Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Yerel

Organ Bağışı Haftası

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, "Rize, 1275 bağışçı sayısıyla Türkiye genelinde 31. sıradayken organ bağışı konusunda yapılan çalışmalar neticesinde 25. sıraya yükselmiştir" dedi.

09.11.2015 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, "Rize, 1275 bağışçı sayısıyla Türkiye genelinde 31. sıradayken organ bağışı konusunda yapılan çalışmalar neticesinde 25. sıraya yükselmiştir" dedi.

Tepe, yaptığı açıklamada, kentte Organ Bağışı Haftası dolayısıyla halkı bilinçlendirmek amacıyla bir dizi faaliyetlerde bulunulduğunu belirtti.

Valilik binasında yer alan kamu kurumları, Güneysu İlçe Emniyet Amirliği, Güneysu İlçe Devlet Hastanesi, Rize Özel Şar Hastanesi ve Özel Rize Tıp Merkezinde organ bağışı ve nakli konusunda bilgilendirme toplantılarının yapıldığını ifade eden Tepe, "Organ bağışı bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının henüz sağlıklıyken beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlamasıdır. Ayrıca yaşarken yapılabilen organ bağışı türleri de vardır. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir" diye konuştu.

Tepe, organ bağışı konusunda vatandaşların yanlış ön yargılarını değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturabilmek amacıyla faaliyetlerinin devam ettiğine işarete ederek, şunları kaydetti:

"Organ nakli bekleme listeleri zaman geçtikçe uzamaktadır. Nakil bekleyen insanların umutsuzluğu artarken yakınları çaresiz kalmaktadır. Organ bağışındaki yetersizlik durumunu insanların manevi yönden tam anlamıyla emin olamaması etkilemektedir. Bu konuyla ilgili olarak Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararına göre organ bağışı İslam dinine göre caizdir. Herkes organ bağışında bulunmalı, yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Organ Bağışı Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement