Ölüm Makinesi: Kalp ve Damar Hastalığı - Son Dakika
Güncel

Ölüm Makinesi: Kalp ve Damar Hastalığı

Ölüm Makinesi: Kalp ve Damar Hastalığı

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan, her 3 kişiden birinin dünyanın birinci ölüm sebebi olan kalp ve damar hastalığından öldüğünü söyledi.

28.09.2014 21:12  Güncelleme: 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan, 29 Eylül "Dünya Kalp Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

"Dünya genelinde bir numaralı ölüm sebebi olan Kalp ve Damar Hastalıklarından her 3 kişiden biri hayatını kaybetmektedir" diyen Dr. Aslan, bu nedenle Kalp Damar Hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda toplumları bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 29 Eylül tarihinin Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını söyledi.


Kalp ve Damar Sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Dr. Aslan; "Bireysel, ailevi ve toplumsal bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan Kalp ve Damar Hastalıklarına karşı başarılı olabilmek için toplumumuzun ve insanımızın yapılan uyarıları dikkate alarak 'Sağlıklı Yaşam Tarzı'nın benimsemesi gerekmektedir" dedi.

Kalp ve Damar Sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurların; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve stres olduğunu belirten Dr. Aslan;"Kalp Sağlığını Korumak ve Kalp Hastalıklarından korunmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini şöyle sıraladı:

"1- Sağlıklı beslenin. 2- Şekeri bırakın. Vücudunuzun şeker ihtiyacı diye bir kavramı yoktur. İhtiyaç duyulduğunda vücut kendisi şekeri diğer gıdalardan tedarik edebilir. Öte yandan şekeri bırakarak, şekerin yaratacağı fazla kilo ve obezite riskini de engelleyebilirsiniz. 3- Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın; Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyona neden olarak kalp sağlığınızı tehdit etmektedir. 4- Tütüne ''Hayır''demek, Sigarayla "sonsuza dek" vedalaşmak gerekmektedir. Sigara içmeyi bırakmak kalp hastalıkları riskini ciddi oranda azaltıyor. Özellikle kadınların bu konuda daha çok önlem alması gerekmektedir. Çünkü sigara, menopoz öncesi kadınlarda kalp hastalıkları riskini 4-5 kat arttırmaktadır. 5- Alkol tüketimini kontrol altında tutun. 6- Ölçülü beslenmeye çalışıp Aşırı gıdadan kaçınmanız, tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. 7- Her fırsatta hareket edin. Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın; Düzenli olarak spor yapmak gerekiyor. Her akşam yarım saatlik yürüyüşler bile kalp sağlığı için büyük önem taşımaktadır"

Dr. Aslan; "Bu yılki Dünya Kalp Günü kutlamalarında; kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumak Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için sağlıklı besinler alın, tütün kullanımını kısıtlayın ve fiziksel aktiviteyi teşvik edip hareket edin" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ölüm Makinesi: Kalp ve Damar Hastalığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement