Özçekim' Yüksek Lisans Tezi Oldu - Son Dakika
Güncel

Özçekim' Yüksek Lisans Tezi Oldu

Özçekim\' Yüksek Lisans Tezi Oldu

Erasmus öğrencisi olarak İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'ne gelen ve yüksek lisansını iletişim alanında yapan Hırvat öğrenci Zrinka Peharec, tez çalışmasında, özellikle akıllı cep telefonlarıyla birlikte hayatın bir parçası haline gelen 'selfie' ya da Türk Dil Kurumu'nun çevirisiyle 'özçekim'i ele aldı.

12.10.2015 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erasmus öğrencisi olarak İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'ne gelen ve yüksek lisansını iletişim alanında yapan Hırvat öğrenci Zrinka Peharec, tez çalışmasında, özellikle akıllı cep telefonlarıyla birlikte hayatın bir parçası haline gelen 'selfie' ya da Türk Dil Kurumu'nun çevirisiyle 'özçekim'i ele aldı.

Hırvat öğrenci Zrinka Pharec, tez kapsamında, aralarında Türkiye, Kanada, Avustralya, Almanya, ABD, Nijerya gibi ülkelerin bulunduğu 40 ülkeden 214 kişi üzerinde anket uyguladı, 8 ülkeden 10 kişiyle de yüz yüze görüştü. Anketten ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Katılımcıların yüzde 88'i, cep telefonu veya dijital makineyle selfie çektiğini söylerken yüzde 19.7'si selfie çekmeyi sevdiğini, yüzde 75.7'si olumlu düşündüğünü, yüzde 4.55'i ise nefret ettiğini belirtti. Paylaşım için en fazla kullanılan mecra facebook olurken ankete katılanların yüzde 42'si fotoğrafta olduğundan iyi görünmeye çalıştığını, yüzde 23'ü de bazen farklı görünmek için rol yaptığını ifade etti.

Tez çalışmasının danışmanlığını yürüten Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Atabey, fotoğrafın öncesinde resim sanatında otoportre olarak karşımıza çıkan selfienin doğuşunun 1839'a dayandığını belirterek, "Bundan yüzyıllar önce ilk selfie'yi çeken Robert Cornelius, selfienin atası olarak karşımıza çıkarken bu terimin internette ilk kullanılışı ise 2004'te Flickr'da gerçekleşti. Bu tarihten 2012'ye kadar selfie kelimesinin kullanılışında yüzde 17 bin artış yaşandı ve Oxford sözlüğüne girmesiyle de resmi bir kelime halini aldı" diyerek selfienin gelişimini anlattı.

Bu tezde, bir postmodern iletişim aracı olarak selfienin kullanımı ve etkileri üzerinde durulduğunu ifade eden Doç. Dr. Atabey, "Özellikle akıllı cep telefonlarının ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla anlık, hızlıca cep telefonları ile çekilen selfieler çabuk bir biçimde sosyal medyada yerini bulup yayıldı. Bu çalışmanın temel amacı, 'selfie'lerin internet üzerindeki sunum ve paylaşımlarının, yeni bir sosyal olgunun oluşumunu nasıl hazırlayıp etkiledikleri sorularına yanıtlar aramak oldu. Anlık görsel iletişim aracı olan selfieler, yalnızca sosyal medya kullanıcıları tarafından kullanılmıyor, aynı zamanda özel şirket ve kurumların yaptığı tanıtım ve reklam etkinlikleri için kullanılıyor. Bu etki de incelendi. Kişilerin kendilerinin çekip oluşturduğu fotoğrafların, kitlesel olarak kullanım ve paylaşımlarının gücü konusunda akademik bir farkındalık yaratmayı amaçladık. Sosyal medyanın gelişim ve kullanımına, internet üzerindeki görsel iletişimin nasıl kurulduğuna dair yeni verilere ulaşmak da amaçlardan biri oldu" diye konuştu.

ÜLKELER FARKLI, TUTUMLAR AYNI

Çalışmanın ilk bölümlerinde, sosyal medya, öz-portre, öz-sunum, internetteki kitlesel davranışların ilişkisinin irdelendiğini aktaran Melek Atabey, "Görüşülen kişiler ve ankete katılanlar farklı ülkelerden olmalarına rağmen selfie çekimlerinde ve paylaşımlarında hemen hemen benzer bir tutum içindeler. Anket ve görüşmelerde sorulan sorularla, insanların en mutlu anlarını sevdikleriyle paylaştıkları, bazen de bunun için çaba sarf edip mutluymuş gibi görünmeye çalıştıkları, daha iyi görünmek için fotoğraf filtreleri kullandıkları, başkaları tarafından beğenilme ve ilgi görme arzusunda oldukları sonuçları ortaya çıktı" dedi.

Selfie modasının yaygınlaşarak sürdüğünü, birçok yeni moda akımla birlikte asie selfie, helfie, catfie, dronie, space selfies gibi türlerinin de ortaya çıktığını ifade eden Hırvat öğrenci Zrinka Peharec ise tez kapsamında yaptığı anket ve görüşmelerden, selfienin narsisizmden çok bir moda akımı olarak algılandığı sonucunun ortaya çıktığını ifade etti. Peharec, anket sonuçlarını da açıkladı.

İŞTE O ANKETİN SONUÇLARI:

Ankete katılanların yüzde 87'sini, 18-34 yaş arası, yüzde 13'ünü ise daha üst yaştakiler oluşturdu.

Katılımcıların yüzde 88'i cep telefonu veya dijital makineyle selfie çektiğini söylerken yüzde 19.7'si selfie çekmeyi sevdiğini, yüzde 757'si olumlu düşündüğünü yüzde 4.55'i ise nefret ettiğini aktardı.

Katılımcıların yüzde 7'si günde 10'dan fazla, yüzde 9.6'sı haftada 10'dan fazla, yüzde 33.84'ü ise ayda 10'dan fazla selfie çektiği yanıtını verdi.

İlk selfieler akıllı cep telefonuyla çekiliyor. Ankete katılanların yüzde 65.8'i, ilk selfielerini akıllı cep telefonlarıyla çektiklerini söyledi. Yüzde 26.46'sı ise dijital makineleriyle çektiklerini aktardı.

Günlük olarak sosyal medyada selfie paylaşanların oranı yüzde 3.55 olurken ara sıra paylaşanlar yüzde 69.54, çekip ama paylaşmayanlar ise yüzde 26.9 olarak ortaya çıktı.

Selfienin reklam ve kurumsal iletişim aracı olarak kullanılması da tez kapsamında değerlendirildi. Selfienin reklam aracı olarak kullanıldığı ama etkili olmadığı sonucu çıktı. Ankete katılanların yüzde 38'i sosyal medyada selfielere reklam ve iletişim kampanyalarında rastladıklarını belirtirken bu kampanyaları görüp etkilenenlerin oranı ise yüzde 3'te kaldı.

Katılanların yüzde 89'u sosyal medyadaki başka kullanıcılara ait diğer selfie fotoğraflarını beğendiğini, yüzde 55'i selfie çekerken ya da sosyal medyada yayınlarken daha iyi görünmesi için filtre kullandığını belirtti.

Katılımcıların en çok kullandığı sosyal mecra ise Facebook. Yüzde 64.55'i Facebook'u tercih ederken fotoğraf uygulaması Instagram ise yalnızca 24.34 oranında tercih ediliyor.

Katılımcıların yüzde 61.70'i halka açık yerlerde, yüzde 24.4'ü ise evde selfie çektiği yanıtını verdi.

Yüzde 42'si olduğundan iyi görünmeye çalıştığını, yüzde 23'ü de selfie çekerken bazen farklı görünmek için rol yaptığını kaydetti.

Yüzde 78.87'si özel ve mahrem anlarında selfie çekmeyi sevmediğini belirtirken yüzde 90'ı da böyle anlarını sosyal medyada hiç paylaşmadığını ifade etti. Yüzde 27.75'i de çocuklukta çekilen selfielerini paylaşmak istemediğini belirtti.

Ankete katılanlar yüzde 64.21 oranla en fazla nerede ve kiminle olduklarını, daha sonra ise yüzde 34.74 ile yüzlerinin göründüğü fotoğrafları paylaştıkları yanıtını verdi.

Selfienin yüksek beğeni almasını yüzde 20.24 oranında önemserken, yüzde 31.9'u ise kısmen önemsediğini kaydetti. Ancak yüksek beğeni alınca mutlu olan ve önemseyenlerin orası ise yüzde 60'ı buldu. Yüzde 30'u yorumları kısmen önemserken, yüzde 11'i ise önemli buldu. Önemsemeyenlerin oranı ise 32.1. Yüzde 77.85'i ise selfiesinin bir başkası tarafından da paylaşılmasını önemsemediği yanıtını verdi.

