde yüzde 70 oranında verim kaybı yaşadıklarını, ancak bu yıl topraktan bereket fışkırdığını söyledi. Fıstık üreticisi Varola, "Ayrıca geçen yıl hem kuraklık vardı hem de 'karazeng' denilen bir tür mantar hastalığı sebebiyle rekoltede ciddi oranda düşüş oldu. Bu yıl bu korku ile tüm fıstık üreticileri bağlarına çok iyi bakarak, fıstık ağaçlarını iki hatta üç kez aşıladı. Hava şartları da çok iyi gittiğinden şuan fıstık başta olmak üzere tüm meyve ağaçları bol ürün verdi. Fıstık genelde 15 seneden sonra tutar, bizimkiler 15 yılı geçtiği için son 10 yılın en yüksek rekoltesini elde edeceğimizi bekliyoruz" dedi.

Siirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarım mühendisleri tüm fıstık bahçelerini gezerek, çiftçiye bu dönemde fıstık ağaçlarında hangi çeşit aşı yapılacağı hakkında bilgi verdi. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fıstıkta Son 10 Yılın En Yüksek Rekoltesi Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.

  • TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future
    11:42 TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future

    Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), yapay zeka ile ilgili düzenlediği panelde, yapay zekanın konumu ve kullanım alanları ele alındı. Panelde, yapay zekanın aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik üzerindeki önemi vurgulandı ve yapay zekanın aile şirketleri için bir dönüşüm aracı haline geldiği belirtildi.

  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.


Advertisement