Öcalan'ın Tarihi Çağrısının Okunduğu Toplantının Şifreleri - Son Dakika
Güncel

Öcalan'ın Tarihi Çağrısının Okunduğu Toplantının Şifreleri

Öcalan'ın silahsızlanma çağrısı okunurken "Sayın Öcalan" ifadesi kullanılmadı, Tek bayrak vurgusu yapıldı ve masadaki bayraklar dikkat çekti. Önder'in açıklamaları görüntülü verilmedi.

01.03.2015 11:41  Güncelleme: 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dün HDP heyetiyle Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın yarım saat süren toplantısından sonra tarihi bir olay gerçekleşti ve Öcalan'ın PKK'ya silahsızlanma çağrısı HDP'li Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu.

Toplumun büyük çoğunluğu barış için atılan bu adıma olumlu ve barış için güzel adımlar olarak niteledi. Ancak Dolmabahçe'de gerçekleşen toplantınında şifreleri de merak konusu oldu.

Toplantıya sadece TRT ve haber ajansları alındı. Açıklama sadece 6 dakika sürdü ve Önder'in açıklamaları sırasında Türk Bayraklarına zoom yapıldı. İfadelerde "Sayın Öcalan" ibaresi yer almadı.

DOLMABAHÇE TOPLANTISI'NDA NELER OLDU?

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile dün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde tarihi bir buluşma gerçekleştirdi.

Toplantıya AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu da katıldı. Buluşmanın sonunda Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın PKK'ye baharda silah bırakma çağrısını aktardı.

"BÖLGEYİ HATTA DÜNYAYI ETKİLEYECEK"

Görüşmenin ardından açıklamayı yapan Önder, Kürt meselesinin çözümüyle ilgili yürütülen çözüm süreci çalışmalarında tarihi bir karar sürecinin eşiğinde bulunulduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Bugüne kadarki egemen devlet zihniyetinin bu meseleyi salt iktidarlaşma aracı olarak düşündüğünü ve kör şiddetin kurbanı haline getirmekten çekinmediğini vurgulayan Önder, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla çözümün barış ve evrensel demokrasiyle bağı sağlıklı kurulmadıkça kurmaya çalıştığımız demokratik barışın devlet ve toplum yapısında haktan, adaletten ve eşitlikten yana bir dönüşüm sağlaması düşünülemez.

Bu itibarla süreç Cumhuriyet tarihi boyunca varlıkları yadsınan ve dışlanan tüm unsurların özgür ve eşitçe tanınması ve yeni norm sisteminde kendileri olarak yer almalarıyla gelişmek durumundadır. Tarihin bize yüklediği büyük sorumluluk, çözümün de çözümsüzlüğün de salt bizim toplumlarımızla ilgili olmayıp, tüm bölgeyi hatta dünyayı etkileyen bir muhtevası olmasıdır."

"SİLAHLARIN YERİNE SİYASET"

Muhtevası gereği sürece de dinamik bir yaklaşım gerektiğini dile getiren Önder, şu açıklamayı yaptı:

"Bütün bu belirlemelerin ışığında zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: 'Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır'."

"ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ"

Hükümet kanadı adına açıklamayı yapan Akdoğan, çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek, HDP heyetinin önceki gün İmralı'ya gittiğini aktardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu'nda, gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla ele aldıklarını ifade eden Akdoğan, "Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz" dedi.

TOPLANTININ ŞİFRESİ

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından önceki gün Twitter'dan duyurulan tarihi toplantı saat 11.00'de Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde başladı.

- Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı yaklaşık yarım saat sürdü.

- Görüşmenin ardından yapılan açıklama HDP İstanbul Milletvikili Sırrı Süreyya Önder tarafından yapıldı. Önder'in yazılı metinden okuduğu açıklama 6 dakika sürdü.

- Açıklamada adı bir kez geçen Abdullah Öcalan için "sayın" ifadesinin kullanılmaması dikkat çekti.

- Sadece TRT ve haber ajanslarının alındığı açıklamaya ilişkin servis edilen görüntülerde "Öcalan'ın çağrısı"nın aktarıldığı sırada kameralar Sırrı Süreyya Önder yerine masadaki Türk bayraklarını zorladı.

- AA'nın internet sitesindeki videolar bölümünde sadece Yalçın Akdoğan'ın konuştuğu bölüm yer aldı, Sırrı Süreyya Önder'in açıklamaları görüntülü olarak verilmedi.