Katılımcılar, en fazla, içinde bulundukları modu, iyi göründükleri anları, kiminle oldukları ve ne yaptıklarını göstermek için selfie çekmeyi tercih ediyor. Yüzde 50'den fazlası, iletişimin kolay ve hızlı bir yolu olması nedeniyle, görsellerle iletişim kurmayı sevdikleri için selfie çekmeyi ve paylaşmayı tercih ettiğini kaydetti. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Özçekim' Yüksek Lisans Tezi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak
    17:11 Samsung Galaxy S25 için geliştirilen Exynos 2500 işlemci, Snapdragon 8 Gen 4'ten daha verimli olacak

    Samsung'un Galaxy S24 serisini tanıtmasının ardından Galaxy S25 için çalışmalara başladığı ortaya çıktı. Sızdırılan raporlara göre Samsung'un geliştirdiği Exynos 2500 işlemci, Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinden daha verimli olacak. Exynos 2500, Samsung'un ikinci nesil 3 nm üretim sürecine göre yapılan çip üretimi sayesinde Snapdragon 8 Gen 4'ten daha yüksek performans gösterebilir. Ayrıca Exynos 2500, Exynos 2400'e göre daha az güç tüketerek daha fazla performans sunacak ve daha güçlü bir grafik birimine sahip olacak. İki versiyonu bulunan Exynos 2500'ün Galaxy telefonlarda ve Galaxy Tab, Galaxy Book serilerinde kullanılması bekleniyor. Galaxy S25'in ve Exynos 2500'ün tanıtımına aylar olmasına rağmen sızdırılan özellikler, güçlü bir telefonun bizi beklediğini gösteriyor.

  • İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor
    17:11 İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor

    İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, AKOM'un yaptığı son meteorolojik tahminlere göre İstanbul'da yarın erken saatlerden itibaren rüzgar aralıklarla fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli rüzgarla birlikte sağanak yağmur geçişleri görülecek. Sabah saatlerinde kentin batısındaki ilçelerde görülecek yağışların öğle saatlerinde il geneline yayılarak akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giriyor. Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi kentin batısındaki ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrar 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor.

  • Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Nusaybin'de okul ve KETEM açılışını gerçekleştirdi
    17:10 Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Nusaybin'de okul ve KETEM açılışını gerçekleştirdi

    Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Nusaybin ilçesinde Yolbilen Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM'in açılışına katıldı. Açılışlara AK Parti Mardin Milletvekilleri, Nusaybin Kaymakamı ve diğer yetkililer ile vatandaşlar da katıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.

  • Nothing Phone (2) için ChatGPT Güncellemesi Yayınlandı
    17:09 Nothing Phone (2) için ChatGPT Güncellemesi Yayınlandı

    Nothing Phone (2) için yayınlanan son güncelleme olan Nothing OS 2.5.5, ChatGPT eklentisini getiriyor. Bu güncelleme ile birlikte kullanıcılar daha hızlı performans ve daha kolay erişim sağlayabilecekler. Ayrıca güncelleme notlarında kamera geliştirmeleri, hata düzeltmeleri ve yeni özellikler de yer alıyor. Nothing, bu ayın sonunda Phone (1) ve Phone (2a) için de ChatGPT eklentisini yayınlayacak. Haziran ayında ise Ear ve Ear (a) ürünlerine de ChatGPT entegrasyonunu duyuracak.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Urla Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısında 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
    17:09 Urla Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısında 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

    Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısında görüşülen 2023 Yılı Faaliyet Raporu, denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca CHP Grup Sözcüsü Alp Bölükbaşı, denetim raporunun daha detaylı olarak incelenmesi için bir komisyon kurulması önerisinde bulundu.

  • Beykoz Belediyesi'nin 3 Milyar TL Borcu Var
    17:09 Beykoz Belediyesi'nin 3 Milyar TL Borcu Var

    İstanbul'da AKP'den CHP'ye geçen Beykoz Belediyesi'nin Belediye Başkanı Alaattin Köseler, belediyenin yaklaşık 3 milyar TL borçla devir aldıklarını açıkladı. Köseler, borcun faizleriyle birlikte 3 milyar TL'ye yaklaşacağını tahmin ettiğini belirtti.


Advertisement