Öz İplik-iş'ten "İş Kazası Kader Değildir" Projesi - Son Dakika
Güncel

Öz İplik-iş'ten "İş Kazası Kader Değildir" Projesi

Öz İplik-iş\'ten "İş Kazası Kader Değildir" Projesi

Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (Öz İplik-İş) Genel Başkanı Murat İnanç, "İş Kazası Kader Değildir" projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

08.08.2015 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (Öz İplik-İş) Genel Başkanı Murat İnanç, "İş Kazası Kader Değildir" projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İş kazalarını önlemeye yönelik farkındalık oluşturan "İş Kazası Kader Değildir" projesi İstanbul tanıtım toplantısı gerçekleşti. Öz İplik-İş Sendikası tarafından hayata geçirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen "İş Kazası Kader Değildir" projesi kapsamında üç ayrı ilde iş sağlığı ve güvenliği ile ilk yardım eğitimleri verildi. Proje ve verilen eğitimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, "Kurulduğu günden bu güne sosyal diyalogdan yana olan gerginlikten uzak, Türkiye'nin sorunlarını, üyelerinin sorunlarını önemseyen Sendikanın Türkiye'deki önemli sorunlarından birisini proje olarak gündeme getirdiğini ve onun uygulamasını yaptıklarını belirterek, " 'İş Kazası Kader Değildir' projemizde Türkiye'de çalışma hayatındaki iş kazalarını aza indirgeyen, toplumda bir bilinç oluşmasını sağlayan projemizi hayata geçirdik. Bundaki amacımız şuydu; Türkiye genelinde 125 tekstil işçisine iş sağlığı, işçi sağlığı, iş güvenliği, ilk yardım eğitimi vermekti. Kayseri'de, Adana'da ve Çorlu'da eğitimlerimizi tamamladık. 125 sayısına sadece Kayseri'de yaklaştık. Kayseri'de Türkiye'de bir ilk olan işitme engellilere işçi sağlığı, işçi güvenliği ve ilk yardım eğitimi verdik. Sendika olarak çok önemsiyorduk bunu" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE İŞ KAZASI, İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ BİLİNÇ OLUŞMASINI İSTİYORUZ"

2014 yılının çalışma hayatı açısından acı dolu bir yıl olduğunu ifade eden İnanç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Soma, Ermenek, asansör kazası, tarım işçilerinin geçirmiş olduğu kazalarda çok can yitirdik. 2014 yılında bin 800'den fazla insanımız iş kazalarında hayatını kaybetti. Biz yönetime geldiğimiz 2009 yılından beri üyelerimizi Türkiye genelinde Gaziantep'te, Adana'da, Kayseri'de, Çorlu'da, İstanbul'da, Malatya'da üyelerimize her yıl işçi sağlığı, iş güvenliği eğitimi verdik. En sonunda da bunu proje olarak gerçekleştirdik ve Çalışma Bakanlığı'na müracaat ettik. Çalışma Bakanlığı projemizi önemsedi. Çalışma Bakanlığı projesini hayata geçirdik. İstanbul'da bunun basın açıklamasını yaptık. Bundan sonra Malatya ve Gaziantep'teki tekstil işçilerine bu eğitimi vereceğiz. Bundaki amaç şu; Türkiye'de iş kazası, iş sağlığı güvenliğiyle ilgili bilinç oluşmasını, toplumda duyarlılık oluşmasını istiyoruz. Çünkü daha dün Aydın'da kanalizasyona indirilen işçiler metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatımı kaybetti. Aynı yerde bir yıl önce yine o işçileri kanalizasyona indiren sistemde üç kişi hayatını kaybetmişti. Bir yıl sonra yine aynı yerde bu insanları kanalizasyona indiriyorsan gerekli önlemleri alman gerekirdi. Öyleyse şunu görüyoruz; Türkiye'de işçi ve insan hayatı çok ucuz, gerekli önlemler alınmadan başlıyoruz çalışmaya. Geçen yıl tarım işçilerini taşıyan servisler kaza yapmıştı. Bu yıl yine tarım işçilerini taşıyan araçlar kaza yaptı. Birçok can kaybettik. Geçen yine asansör kazası, inşaatlarda insanlarımız hayatını kaybetti. Bu yıl yine viyadükteki çökme sonucu 4 insan hayatını kaybetti. Bir bilinç oluşması gerekiyor. Bir duyarlılık oluşması gerekiyor. Öz İplik-İş Sendikası da bunun için projeler yapıyor. Üniversiteyle işbirliği halinde. Bunları gündeme taşıyoruz. Türkiye'ye ve kamuoyuna mal etmeye çalışıyoruz."

"ARTIK İNSANLARIMIZ ÇALIŞIRKEN, ÜRETİRKEN, EVİNE EKMEK GÖTÜRMEYE ÇALIŞIRKEN ÖLMESİN DİYORUZ"

"Artık insanlarımız çalışırken, üretirken evine ekmek götürmeye çalışırken ölmesin diyoruz" ifadesini kullanan İnanç, "Gerekli tedbiri herkes alsın. Çalışanda alsın, çalıştıranda alsın. Eğer bu gerekli güvenliği, tedbiri alamayanlar varsa yargı önünde en ağır cezaya çarptırılsın. Yazıktır insanlarımıza. Sendika olarak bu konuda muzdaripiz. Bununla ilgili biz 6331 sayılı yasa ilk çıktığında İstanbul'da Yeni Yüzyıl Üniversite ile işbirliğinde bir panel düzenledik. Bu panelin çıktısını kitaplaştırdık, tüm Türkiye'ye dağıttık. Bugün basına tanıttığımız tehlikeli ve meslek hastalıklarına karşı 'işçinin el kitabı'nı hazırladık, broşürler hazırladık. Bunları da tüm tekstil ve dokuma iş kolundaki işçilere dağıtacağız. Öz İplik-İş Sendikası olarak biz bu konuyu önemsiyoruz. Bu konuyla ilgili tüm mesaimizi, tüm bilgi birikimimizi bilim insanlarıyla beraber harcıyoruz. Bunun üstesinden gelmeye çalışacağız. Öz İplik-İş Sendikası projeleriyle gündeme gelmek istiyor" dedi.

