Ordu'da Tarih Canlanacak - Son Dakika
Güncel

Ordu'da Tarih Canlanacak

Ordu\'da Tarih Canlanacak

Ordu’nun Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi’nin girişinde yer alan, 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970’li yılların başına kadar valilik konutu olarak kullanılan, daha sonra İl Özel İdaresi’nce satılan ve özel mülkiyete geçen ‘Eski Vali Konağı’nın restore edilmesi için ödenek bekleniyor.

16.02.2015 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi'nin girişinde yer alan, 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970'li yılların başına kadar valilik konutu olarak kullanılan, daha sonra İl Özel İdaresi'nce satılan ve özel mülkiyete geçen 'Eski Vali Konağı'nın restore edilmesi için ödenek bekleniyor.

Ordu'nun ilk Valisi Fazıl Özelçi'den itibaren, 1973 yılına kadar 31 valinin konut olarak kullandığı 'Eski Vali Konağı', kaderine terk edilmiş halde, harabe bir vaziyette yıkılmayı beklerken, Orduluların yoğun talebi ve dönemin Valisi Orhan Düzgün'ün çabaları sonucu yeniden hayat buldu. Orhan Düzgün'ün Ordu'da göreve başladığı ilk aylarda Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olarak dikkatini çeken tescilli yapılarından birisi olan 'Eski Vali Konağı' binası yoğun uğraşlar sonucu mahkeme kararıyla kamulaştırılarak özel mülkiyetten tekrar kamu mülkiyetine geçirildi.

Bu işlemin tamamlanmasının ardından geçen yıl proje ihalesi gerçekleştirildi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2013 yılı Temmuz ayı başında gerçekleştirilen proje ihalesini alan şirket, projeyi aynı yılın Eylül ayı sonunda Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sundu. Kurul, projeyi 2014 yılı Nisan ayında onayladı. Tarihi Vali Konağı halen restorasyon için ödenek bekliyor. .

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, tarihi Vali Konağı'nın yanı sıra tarihi Kahraman Sağra Konağı'nın da restorasyon projelerinin onaylandığını ve halen ödenek beklediklerini belirtti. Toparlak, "Bakanlıktan ödenek bekliyoruz. Ayrıca Ordu il genelindeki Belediyeleri aldığı Emlak Vergisi'nden yüzde 10 katkı payı alıyoruz. Bu para Ordu Valiliği'nin uhdesinde kültür varlıklarının onarılması için kullanılıyor. Dolayısıyla her iki tarihi konak için bu yıl çalışma başlatılacak" dedi.

TARİHİ KİLİSE ARKEOLOJİ MÜZESİ OLACAK

Taşbaşı'nda bulunan tarihi kilise binasının arkeoloji müzesine dönüştürüleceğini de belirten Uğur Toparlak, "Tarihi 5. ve 6. Yüzyıla dayanan Kurul Kalesi'nde 2010 yılında başlayan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin Ordu'da sergilenmesi için bir arkeoloji müzesi ihtiyacı ortaya çıktı. Kazıların devam etmesi için kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ödenek gönderildi. 2015 yılı kazı planlaması Mart ayında açıklanacak. Ayrıca Ordu'dan çıkarılan veya alınıp başka müzelerde sergilenen eserlerimizi Ordu'ya getirerek bir arkeoloji müzesinde sergilemek istiyoruz. Dolayısıyla Taşbaşı Mahallesi'nde bulunan Tarihi Kiliseyi arkeoloji müzesi olarak Ordu'ya kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

11 TARİHİ EV RESTORE EDİLMİŞTİ

Ordu'da daha önce 19. yüzyıl Ermeni, Rum ve Osmanlı mimarisinin hakim olduğu evlerin bulunduğu Taşbaşı Mahallesi'ndeki Menekşe Sokak ile Sıtkı Can Caddesi'ndeki 11 tarihi ev, aslına uygun restore edilerek günümüze kazandırılmıştı. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ordu'da Tarih Canlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement