Orta Asya'nın Tatlısı Uğut Bolu'da Yaşatılacak - Son Dakika
Yerel

Orta Asya'nın Tatlısı Uğut Bolu'da Yaşatılacak

Göynük'te, Türklerin Orta Asya'dan getirdiği belirtilen uğut tatlısının yapımına devam ediliyor Patent sahibi Akı: Yapımı zor ve meşakkatli olduğu için kimse yapmıyordu.

20.02.2014 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı kasabası olan Göynük'te, Türklerin Orta Asya'dan getirdiği uğut tatlısının yapımına devam ediliyor.

Patent sahibi Saim Akı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlının tadını ve lezzetini kendi kıvamından aldığını belirtti.

Uğun, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya getirdiği bir tatlı olduğunu vurgulayan Akı, şunları söyledi:

"Geçmişte her Türk ailesi bu tatlıyı yaparmış. Orta Asya'da adı Sümenek olarak biliniyor. Daha sonra yapımı zor ve meşakkatli olduğu için kimse yapmıyordu. Biz tekrar yapmaya başladık ve patentini aldık. Şuan tatlıyı pazara sunduk. İçinde anti-kansorejen Laetril içermektedir. Laetrilin kansere çok iyi geldiğini söylüyorlar ama benim böyle birşey söyleme şansım yok. Bu tatlı ilçemizin gururudur."

Tatlının yapımı hakkında da bilgi veren Akı, "Buğday ıslatılıp çimlendirilir. Daha sonra ince bir şekilde çekilerek kazanda pişirilir. Pişirme esnasında içerisine un ve su ilave edilir. Kıvamına göre pişirme süresi 24 saat sürebilir. Bu süre içerisinde sürekli odun ateşinde kaynamasına ve karıştırılmasına dikkat edilir. İçerisine şeker konulmadan yapılan, çok zahmetli fakat tadına doyum olmayan bir tatlıdır" dedi. - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orta Asya'nın Tatlısı Uğut Bolu'da Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement