Öğrencinin Velisine Eğitim Maliyeti Aylık 159 Lira - Son Dakika
Güncel

Öğrencinin Velisine Eğitim Maliyeti Aylık 159 Lira

Öğrencinin Velisine Eğitim Maliyeti Aylık 159 Lira

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı.

21.09.2015 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015-2016 öğretim dönemi, Kurban Bayramı nedeniyle 28 Eylül'de yaklaşık 17 milyon öğrenci için başlayacak. Veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 12,7 zamlı yapmaya başladı. Öğrencinin eğitim maliyeti her yıl enflasyon oranından fazla artıyor ve velileri ekonomik anlamda zorluyor.

İLKOKULA BAŞLANGIÇ MASRAFLARI

Araştırmaya göre serbest kıyafet uygulamasına geçen okullardaki öğrencilerin okula başlangıç masrafı, üniforma giyme zorunluluğu olan okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafından daha düşük çıkıyor. Buna göre serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 505 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 530 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 600 TL harcama yapılması gerekiyor.

Öte yandan yine araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 485 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 680 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 705 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 775 TL harcama yapılması gerekiyor.

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 16 bin 700 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 155 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 8 bin 80 TL, ayda ise ortalama 168 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 295 TL, ortaöğretimde 335 TL'ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 295 TL'den 483 TL'ye, ortaöğretimde ise 335 TL'den 517 TL'ye çıkıyor.

50 KALEM ÜZERİNDEN HESAPLAMA

Yıllık enflasyon oranından daha fazla artışın olması; TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 426 madde baz alınarak hesaplanırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50 civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından ve bu maddelerin okulların açılmasına yakın daha da zamlanmasından kaynaklanıyor.

'HER ÇOCUK İÇİN EN AZ 159 TL YARDIM YAPILMALIDIR'

Yapılan araştırmayı değerlendiren Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, "Eğitim, bir devlet hizmeti olup ücretsizdir. Bu durum göz önünde bulundurularak, çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı en az 159 TL'ye çıkarılmalıdır" dedi.

Coşkun, sendikasının genel merkezi tarafından öngörülen şu görüşlere destek verdiğini açıkladı: "Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için öğrencilerden para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliyi külfete sokmaktadır. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu külfeti daha da artırmaktadır.

Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyen okullarda çocuğu okuyan velinin her yıl üniforma alma zorunluluğu olduğundan dolayı, üniforma veliye ek bir masraf getirmeye devam etmektedir.

Bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması anayasal bir zorunluluktur. En büyük yatırımın, çocuklarımıza yapılan yatırım olduğu unutulmamalıdır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Öğrencinin Velisine Eğitim Maliyeti Aylık 159 Lira - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti
    19:35 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti. Ayaydın, ziyaretlerinde mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını dinledi ve seçilmesi durumunda yapacağı hizmetleri anlattı. Ayrıca, balıkçılar için modern bir barınak yapılacağı ve yöresel kıyafetli çocukların okul masraflarının karşılanacağı sözü verildi.

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.


Advertisement