"YARININ TÜRKİYESİ'NDE İŞ KAZALARININ EN AZA İNDİĞİ BİR DÖNEMDE ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKASININ DA PAYI OLACAK"

Beyaz bayrak projelerinin de kayıtlı istihdamın desteklenmesi projesi olduğunun bilgisini veren İnanç, bunu gerçekleştirdiklerinde Türkiye'de yine çok büyük bir ses getirdiğini kaydetti. İnanç, "Biz çalışma hayatının sorunlarının okullarda ders olarak okutulması gerektiğine inandığımız için 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bir yazı yazdık. "İlköğretim müfredatında, ortaöğretimde çalışma hayatı okullarda ders olarak okutulsun" dedik. "Kayıt dışılık nedir, sosyal güvenlik kurumu nedir, kayıt dışı çalışma nedir, kaçak işçilik nedir gibi konular okutulsun ki toplumda bir bilinç oluşsun" dedik. Projenin basına açık toplantısını yaptık. Aldığımız tepkiler çok olumlu. İnanıyorum ki yarının Türkiyesi'nde iş kazalarının en aza indiği bir dönemde Öz İplik-İş Sendikasının da payı olacak" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Öz İplik-iş'ten 'İş Kazası Kader Değildir' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fethiye'deki Konteyner Yangını Söndürüldü
    14:44 Fethiye'deki Konteyner Yangını Söndürüldü

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir otel inşaatında çalışan işçilerin kaldığı konteynerde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Fethiye ve Seydikemer ilçesinden gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın güçlükle söndürüldü. Yangın sırasında konteynerlerde işçilerin bulunmadığı belirlendi.

  • Antalya'da otomobilin çarptığı işçi hayatını kaybetti
    14:43 Antalya'da otomobilin çarptığı işçi hayatını kaybetti

    Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde bir otomobilin çarptığı belediye işçisi Gürkan Gençer hayatını kaybetti. Kaza anı güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • İzmit'teki Market Yangınında İtfaiye Ekipleri Müdahale Ediyor
    14:43 İzmit'teki Market Yangınında İtfaiye Ekipleri Müdahale Ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir markette başlayan ve hızla büyüyen yangına çok sayıda itfaiye ekibi müdahale ediyor. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

  • Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, Koçarlı için verdiği sözleri yerine getirecek
    14:43 Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, Koçarlı için verdiği sözleri yerine getirecek

    Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, belediyenin çalışmalarını ve projelerini inceleyerek yeni bir Koçarlı'yı vatandaşlara sunmaya hazırlanıyor. Başkan Arıcı, seçim döneminde verdiği vaatleri yerine getirmek için tüm personelle koordineli bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

  • İzmit'te market deposunda çıkan yangına itfaiye müdahale ediyor
    14:39 İzmit'te market deposunda çıkan yangına itfaiye müdahale ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan bir marketin deposunda çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangın nedeniyle çıkan dumanlar kentin birçok noktasından görülebiliyor. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi ve ekiplerin alevlere müdahalesi devam ediyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gelir beyannamesi vermeyenlere çağrıda bulundu
    14:39 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gelir beyannamesi vermeyenlere çağrıda bulundu

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir beyannamesi vermeyen 400 binden fazla mükellefin olduğunu açıkladı. Şimşek, beyanname vermeyenlere de çağrıda bulunarak, 'Pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz' dedi.

  • Dünya Bankası kredisiyle 11 bin Suriyeliye tarım alanında kadro verilecek iddiası
    14:39 Dünya Bankası kredisiyle 11 bin Suriyeliye tarım alanında kadro verilecek iddiası

    İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye verdiği kredi anlaşmasında tarım alanında 2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro verilmesi şartının da yer aldığını açıkladı. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise Tarım Bakanı'na sorduğunu ve bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Karakaş, sosyal medya hesabından ilgili anlaşmaya dair belgeleri paylaştı.

  • Samsun'da Güvenli Mahalle Güvenli Eğitim Projesi kapsamında öğrencilere eğitim verildi
    14:38 Samsun'da Güvenli Mahalle Güvenli Eğitim Projesi kapsamında öğrencilere eğitim verildi

    Samsun'da yürütülen Güvenli Mahalle Güvenli Eğitim Projesi kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Çocuk Şube Müdürlüğü personeli tarafından İlkadım ilçesindeki özel bir okulda etkinlik gerçekleştirildi. Programda, meslek tanıtımı, temel güvenlik kuralları, trafik kuralları, güvenli internet kullanımı, teknoloji bağımlılığı ve akran zorbalığı gibi konular 160 öğrenciye anlatıldı. Etkinlikle öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri riskler konusunda bilinçlenmeleri hedeflendi ve etkinliğin ilerleyen dönemlerde devam edeceği belirtildi.


Advertisement