Ortadoğu'da Barış: Aktörler, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Ortadoğu'da Barış: Aktörler, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu

Ortadoğu\'da Barış: Aktörler, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından 19-20 Aralık 2014 tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenen 'Ortadoğu'da Barış: Oyuncular, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu'nun açılışı Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve NATO Eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından yapıldı.

19.12.2014 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından 19-20 Aralık 2014 tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenen 'Ortadoğu'da Barış: Oyuncular, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu'nun açılışı Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve NATO Eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından yapıldı. Sempozyum kapsamında özel oturumda biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ve NATO Eski Genel Sekreteri Rasmussen, bölge ülkelerini ve halklarını derinden etkileyen savaşın nedenlerini değerlendirerek dünyayı Ortadoğu barışı için işbirliğine çağırdılar.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından 19-20 Aralık 2014 tarihlerinde 'Ortadoğu'da Barış: Oyuncular, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu' gerçekleştirildi. Gaziantep'te gerçekleştirilen sempozyum kapsamında gerçekleşen özel oturumda, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve 2009-2014 yıllarında NATO Genel Sekreteri olarak görev yapmış Anders Fogh Rasmussen, Ortadoğu'daki ülkeleri ve bölge halklarını derinden etkileyen savaşın nedenlerini değerlendirerek dünyayı barış için işbirliğine çağırdılar.

Üniversite bünyesinde kurulan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi evsahipliğinde gerçekleşen 'Ortadoğu'da Barış: Oyuncular, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu' açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ortadoğu'da barışın tesisi için bölge devletlerini, kurumları, üniversiteleri ve sivil toplum kuruluşlarını uluslararası seviyede işbirliğine çağırdı. Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti:

'Ortadoğu bölgesinin farklılıklar nedeniyle dağılması değil aksine, farklılıklar nedeniyle zenginleşerek yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde gerçekleşen bu sempozyum sadece bölge için değil, dünya için de büyük önem taşımaktadır.'

Suriye'deki savaş Türkiye'deki refahın önünde engel teşkil ediyor

Açılışta bir konuşma yapan NATO Eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, son yıllarda Türkiye ekonomisinin ciddi bir biçimde büyüdüğünü, siyasi ve ekonomik istikrarını koruyarak, küreselleşen iş modelleriyle uluslararası yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini belirtti. Suriye'de yaşanan savaşın bu gelinen refah düzeyinin önünde önemli bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Rasmussen, 'Türkiye, Suriye halkı için güvenlik anlamına geliyor. Siyaset savaşmak değil müzakere demektir. Suriye'deki iç savaşı durdurmak elzemdir. AB ile Ortadoğu ve Orta Asya arasında önemli bir köprü işlevi bulunan Türkiye'nin bölgede tesis edilecek barış sürecinde önemli bir rolü bulunmaktadır' dedi.

A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün moderatörlüğünde gerçekleşen özel oturumda Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve NATO Eski Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ortadoğu'daki ülkeleri ve bölge halklarını derinden etkileyen savaşın nedenlerini değerlendirerek, Ortadoğu'daki olası huzur ve barışa katkı sunacak çözüm önerilerini paylaştılar.

Hasan Kalyoncu Öğrencileri Rasmussen'i AB'ne katılım konusundaki ve NATO soruları ile zorladı. Rasmussen, Türkiye'nin AB'ye üyeliği için daha yakın ilişkiye ihtiyaç var dedi.

Oturumun öğleden sonraki ikinci bölümünde Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ve Uluslararası Kriz Grubu, Mısır, Irak, Lübnan ve Suriye Direktörü Peter Harling ile öğleden sonraki oturuma da katılan Rasmussen Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin AB'ye üye olması için Türkiye ile AB arasında yakın bir ilişkiye ihtiyaç olduğunu belirten Rasmussen, ben Türkiye'nin AB'ye üye olmasını mümkün görüyorum? dedi. Hasan kalyoncu Üniversitesi öğrencileri Rasmussen'e soru sormak için birbirleriyle yarıştı. Büyük bir katılımla paneli izleyen öğrenciler Rasmussen'e zor sorular sordular. Rasmussen Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi ile ilgili umutlu olduğunu söyledi.

Sempozyumun açılışında Suriye'den gelen ve ülkemizde piano yeteneği keşfedilip kısa sürede dünyanın takip ettiği bir pianist olan Tambi Cimuk, sempozyumun açılışında İstiklal Marşını çaldı. Daha sonrada Bir Barış Mesajı adı altında mini bir konser gerçekleştirdi.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi evsahipliğinde gerçekleşen 'Ortadoğu'da Barış: Oyuncular, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu' Ortadoğu'da yaşanmakta olan siyasi ve toplumsal krizler ile çatışmaların nedenlerini anlamayı ve çözüm önerileri sunmayı hedefliyor. Dünyaca tanınmış Ortadoğu uzmanları, akademisyenler ve uluslararası alanda bilinen sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılacağı sempozyum iki gün sürecek.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ortadoğu'da Barış: Aktörler, Sorunlar ve Çözüm Arayışları Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement