Obama "Esad'ı Uzaklaştırmak İçin Aktif Çaba Harcıyor Musunuz" Sorusunu Yanıtladı: Hayır - Son Dakika
Güncel

Obama "Esad'ı Uzaklaştırmak İçin Aktif Çaba Harcıyor Musunuz" Sorusunu Yanıtladı: Hayır

Obama "Esad\'ı Uzaklaştırmak İçin Aktif Çaba Harcıyor Musunuz" Sorusunu Yanıtladı: Hayır

Başbakan ahmet Davutoğlu'nun, Avusturalya'da düzenlenen G20 zirvesi sonrası yaptığı "Esas itibariyle Esad ve IŞİD'in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında görüş ayrılığı yok. Obama da Esad'in gitmesi gerektiğini söyledi" açıklamasına karşın, ABD Başkanı Obama, Davutoğlu'nun söylemlerinin tersine bir açıklama yaptı.

17.11.2014 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan ahmet Davutoğlu'nun, Avusturalya'da düzenlenen G20 zirvesi sonrası yaptığı "Esas itibariyle Esad ve IŞİD'in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında görüş ayrılığı yok. Obama da Esad'in gitmesi gerektiğini söyledi" açıklamasına karşın, ABD Başkanı Obama, Davutoğlu'nun söylemlerinin tersine bir açıklama yaptı.

Zirvenin ardından Brisbane Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Barack Obama, bir gazetecinin " Suriye'de politik değişikliğin bir parçası olarak Esad'ı uzaklaştırmak için aktif olarak çaba harcıyor musunuz?" diye sordu. ABD Başkanı bu soruya doğrudan "Hayır" yanıtı verdi. Obama'nın konuşması Beyaz Saray'ın resmi web sitesinden de yayınlandı. Kendisine "IŞİD ile mücadelenin uzun vadeli bir plan olacağı sözleri" anımsatılan Obama, "Tüm Suriye politikanızı yeniden gözden geçirdiğinize ilişkin haberler var. Şimdi Suriye politikanızı yeniden mi ayarlıyorsunuz? Bu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeyi de içeriyor mu? Başlangıçta Esad'ı devirmeye odaklanmamak bir hata mıydı?" sorularını da yanıtladı. Her hafta, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı, Genelkurmay Başkanı, Ulusal Güvenlik Danışmanları, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve bölge ülkelerinde görev yapan diplomatik personel ile toplantı yaptıklarını anlatan Barack Obama, şöyle dedi:

"Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı ne tür bir ilerleme sağladığımızı görmek için haftalık değerlendirmeler yapıyoruz. IŞİD'e karşı bu kampanya sürdükçe de haftalık toplantıları yapacağım. Çünkü bu işi doğru yapmak çok önemli."

Suriye konusunu kapsamlı olarak ele almadıklarını, ancak kendilerinin ne yaptıklarını her hafta kapsamlı olarak ele aldıklarını belirten Obama, şöyle devam etti:

"Neyin işe yarayıp neyin, yaramadığını ele aldık. Bazıları taktik düzeyde çok ince ayrıntılar, bazıları ortak görüş olarak paylaşılan şeyler. IŞİD'in ne olup ne olmadığını öğrenmeyi sürdürüyoruz. Zayıf noktalarının nereler olduğunu, daha etkili nasıl baskı yapabileceğimizi öğreniyoruz. Ama sizin sözünü ettiğiniz, yada sizin tarif ettiğiniz gibi sıra dışı bir durum yok."

Suriye Devlet Başkan Beşar Esad rejimine bakış açılarında kesinlikle bir değişiklik olmadığını belirten Obama, "Daha önce de söyledim, tekrar edeyim, Esad yüzbinlerce kendi yurttaşını acımasızca öldürdü. Sonuç olarak tüm ülkenin çoğunluğu için meşruiyetini yitirdi. Kendisiyle IŞİD'e karşı ortak paydada buluşmak demek, Suriye'de daha çok Sünni'nin IŞİD'i desteklemeye yönlendirmek demek olur ve koalisyonu zayıflatır. Koalisyonun bölgeye gönderdiği, bu Sunni Müslümanlara karşı savaş değil, bu masum insanların başını kesen her türlü aşırı uca, çocukları öldüren, bu çağda bile muhaliflere ve siyasi mahkümlara karşı acımasızca davranan zalim bir lidere karşı savaş mesajını zayıflatırdı" dedi.

ABD öncülüğünde, Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları başladığında Suriye yönetimi ile hava sahalarını kullanma konusunda iletişimde bulunduklarını kabul eden Obama, şöyle devam etti:

"Bizimle kapışmaya kalkmamaları yönünde uyarıldılar. Bunun ötesinde Esad ile bir işbirliğimizi öngörecek durum yok. Ülkede meşruiyeti yok. Şimdi, önünde sonunda Suriye'de kapsamlı bir politik çözüm arıyoruz. Ülkede yaşayan tüm grupları, Alevileri, Sünnileri, Hristiyanları kapsayan bir çözüm. Yerel oyuncuların yanı sıra, bölgesel oyuncuları da kapsayan bir çözümde, Suriye halkı, Türkiye, İran ve Esad yanlıları politik görüşmelere girmek zorunda kalacaklar. Bu her zaman olduğu gibi diplomasinin doğası gereği, beğenmediğiniz rejimlerle ve insanlarla diplomatik ilişkilere girmek zorunda kalırsınız. Ama bu konuma gelmeye daha çok var."

ABD Başkanı Barack Obama, bu sırada kendisine yöneltilen "Suriye'de politik değişikliğin bir parçası olarak Esad'ı uzaklaştırmak için aktif olarak çaba harcıyor musunuz" sorusuna doğrudan ve açık olarak "Hayır" yanıtı verdi. "IŞİD nükleer silah ele geçirirse kara gücü gönderirim" ABD Başkanı Barack Obama, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in IŞİD ile mücadele için kara gücü yollanması yönündeki açıklamalarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da, IŞİD'in bölgede nükleer silah ele geçirmesi durumunda kesinlikle kara gücü yollayacağını söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı'nın, askeri önerilerde bulunmasının işinin bir doğası ve parçası olduğunu anlatan Obama, askeri konuların politik çatışma ve çıkarlar söz konusu olamayacağını belirterek, Dempsey'in kendisine kara gücü göndermeyi önermediğini, ama tüm olasılıkları göz önüne alarak değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti. Obama, "IŞİD'in nükleer bir silaha sahip olduğunu öğrenirsek ve bunu ellerinden almak için bir operasyon yapmamız gerekirse, o zaman, General Dempsey'in kara gücü istemesine bakmaksızın ben emir verirdim" dedi. - York

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Obama 'Esad'ı Uzaklaştırmak İçin Aktif Çaba Harcıyor Musunuz' Sorusunu Yanıtladı: Hayır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bolu'nun yüksek kesimlerinde nisanda kar etkisini gösterdi
    14:30 Bolu'nun yüksek kesimlerinde nisanda kar etkisini gösterdi

    Bolu'nun Köroğlu Dağları'nın zirvesinde bulunan Kartalkaya bölgesi ile Sarıalan ve Aladağ yaylalarında sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağmur, kar yağışına dönüştü. Kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.

  • Bucak'ta Otomobil Çarpışması: 1 Ölü, 7 Yaralı
    14:30 Bucak'ta Otomobil Çarpışması: 1 Ölü, 7 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada 1 kişi hayatını kaybederken, 2'si çocuk 7 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar çevre illerdeki hastanelere sevk edilirken, kaza nedeniyle yol trafiğe kapatıldı.

