Odtü Planları Havada Uçuşuyor - Son Dakika
Güncel

Odtü Planları Havada Uçuşuyor

Mimarlar Odası Ankara Şube Kent İzlem Merkezi Şehircilik Komisyonu 3. Kez askıya çıkan ODTÜ Koruma amaçlı Nazım İmar Planını masaya yatırdı.

30.03.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "3. Planda sorunlu, sorunlar devam ediyor" dedi.

ODTÜ'deki tünel yola karşı olduklarını hatırlatan Candan, planın ayrıntılarını açıkladı. Candan,"3. Planda daha önceki planla ilgili sorunların bir bölümü devam ediyor. 35 metre genişliğinde tünel yol devam ediyor. ODTÜ'nün altını oyacak tünel yol devam ediyor. Tünel yolun yapılacağı alan arkeolojik sit alanıydı. 2. Planda arkeolojik sit alanı değiştirilip doğal sit alanı haline getirildi. Alan hala arkeolojik sit alanı özelliklerini devam ettiriyor. ODTÜ kampusunun ikiye bölünmesi 1. Derece arkeolojik sit alanı olduğu yerde böyle bir çalışmanın yapılamayacağı ortadadır. ODTÜ'nün üstü kadar altı da değerlidir. Planda herhangi bir şekilde yüzeyde bir yapılaşma olmayacağı söylense de yüzeyde havalandırma bacaları ve yapılaşması olacak. Yine tünel yolun Bilkent çıkışında Şehir hastanesi yapılıyor Şehir Hastanesi yoğunluğu tünel yol üzerinden devam edecek . Tünel yol da beklemeler olabilir. Tünel yol Eskişehir yolu aksına kadar devam eden bir paralel yolun devamı olacak, Şehir hastanesini geçen ve hemen arkasındaki milli botanik bahçesinden geçen bir akstan bahsediyoruz. Bu da henüz ulaşım ana planında onaylanmayan gizili plan kararlarının parça parça işlenmesi anlamına geliyor. Davamızı açacağız."

Parsel parsel emsal artışları

Candan resmi kurum alanlarının da etkilendiğini söyleyerek,"Yargıtayın hizmet binasının yapılacağı alan planda 1 emsalden 3 emsale çıkartılmış durumda. Emsal artışı zaten baskı altında olan ciddi dikey büyüme ile karşı karşıya kalan İncek'i büyük yapılaşma tehdidi altında bırakıyor. 3 emsal verilmesi ile birlikte arkadaki orman arazisi tehdit altına girecek. Özel Orman alanları rekreasyon alanına dönüştürülüyor. Plan değişikliğiyle diğer sıkıntılı karar ise var olan yapılaşmaların korunacağı söyleniyor. Bu da Anayasa Mahkemesi'nin yasal konumu ile sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Anayasa Mahkemesi'nin yanında ibadethane olarak belirlenen alan net bir şekilde planlara camii alanı olarak düşülmüş. "

Seri cinayet gibi kentte seri plan

Planların karmaşık olduğunu söyleyen Candan uyardı :"Plan açıklama raporu yok. plan açıklama raporlarının olması gerekiyor. Plan açıklama raporu olmadığı için kafalarının gerilerindekini elimizdeki satırlardan çıkarmak zor. Veriler yetersiz bu nedenle plan açıklama raporlarını isteyeceğiz. Kafalarının arkasındaki planları kolaylaştıracak plan notu olarak görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi Oran üzerindeki herkesin koşu yaptığı alanda elli metrelik yol öneriyor. Şu anda 35 metrelik yol, planlarda da 35 metrelik olarak belirtilmiş yalnız İncek'i geçtikten sonra 50 metre oluyor. İlerleyen süreçte bu da değişebilir, sanıyoruz ki planların dördüncüsü de gelecek. ODTÜ'de seri plan yapıyorlar, kentte seri cinayet gibi. Yapmaya da devam edecekler"

Eymir sıkıntısı

Eymir gölünün de planla sıkıntıya girdiğine dikkat çeken Candan,"1. Ve 2. Planda Eymir Gölünün çevresinin 2. Derece sit alanı olması ile birlikte yapılaşma tehdidini sürdürüyor. Dava sürecinde 2. Derece değil 1. Derece sit alanı olması gerektiğini savunacağız. Koruma Kuruluna Eymir gölündeki bu alanın 1. Derece doğal sit olması için dosya hazırlayacağız. Kent girişlerinde kamu bütçesini harcayarak Gökçek beş kapı yaptı, planla birlikte kentlerin giriş kapısını dahi yasallaştırmaya çalışıyorlar. Kentle alakası olmayan, tarihle bağdaşmayan ucube yapıların yasallaşmasını doğru bulmuyoruz. Kapıların olduğu alanda ticari ve konaklama dışında diğer tesislerin olabileceği planlarda mevcut. Elbette böyle bir yaklaşıma izin vermeyeceğiz, davamızda değineceğimiz konulardan olacak"

Arkeolojik sit alanı dönüştü

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Şehircilik Komisyon Üyesi Nafi Alp ise "Arkeolojik sit alanında yer altı ve yer üstü aynı derece de değerlidir.Tünel yol yapılacak alanda ilk planda Arkeolojik sit alanının doğal site dönüştürülmesi manidar. Neden arkeolojik sit alanı doğal sit alanına dönüştürülüyor bir açıklama yok." İfadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Avukatı Gökçek Bolat :"Ankara'da seri davalarımız var, planların devamı da gelebilir.. Bizimle birlikte İkinci ODTÜ planına da yargıtayın, ulaştırma bakanlığı gibi dokuz kamu kurumunun daha itirazı vardı. Başka kurumlardan da yine itirazlar gelebilir biz davayız açacağız" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Odtü Planları Havada Uçuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

  • Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı
    14:53 Hakkari Dağlarında Doğal Bitkilerin Satışı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinin sınır kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın habercisi olan bitkiler, vatandaşlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor. Dağlardan toplanan bu bitkiler, Hakkari merkez ve Çukurca ilçesi bölgesinde çarşı merkezinde satılarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Seyyar satıcılık yapan Cengiz Baygun, şifalı bitkileri toplayarak pazarda satışını gerçekleştiriyor ve bu işi yapmasının sebebi olarak başka bir işinin olmamasını gösteriyor.

  • Sarıyer'de Taksi Şoförünü Öldüren Zanlı Adliyeye Sevk Edildi
    14:53 Sarıyer'de Taksi Şoförünü Öldüren Zanlı Adliyeye Sevk Edildi

    Sarıyer'de, Tarabya Mahallesi'nde bindiği ticari taksi şoförünü öldürdüğü ve aracını gasbettiği gerekçesiyle gözaltına alınan İran uyruklu şüpheli, adliyeye sevk edildi. Şüphelinin olayın ardından gasbettiği takside polis ekiplerince yakalandığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Nazilli Belediye Başkanı ve CHP Meclis Üyeleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'na Nezaket Ziyaretinde Bulundu
    14:53 Nazilli Belediye Başkanı ve CHP Meclis Üyeleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'na Nezaket Ziyaretinde Bulundu

    Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik ve Cumhuriyet Halk Partisi Nazilli Belediyesi Meclis Üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette Nazilli genelinde Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Nazilli Belediyesi'nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilecek projeler değerlendirildi. Çerçioğlu, 'Kentimiz genelinde çalışmalarımızı ortak akıl ile sürdürüyoruz. Tüm belediye başkanlarımız ile bir arada çalışmaya, hizmetlerimizi ve projelerimizi hemşehrilerimiz ile buluşturmaya devam edeceğiz' dedi. Çerçioğlu, ziyaretlerinden dolayı Tetik ve meclis üyelerine nazik ziyaretleri için teşekkür etti.

  • KKTC Dışişleri Bakanlığı, AB'nin Türkiye kararlarına tepki gösterdi
    14:51 KKTC Dışişleri Bakanlığı, AB'nin Türkiye kararlarına tepki gösterdi

    KKTC Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili kabul edilen kararlara ilişkin tepkisini dile getirdi. Bakanlık, AB'nin Kıbrıs konusuna müdahil olma çabasında ısrarcı olduğunu ve Kıbrıs Türk halkını izolasyona maruz bıraktığını belirtti. Ayrıca AB'nin tükenmiş çözüm önerilerinde ısrarcı olduğu ve iki-Devletli bir çözümün zamanının geldiği vurgulandı.

  • MSÜ Askeri Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 10 Mayıs'ta Son Bulacak
    14:49 MSÜ Askeri Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 10 Mayıs'ta Son Bulacak

    Milli Savunma Üniversitesi'nde (MSÜ) askeri öğrenci aday tercih işlemleri, 10 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek. 3 Nisan 2024 tarihinde başlayan tercih işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda duyuruldu. Tercih işlemleri https://personeltemin.msb.gov.tr/ internet adresinden yapılacaktır.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İletişimden Sorumlu Başkan Danışmanlığı'na gazeteci Erdem Sevgi atandı
    14:49 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İletişimden Sorumlu Başkan Danışmanlığı'na gazeteci Erdem Sevgi atandı

    Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İletişimden sorumlu Başkan danışmalığına atanan Erdem Sevgi, gazetecilik kariyerinin ardından bu göreve getirildi.


Advertisement