Suriyelilerin Fındık Hasadında Çalıştırılması Planlanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Suriyelilerin Fındık Hasadında Çalıştırılması Planlanıyor

Suriyelilerin Fındık Hasadında Çalıştırılması Planlanıyor

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaklaşan fındık hasat dönemi öncesinde Suriyeli işçilerin bahçelerde çalışmasının gündeme geldiğini belirtti.

20.06.2015 11:56  Güncelleme: 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaklaşan fındık hasat dönemi öncesinde Suriyeli işçilerin bahçelerde çalışmasının gündeme geldiğini belirterek, "Komisyon olarak bunu değerlendiriyoruz. Acaba mevzuatta bu insanların çalışmasına dönük bir kolaylık var mı araştırılıyor" dedi.

İŞÇİ FİYATLARINI ETKİLEYECEK

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise Ordu'da yaklaşık 10 bin kişilik iş potansiyeli olduğunu, Suriyeli işçilerin ilave olmasıyla bu durumun yerli işçinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu'dan bölgeye gelen fındık işçilerinin alacağı ücreti de etkileyebileceğini söyledi.

SURİYELİ ÇALIŞTIRMAK İSTEYEN DEVLETE MÜRACAT EDECEK

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden kente gelecek olan fındık işçilerinin Valilik tarafından dört ayrı yerde oluşturulan bölgelerde konaklayacağını söyledi. Fındık hasadında Suriyeli işçi çalıştıracak olanların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinden başvuru yaparak izin almaları gerektiğini, izinsiz Suriyeli işçi çalıştıranların cezai işlemle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

ÖNCE İZİN ALINACAK

"İnsani yardım bakımından Türkiye Suriye'deki iç savaş mağdurlarına kucak açmış durumda. Sayıda çok fazla olduğu için Türkiye çapında birçok illerde Suriyelileri görmek mümkün. Uluslararası koruma altındaki bu insanlar bulundukları ülkelerde, ülkelerinin mevzuatına göre çalışmaları da mümkün. Şu anki bizim mevzuatımıza göre bu insanları çalıştırmak isteyen iş sahipleri, buna fındık toplatmak isteyenler de dahil Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinde başvuracaklar. Kaç kişiyi çalıştıracaklar, isimleri neler, oradan izin alacaklar. Çalışacak işçilerin o işleri yapması zor olacağı için çalıştıracak insanların bu izni yerine getirmelerinde sayısız fayda var. Çünkü şikayet durumunda ceza yazma gibi sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirler. Bizde komisyon olarak bunu da değerlendiriyoruz. Acaba mevzuatta bu insanların çalışmasına dönük bir kolaylık var mı? Arkadaşlarımız araştırıyor şu anda."



Doğu ve Güneydoğu'dan gelecek fındık işçilerinin ihtiyaçlarının her yıl olduğu gibi bu yıl da Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından karşılanacağını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, "Mevsimlik işçiler geldiği yerler Valiliğimizce dört ayrı sahada tespit edilmiş ve buraya su, elektrik, oradaki insanlarımızın tuvalet, banyo ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar oluşturulmuş. SYDV devreye girerek bir takım ihtiyaçları Valilikçe gideriliyor" diye konuştu.


SURİYELİ İŞÇİLER FINDIĞI BİLMİYOR

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise Suriyeli işçilerin fındık hasadında çalıştırılmasının yerli işçilerle, Doğu ve Güneydoğu'dan kente gelen mevsimlik fındık işçilerinin alacağı ücreti etkileyebileceğini söyledi. Suriyeli işçilerin fındık toplamayı bilmedikleri için bahçede sıkıntı yaşayabileceğini, Valilik tarafından toplanacak komisyonda bu işçilerin durumunun da ele alınacağını belirten Cörüt şunları söyledi:

"UCUZ ETİN YAHNİSİ YENMEZ"

"Zaman zaman üreticilerimiz Suriyeli işçi konusunda odamıza gelip başvuruyorlar. Valilikte toplanacak komisyondan sonra bu konuda üreticilerimize bilgi vereceğiz. O toplantıda nasıl çalışılacak, bunlar karara bağlandıktan sonra çiftçilerimize bilgi vereceğiz. Suriyeli işçiler fındık ürününden anlamaz, anlamadığı gibi de Suriyeli işçileri talep edip bahçesine götürüp işçi olarak çalıştıran üreticilerimizde bugün yarın bu işçilerle aralarında problem yaşarlar. Çünkü fındığı bilmiyorlar, fındığı bilmedikleri gibi sıkıntılar oluşur. Güneydoğu ve Doğu'dan gelen işçinin ücretlerini de etkiler. Bu sefer rekabet ortamı doğmuş olacak. Çiftçilerimiz bu konuda karlı çıkar ama ucuz etin yahnisi yenmez. Fındığı bilen işçilere fındığı toplatırlarsa hem verimli olur hem de problem yaşamazlar. Yaklaşık olarak tam elimizde veri olmamasına rağmen bölgemizde 10 bin civarında dışarıdan gelen fındık işçileri var."

Ordu'da Temmuz ayının sonlarına doğru başlaması beklenen fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek günlük ücret Ordu Valiliği tarafından belirlenecek.



Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Suriyelilerin Fındık Hasadında Çalıştırılması Planlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • ekrem: suriyeliler çalışmaz. arapların kültüründe çalışmak yoktur. sadece yatarlar. 14 1 Yanıtla
  • sinan06: kekolar kazancagina suriyeliler kazansin mantikli. 1 12 Yanıtla
  • TERÖRİST~~AVCISI: türkiye istila edildi ermeniler pkk yolluyor yahudiler suriye ve arapları uyan TÜRKYE 6 5 Yanıtla
  • gül: peki bizim ırgatlar nolacak işsiz mi kalacak işte akp nin adaleti bu derhal sınırdışı edilmesi lazım 7 3 Yanıtla
  • ....: çaıştırın suriyelileride kessinler sizi 8 1 Yanıtla
  • keko: bide kendi insanınızı düşünsenizzz 4 3 Yanıtla
  • LEVENT: Tarım alanları çoğunlukla boş,bu insanlara oralarda imkan verilse hem onlara hemde ülke ekonomisine katkı olur,bence. 0 6 Yanıtla
  • keskin erol: bır karadenizi karıştırmadıgınız kaldı suriyelilerin içinde bırazda işit militanıgönderirler.. 4 2 Yanıtla
  • istanbul: Gurbette yasayanlara niye böyle bir hak tanimadiniz ? Allah belanizi versin 5 0 Yanıtla
  • helal sana AKP : Türkiye de işsizlik yüzde bilmem kaç valide Suriyeli işçi çalıştırmak istiyor afyon valisiyken genel kurmay başkanına hali hediye eden vali su cephanelik patlamasının ardından yaşanan ol lay 3 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement