Öib: İzmir'in Konak İlçesinde Yer Alan Taşınmaz İçin Yapılan Planlamanın Mevzuatla Bağdaşmadığı... - Son Dakika
Ekonomi

Öib: İzmir'in Konak İlçesinde Yer Alan Taşınmaz İçin Yapılan Planlamanın Mevzuatla Bağdaşmadığı...

Özelleştirme İdaresi(ÖİB) Başkanlığı, İzmir'in Konak İlçesi özelleştirme kapsam ve programında olan bir taşınmazın parsel sınırları içerisinde kalan alanı kapsadığından ve yapılan plan değişikliğinin kanunen verilen yetki çerçevesinde yapıldığından parsel ölçeğinde planlama yapılamayacağı ve yapılan planlamanın mevzuatla bağdaşmadığı iddialarının yersiz olduğunu bildirdi.

18.03.2014 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özelleştirme İdaresi(ÖİB) Başkanlığı, İzmir'in Konak İlçesi özelleştirme kapsam ve programında olan bir taşınmazın parsel sınırları içerisinde kalan alanı kapsadığından ve yapılan plan değişikliğinin kanunen verilen yetki çerçevesinde yapıldığından parsel ölçeğinde planlama yapılamayacağı ve yapılan planlamanın mevzuatla bağdaşmadığı iddialarının yersiz olduğunu bildirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında İzmir'in Konak ilçesi Mersinli Mahallesi, 2876 ada, 12 parseldeki 8 bin 181 metrekare yüzölçümlü taşınmazın özelleştirilmesine yönelik çeşitli haberlerin yayımlanması üzerine açıklama yapma gereği duyduğunu kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu parselin 8 Ekim 2012 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamınca onaylanan mevcut 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planında "Merkezi İş Alanı (MİA)" kullanımında kaldığı vurgulandı. Bu doğrultuda bahse konu parselin 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Plan kararlarına aykırılık teşkil etmeyecek şekilde MİA kullanımının devam ettirilmesinin öngörüldüğü ve bu doğrultuda, söz konusu parsele "Merkezi İş Alanı (MİA)- (A-9, TAKS: 0.40, KAKS: 3.50), Park ve Yol" fonksiyonu önerilmesine yönelik İdare tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının ÖYK'nın 24 Şubat 2014 tarih ve 2014/07 sayılı Kararı ile onaylandığı ifade edildi.

-"İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ KAMU YARARINA UYGUN OLARAK HAZIRLANMIŞTIR"-

Özelleştirme kapsam ve programında olan taşınmazın parsel sınırları içerisinde kalan alanı kapsadığından ve yapılan plan değişikliğinin kanunen verilen yetki çerçevesinde yapıldığından parsel ölçeğinde planlama yapılamayacağı ve yapılan planlamanın mevzuatla bağdaşmadığı iddialarının yersiz olduğunu bildirilen açıklamada şöyle denildi:

"Söz konusu alan halihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü adına kayıtlı olup eskiden motorlu araç fenni muayene istasyonu olarak kullanılan, araç muayene işlemlerinin özelleştirilmesi sonrasında atıl olan 8 bin 181 metrekare yüzölçümlü alanı kapsamaktadır. Söz konusu parsel faaliyetini tamamlamış ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç dışı parsel olarak belirlenmiştir. "Kamu Kaynaklarının Etkin Kullanımı' ilkesi çerçevesinde tarafımızca yapılan imar planı çalışmaları ile 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun doğrultusunda değerlendirilerek atıl durumda olan 2876 ada, 12 nolu parselin yeniden kente kazandırılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda mevcut durumda etrafı çevrilmiş ve atıl durumda ve faaliyetini doldurmuş statüde bulunan bu alanın kuzey bölümünde yapılan plan değişikliği ile bin 604 metrekare yüzölçümlü "Park' olarak planlanmış olup açık ve yeşil alan olarak halkın kullanımına sunulmuştur.

Söz konusu parsele ve yakın çevresini kapsayan alana yönelik üst ölçekli nazım imar planında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından parsele yönelik verilen MİA kullanım kararı dikkate alınarak ulaşım bağlantıları ve trafik planlaması hesaplanmış ve planlanmıştır. Ayrıca, parselin güney cephesinden Bornova- Üçyol metrosu geçmekte olup zaten ulaşım açısından güçlü bir konumda yer almaktadır. Bu nedenle; oluşacak yaya ve taşıt trafiği problem oluşturacak boyutta olmayacaktır. Kaldı ki; bahse konu 2876 ada, 12 nolu parselin kuzeyinde bulunan mevcut imar planında 10 metre genişliğinde bulunan taşıt yolu tarafımızca hazırlanan plan değişikliği ile 12 metreye çıkartılmış ve taşınmazın ara sokaklarla olan bağlantısı kuvvetlendirilmiştir.

Sonuç olarak Karayolları Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki söz konusu taşınmaza yönelik İdaremizce hazırlanan itiraz konusu imar planı değişiklikleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlık Makamınca onaylanan üst ölçekli genel nazım plan ana kararlarına, ilgili mevzuata, planlama temel ilke ve esaslarına, çevre imar bütünlüğüne ve kamu yararına uygun olarak hazırlanmıştır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Öib: İzmir'in Konak İlçesinde Yer Alan Taşınmaz İçin Yapılan Planlamanın Mevzuatla Bağdaşmadığı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement