Okullarda Çölyak Hastalığı Anlatıldı - Son Dakika
Eğitim

Okullarda Çölyak Hastalığı Anlatıldı

Okullarda Çölyak Hastalığı Anlatıldı

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde okullarda Çölyak hastalığı hakkında öğrenciler bilgilendirildi.

09.06.2014 10:36  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde Aile Hekimliği tarafından ilçedeki okullarda Çölyak hastalığı hakkında öğrenciler bilgilendirildi. Bunun yanı sıra öğrencilere ve öğretmenlere Çölyak hastalığı hakkında broşürler dağıtıldı.

Aile Hekimliğinde görevli Ebe Medine Özdöğen tarafından yürütülen çalışmada, ortaöğretim ve liselerde hastalıkla ilgili öğrencilere geniş şekilde anlatıldı, öğretmenler bilgilendirildi. Ebe Özdöğen, çölyak hastalığı ile ilgili şu bilgiler verildi;

"Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulmasından dolayı ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Hastalık yaşamın her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın oluşması için hem genetik yatkınlık olması hem de glutenli gıdalar tüketilmesi gerekir. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. Tanı gecikmesinde ölüme kadar varabilen geniş bir klinik yelpaze ile karşımıza çıkmasına rağmen tanı konulduktan sonra hastalık olmaktan çıkarak bir yaşam biçimi haline gelmektedir.

HASTALIĞIN ANCAK YÜZDE 10'UNA TANI KONULDU

Ülkemizde hastalığın ancak yüzde 10'nuna tanı konulduğu dikkate alındığında tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Çünkü hastalık bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ise; Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, ishal, kusma, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ TEK TEDAVİSİ SIKI DİYET

Çölyak hastalığının tek tedavisi; ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Hastalar bu gıdaları tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidir. Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler: Tüm sebzeler ve meyveler, tüm bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.) Una batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir. Evde çekilmiş güvenli baharatlar kullanılabilir.

GLUTENSİZ DİYETTE AYRICA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


Doğal gıdalara önem verilmeli.(süt-et-balık-yumurta-sebze-kurubaklagil-pirinç-mısır-patates) Okulda ve dışarıda yemek yerken dikkatli seçimler yapılmalı. Buğday unu, karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat edilmeli. Çok iyi bir etiket okuyucusu olunmalı, gıdaların etiketleri mutlaka okunmalı. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalı. Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmeli."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Eğitim Okullarda Çölyak Hastalığı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Haliliye Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı'nda Miniklere Trafik Eğitimi Veriliyor
    11:47 Haliliye Belediyesi Çocuk Trafik Eğitim Parkı'nda Miniklere Trafik Eğitimi Veriliyor

    Haliliye Belediyesi, minyatür bir şehrin canlandırıldığı çocuk trafik eğitim parkında düzenlenen eğitimler ile miniklere trafik ışıklarını, levhalarını ve kurallarını öğretmeye devam ediyor. Şanlıurfa Valiliği koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde çocuklara trafik bilinci aşılanıyor.

  • OMÜ Vezirköprü MYO Ormancılık Bölümü öğrencileri arazi gezisinde
    10:34 OMÜ Vezirköprü MYO Ormancılık Bölümü öğrencileri arazi gezisinde

    OMÜ Vezirköprü MYO Ormancılık Bölümü ikinci sınıf öğrencileri, arazi tatbikatı uygulamaları dersi kapsamında Vezirköprü ormanlarında arazi gezisi gerçekleştirdi. Gezi sırasında öğrencilere orman yangınları, zararlılarla mücadele, tohum bahçesi ve yangın emniyeti hakkında bilgi verildi. Ayrıca gözetleme kulesi ve orman depoları da ziyaret edildi.

  • İzmir'de 23 Nisan Çocuk Şenlikleri Başlıyor
    10:27 İzmir'de 23 Nisan Çocuk Şenlikleri Başlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kentin 30 ilçesinde 30 gün boyunca düzenlenecek etkinliklerle kutlayacak. İzmir'in ilçelerinde düzenlenecek 'Gezici Çocuk Şenlikleri'nin yanı sıra 23 Nisan'da ise binlerce çocuk Kültürpark'ta Çocuk Şenliği'nde buluşacak.

  • 9 kız öğrenciye tacizde bulanan lise müdürü tutuklandı
    22:48 9 kız öğrenciye tacizde bulanan lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bir lise müdürü, 9 kız öğrenciyi taciz ettiği gerekçesiyle adliyeye sevk edildi. Müdür, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra bir öğrenci daha okul müdürü hakkında şikayette bulundu. Savcılık kararıyla tekrar gözaltına alınan müdür tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı
    21:26 Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı

    Elazığ'da bir lisede 9 kız öğrenci, okul müdürü tarafından taciz edildikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Müdür hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı
    20:49 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı

    İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.


Advertisement