  • Ordu'da denetimli serbestlik tedbiri altındaki yükümlü, kamuya yararlı işte çalışma cezasını evlerde tıraş ederek çekiyor
    14:29 Ordu'da denetimli serbestlik tedbiri altındaki yükümlü, kamuya yararlı işte çalışma cezasını evlerde tıraş ederek çekiyor

    Ordu'da denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan bir yükümlü, kamuya yararlı bir işte çalışma cezasını yaşlı, öğrenci, hasta ve maddi durumu iyi olmayanları evlerinde tıraş ederek çekiyor. Yükümlü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı huzurevi sakinlerine, muhtaç durumdaki hastalara, yardım alanların aile bireylerine ve hafızlık eğitimi alan öğrencilere hizmet veriyor. Proje sayesinde yükümlülerin iş disiplini sağlanırken, kurumlardaki olumlu havadan etkilenme ve davranış değişikliği de oluşuyor.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti
    14:29 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı'na katılmak üzere gittiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etti. Başkan Çerçioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ata'mızı ziyaret ettiklerini ve çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Zafer değil, görevdir
    14:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Zafer değil, görevdir

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, bu sonucun bir zafer değil, görev olduğunu belirtti. Özel, CHP'nin kazandığı belediyeleri hatırlatarak, Türkiye ittifakının belediye başkanlarına selam gönderdi. Ayrıca, kadın ve genç belediye başkanlarının artışına dikkat çeken Özel, bundan sonra ölçme değerlendirmeyi siyasetin odak noktasında tutacaklarını ve doğru yapanı örnek göstereceklerini söyledi.

  • Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı
    14:26 Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı

    Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, bir iş yerinden çıkış yaptığı sırada durdurulan H.Ö.'nün üzerinde, işyerinde ve evinde yapılan aramalarda uyuşturucu, uyuşturucu hap, hassas terazi ve silah fişeği ele geçirildi. Operasyon kapsamında 3 şüpheli gözaltına alındı.

  • Malatya'da motosiklet kazası: Sürücü ve eşi yaralandı
    14:26 Malatya'da motosiklet kazası: Sürücü ve eşi yaralandı

    Malatya'nın Akçadağ ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında sürücü ve eşi yaralandı. Motosiklete ayağı sıkışan sürücü, itfaiye ekiplerinin yardımıyla kurtarıldı. Kazada hafif yaralanan sürücünün eşi ise sağlık ekiplerine haber verdi. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, YTB heyetiyle görüştü
    14:25 KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, YTB heyetiyle görüştü

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) heyetiyle bir araya geldi. Rektör Çuvalcı, uluslararası öğrencilerin eğitim ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik iş birliklerine açık olduklarını belirtti. Görüşmede, uluslararası öğrencilerin akademik ve sosyal hayata entegrasyonunu güçlendirmeye yönelik çalışmalar ele alındı.

  • Marmaris'te Fırtına ve Yağışlar Etkisini Gösterdi
    14:25 Marmaris'te Fırtına ve Yağışlar Etkisini Gösterdi

    Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nün tahmin ve uyarıları doğrultusunda Marmaris'te fırtına ve yağışlar etkisini gösterdi. Şiddetli fırtına ağaç devrilmelerine ve çatı uçmalarına neden olurken, Nisan yağmurları da gün boyu devam etti. Vatandaşlar ise ıslanmayı göze alarak sahil kenarlarında yürüyüşlerine devam etti.

  • Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları yarın yapılacak
    14:24 Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları yarın yapılacak

    Türkiye Motosiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak. Yarışlar öncesi magazin startı etkinliği düzenlendi ve katılımcılar organizasyon hakkında bilgilendirildi. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yarışların gerçekleştirileceği parkurun 25 günde oluşturulduğunu belirtti. Türkiye'deki 12. enduro alanı olan parkurun kalıcı bir etkinlik alanı olarak kullanılması hedefleniyor. Yarışlara 195 kayıt yapıldı ve bu, son yılların rekor sayısı olarak kaydedildi.

  • Erzincan'da maden kazasında hayatını kaybeden işçinin cenazesi toprağa verildi
    14:23 Erzincan'da maden kazasında hayatını kaybeden işçinin cenazesi toprağa verildi

    Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçi Adnan Keklik'in cenazesi toprağa verildi. Cenaze törenine bakanlar, yetkililer ve vatandaşlar katıldı. Kazada kaybolan diğer işçilerin arama çalışmaları ise devam ediyor.


Advertisement