Obama, Gani ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Obama, Gani ile Görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da bulunan 9 bin 800 Amerikan askerinin yıl sonuna dek ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi.

25.03.2015 01:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da bulunan 9 bin 800 Amerikan askerinin yıl sonuna dek ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Beyaz Saray'da görüştü. Görüşmeye, ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani de katıldı.

Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Fransa'daki uçak kazasında hayatını kaybeden 150 kişi ve yakınları için dua ettiklerini belirterek başlayan Obama, kazayı "korkunç bir felaket" olarak tanımladı.

Obama, kaza haberinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştüğü anlatarak, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile de görüşeceğini söyledi. Kazaya ilişkin ABD'nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Obama, uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı olup olmadığına yönelik araştırmanın devam ettiğini kaydetti.

Obama, ABD olarak Afganistan ile güvenlik işbirliğini sürdürmek istediklerini dile getirerek, Afganistan'ın hala tehlikeli bir yer olmayı sürdürdüğüne ve isyancıların korkakça intihar saldırılarıyla hala sivilleri hedef almaya devam ettiğine dikkati çekti.

Afganistan Devlet Başkanı Gani liderliğindeki yönetimin ülkenin güvenlik kuvvetlerini güçlendirmek için reformlar yaptığına değinen Obama, ABD'nin de NATO misyonu kapsamında Afgan güvenlik güçlerini eğitmeyi ve onlara yardım etmeyi sürdüreceğini dile getirdi.

-"Mevcut 9 bin 800 askerimizin yıl sonuna kadar kalmasına karar verdim"-

Obama, Afganistan'daki 352 bin Afgan gücüne 2017 yılına kadar fon sağlanması için Kongre ile çalışacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dört yıl önce ABD'nin Afganistan'da 100 binden fazla askeri bulunuyordu. Bugünün sınırlı misyonuyla, ABD'nin Afganistan'da 10 binin altında askeri bulunuyor. Geçtiğimiz yıl, güçlerimizin geri çekilmesine yönelik bir zaman çizelgesi duyurmuştum ve askerlerimizin oradaki kazanımlarını korumaya kararlı olduğumuzu açıkça ifade ettim. Devlet Başkanı Gani çekilme cetveline dair bazı esneklik gösterilmesi talebinde bulundu. Afganistan'daki General (John) Campbell ve ulusal güvenlik ekibimle görüş alışverişinde bulundum ve mevcut 9 bin 800 askerimizin yıl sonuna kadar ülkede kalmasına karar verdim."

Obama, bu son açıklamayla, bu yılki çekilme takviminde bir değişiklik ortaya çıkmış olsa da 2017'ye dair takvim için bir aksamanın söz konusu olmadığını belirtti.

Afganistan'daki ulusal birlik hükümetinin halka hizmetlerini desteklemeyi sürdüreceklerini vurgulayan Obama, Gani'nin yolsuzluk, hukukun üstünlüğü ve demokratik kurumların güçlendirilmesi noktalarındaki çalışmalarını takdir ettiklerini söyledi.

-"Esneklik reformlar için kullanılacak"-

Afganistan Devlet Başkanı Gani de ABD'nin Afganistan'daki muharebe rolünün sona erdiğini ama danışmanlık ve destek misyonunun iki ülkenin kolektif çıkarlarının hayati parçası kalmaya devam ettiğini kaydetti.

Afganistan'daki ulusal birlik hükümetinin ABD ile ortaklığı yeniden canlandırdığını belirten Gani, "2015 yılı için sağlanan esneklik de (ABD askerlerinin mevcut sayısının bu yıl için korunması) reformların artırılması, Afgan ulusal güvenlik güçlerinin daha iyi eğitilmesi, ekipmanlara sahip olması ve daha iyi öncülük etmesinin sağlanması ve ana misyonlara odaklanabilmesi için kullanılacak. Memnuniyetle söyleyebilirim ki, 120 bin uluslararası askerin ülkeden ayrılması güvenlik açığı yaratmaz veya sıklıkla beklenen yıkımı getirmez" dedi.

-"Teröristler değil ancak biz İslam adına konuşabiliriz"-

İslam medeniyetine sahip olmaktan gurur duyduklarını dile getiren Gani, teröristlerin değil ancak kendilerinin İslam adına konuşabileceğini bildirdi.

Gani, terörün ekolojisini değişmesi nedeniyle, tüm hükümetlerin birbiriyle işbirliğinde bulunmasının artık zorunlu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bugün bildiğimiz devlet sistemi saldırı altında. Bu klasik ulusal kurtuluş hareketi değil, bunlar yıkıcı nihilist hareketler ve bunlarla güç ve kararlılıkla mücadele etmek esastır. Ancak, barış isteyen Afgan halkı ile diğerlerini birbirinden ayırt etmeliyiz. Herhangi bir siyasi farklılığımızı veya bizleri ayıran her şeyi ancak siyasi yollarla çözmeliyiz. Bu amaç birliğini kurabileceğimize dair akıl ve kararlılık ortaya koyduk. Bizim barışa taahhüdümüz açıktır. İstediğimiz karşılıklılık. Böylece farklılıklarımızı çözmede birlik olabiliriz. Yabancı güçlerle muharebe alanı olarak veya küresel terörizm ilan etmek gibi diğer amaçlar için topraklarımızı kullananlarla barış yapamayız."

-"Afganistan ön cephe"-

Gani, bir soru üzerine "Afganistan ön cephe. Amerika'nın Afganistan'taki angajmanı nedeniyle ABD'nin kendi topraklarına saldırı olmuyor. Ülkelerin etrafına veya kıtalar arasında kaleler inşa edilemediğini unutmayalım, birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz ve güvenliğimiz de birlikte" dedi.

Başka bir soru üzerine, ABD ile işbirliğinin artmasını beklediklerini dile getiren Gani, Afgan güçlerinin 2017 yılına kadar desteklenmesi için ABD'nin yapacağı 4,1 milyar dolar katkı kararını hatırlattı.

Gani, ayrıca ekonomik işbirliği konusunda yeni çerçeve oluşturduklarını belirterek, özellikle de güvenlik alanında gösterilen esnekliğin Afgan güvenlik güçleri ve Afgan halkına güven vereceğini ve bölgeye de bu işbirliğinin kısa değil uzun vadeli ve kalıcı olduğu yönünde güçlü mesaj göndereceğini kaydetti.

Obama da Afgan hükümeti ve halkıyla uzun süre birlikte çalışmak istediklerini söyledi.

Obama, daha önceden yaptığı açıklamalarda Afganistan'daki mevcut askerlerinin yarısının 2015 yılı içinde ülkeden çıkacağını ve Afganistan'daki asker sayısının 5 bin 500'e indireceğini söylemiş, başkanlıktan ayrılmadan da bu rakamın çok daha aşağılara çekileceğini bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Obama, Gani ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Niğde Valisi Cahit Çelik, Avrupa 2.'si olan milli boksör Emine Kılınç'ı ödüllendirdi
    12:25 Niğde Valisi Cahit Çelik, Avrupa 2.'si olan milli boksör Emine Kılınç'ı ödüllendirdi

    Niğde Valisi Cahit Çelik, Avrupa Boks Şampiyonası'nda Avrupa 2.'si olan Niğdeli milli boksör Emine Kılınç'ı makamında kabul ederek ödüllendirdi. Vali Çelik, başarılı sporcu ve antrenörünün başarılarının devamını diledi.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu ve saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

  • Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı
    12:23 Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı

    Aydın'ın Koçarlı ilçesinde 20 yıl önce işlenen cinayetin şüphelisi olarak aranan K.Ü, İzmir'de yakalandı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı Suç Araştırma Timi, cinayetin faili olduğu düşünülen K.Ü'nün İzmir'de olduğunu tespit etti. Ekipler, operasyon düzenleyerek şüpheliyi gözaltına aldı. K.Ü, Aydın'a getirilerek adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor
    12:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenlemeye gidildi. Pazar sabahı metroda seferler 05.00'te başlayacak, Konak Tramvayı ise 06.00 ile 15.00 saatleri arasında sefer yapmayacak.

  • Düzce Valisi Selçuk Aslan ve protokol üyeleri, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'yü tebrik etti
    12:23 Düzce Valisi Selçuk Aslan ve protokol üyeleri, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'yü tebrik etti

    Düzce Valisi Selçuk Aslan ve beraberindeki protokol üyeleri, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü'ye tebrik ziyareti gerçekleştirdi. Özlü, ikinci dönemine başlarken tebrikleri kabul etmeye devam ediyor.

  • Gediz'de Polisler Motosiklet Avında
    12:21 Gediz'de Polisler Motosiklet Avında

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde polis ekipleri, plakasız ve kasksız motosiklet sürücülerini denetlemek amacıyla sıkı takibe aldı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, kazaların önüne geçmek ve güvenliği sağlamak için motosiklet avı düzenliyor. Sürücülerin plakasız ve kasksız olarak motosiklet kullanmamaları konusunda uyarılar yapılıyor.

  • Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek
    12:21 Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek

    Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Kick Boks kurslarında eğitim gören sporcular, elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyor. Milli Takıma davet edilen Gedizli sporcular, Bulgaristan'da düzenlenecek olan Top Ten Bulgaria Eurocup şampiyonasında ülkemizi temsil edecekler. İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Muhammed Keskin, turnuvaya hazırlandıklarını ve Türk sporcularının büyük başarılar elde edeceğine inandığını belirtti.

  • Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor
    12:20 Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor

    Keçiören Belediyesi, ilçedeki 51 mahallede bahar temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri sokak, cadde ve kaldırımları süpürüp yıkayarak vatandaşlara temiz ve sağlıklı bir yaşam ortamı sunmayı hedefliyor. Ayrıca, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sanatoryum Hastanesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de temizlik çalışmaları yapılarak vatandaşlar için sağlıklı alanlar oluşturuluyor.

  • Bitlis'te düzenlenen operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi
    12:19 Bitlis'te düzenlenen operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi

    Bitlis İl Jandarma Komutanlığı tarafından PKK terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda, Tatvan ilçe kırsalında toprağa gömülü halde bir AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği, 353 adet fişek, telsizler ve diğer yaşam malzemeleri ele geçirildi. Delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alınırken, diğer malzemeler ise imha edildi. Güvenlik güçleri, bölge halkının desteğiyle terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.


Advertisement