DOLMABAHÇE SARAYI'NIN ŞİFRESİ

- Dolmabahçe Sarayı 200 yıllık geçmişinde yüzlerce olaya tanıklık etti, birçok kritik buluşmanın adresi oldu.

- Padişahlığı sırasında Yıldız Sarayı'nda yaşamayı tercih eden Vahdettin, ülkeyi Dolmabahçe Sarayı'ndan terk etti.

- Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak 1 Temmuz 1927'de İstanbul'a geldiğinde Dolmabahçe Sarayı'na indi ve 1927-1938 yılları arasında İstanbul'daki çalışmalarında sarayı kullandı.

- 10 Kasım 1938'de Atatürk, sarayın 71 numaralı odasında hayatını kaybetti.

- Dolmabahçe Sarayı 2004 yılından itibaren tekrar siyasetin merkezi oldu.

- Sarayın Muhasiban Dairesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanımına tahsis edildi ve çalışma ofisi olarak kullanılmaya başlandı.

- Türkiye'nin en çok konuşulan ve merak edilen görüşmelerinden biri de burada gerçekleşti. Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, 27 Nisan muhtırasından bir hafta sonra 5 Mayıs 2007'de buluştu.

135 dakika süren toplantının içeriği 8 yıldır hâlâ sır. Ortaya toplantının içeriğine dair birçok iddia atıldı.

- 2008 yılında Dolmabahçe'de Erdoğan Alevi hareketinin kanaat önderleri ile bir araya geldi.

- 2010 yılında da bir biri ardına "Demokratik açılım" toplantıları gerçekleştirildi. 2014 yılında da Akil İnsanlar heyeti ile toplantılar yapıldı.

Öcalan\'ın Tarihi Çağrısının Okunduğu Toplantının Şifreleri
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Öcalan'ın Tarihi Çağrısının Okunduğu Toplantının Şifreleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (33)

  • Mühendis : Kürtler'in temel hak ve Özgürlükleri anadilde eğitim Kürtlere statü özerklik verilmesi lazım. 14 12 Yanıtla
  • Bora: Şu Akdoğanın suratındaki şebeksi ifade herşeyi anlatıyor akp pkknın kucağına düşmüş 8 3 Yanıtla
  • UGUR: Bir Kürt olarak Devlet Bahçeliye saygım var. Adam başından beri uyardı herkesi bu akp ile hdp masada imralıdaki herifi çıkartacaklar 2 dilli, 2 devletli ülke yapacaklar diye Helal olsun adam sadece Ülkeyi düşünüyor Oyum Mhpye bu seçimde 2 7 Yanıtla
  • Bawer: Kürdüz ölene kadar kürdüz sonuna kadar vallahi barışı özledik, vallahi APO'yu özledik. 3 6 Yanıtla
  • Sosyalist: Sayın Abdullah Öcalan ve kürtler barış istemiyor diyenlere gelsin.... 5 3 Yanıtla
  • Batmanlı: Barış istediğimiz için yıllarca mücadele ettik. Öldürdüler barış dedik asit kuyularına attılar barış dedik, yaktılar barış dedik... 4 4 Yanıtla
  • Halk: Devlet erkanının önünde PKK bayrağı yok diye övünecek hale gelmişiz vay be 7 1 Yanıtla
  • OskaR: bu çözüm süreçi tamamlanırsa bu kürd sorunu kalmassa bu mhp siliniz gider böyle faşist insanlar yokolacak yeni türkiye dünya lideri olma yolundfa devam edecek bu liderlik de çözümün bitmesinden 10 15 yıl sonra dünyanın süper gücü olacak akp ve hdp nin yaptıkları ortada helal olsun mhpp gibi kandan beslenen bir party görmek istemiyoruz bu güzelim ülkemize böyle insanlar yakışmıyor . 3 5 Yanıtla
  • erdem sabri: hey yavrum hey işte yeni türkiye memleketi apo ve onun meclisteki temsilcileri hdp yani pkk ve akp birlikte yönetiyor, ülke resmen satıldı pazarlık aşamasıda geçildi hayırlı olsun 6 1 Yanıtla
  • Bora: Türkiye bu aşırı cahilliğinden yobazlığından yokoluş batağına saplanışından ne zaman kalkacak ? Allah herkesin gözünü açsın pkk kendi ülkesini istiyor kendi bayrağını istiyor UYANIN özerklik ilk adım buna izin verilmez 3 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement