Nyt'ya Göre, Obama, Suriye'ye Operasyona İzin Vermeye Hazır Ama Hala Türkiye Gibi Meydan Okumalarla... - Son Dakika
Dünya

Nyt'ya Göre, Obama, Suriye'ye Operasyona İzin Vermeye Hazır Ama Hala Türkiye Gibi Meydan Okumalarla...

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'in Suriye'deki mevzillerine hava baskınlarına izin vermeye hazır olduğu ama Obama'nın hala "bir dizi meydan okuma ile boğuştuğunu" belirtilirken başlıca "meydan okumalar" arasında Türkiye'ye koalisyona dahil etmedeki zorluğa da dikkat çekiliyor.

10.09.2014 12:57  Güncelleme: 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'in Suriye'deki mevzillerine hava baskınlarına izin vermeye hazır olduğu ama Obama'nın hala "bir dizi meydan okuma ile boğuştuğunu" belirtilirken başlıca "meydan okumalar" arasında Türkiye'ye koalisyona dahil etmedeki zorluğa da dikkat çekiliyor. Bu arada, Ankara'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in muhataplarından "herhangi bir söz" alamadığı da kaydediliyor.

New York Times gazetesine göre, üst düzey bir yönetim yetkilisinin Salı günü Başkan Obama'nın Suriye'deki IŞİD mevkilerine hava baskılarına izin vermeye hazır olduğunu söyledi. Böylece, IŞİD'e karşı askeri operasyonun yeni ve öngörülemez bir alana doğru genişletileceğini belirten gazete şöyle devam ediyor:

"Ancak Sayın Obama, hala bir dizi meydan okumalarla boğuşuyor. Bunlar arasında da Suriye içinde IŞİD ile savaşacak bir kara gücünün nasıl eğitileceği ve silahlandıracağı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yardımcı olmadan nasıl müdahale edileceği ile Türkiye ve Suudi Arabistan gibi potansiyel isteksiz ortaklarını nasıl (koalisyona) dahil edileceği de var."

NYT, Obama'nın Salı günü Kongre liderlerine brifing verdiğini, genişletilmiş bir operasyon emrini vermek için yetkisi olsa da Kongre'nin genel çabaya yardımcı olacak bir adım atmasını olumlu karşılayacağını söylediğini anlattığı haberinde Kongre'nin ise, bir askeri operasyona ilişkin oylama yapılması konusunda ikiye bölündüğünü de söylüyor.

İki Amerikalı gazetecinin başları kesilerek IŞİD tarafından idam edilmesinin kamuoyunu askeri operasyondan yana tavır almasına yol açtığını belirtildiği haberde şunlar da yazılıyor:

"Ancak Sayın Obama, yurt içinde destek sağlamaya, yurt dışında ise bir koalisyon oluşturmaya çalışırken komplikasyonlarla karşı karşıya. Örneğin Türk hükümeti, IŞİD'in elinde tuttuğu 49 Türk vatandaşına zarar vereceği kaygıları nedeniyle gruba karşı agresif bir misillemeden korkuyor."

Bu çerçevede ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in hafta başında Ankara'da yaptığı ziyarete de değinen NYT, "Hagel, (IŞİD'e karşı) çabaya katkılarını görüşmek üzere Türk liderleri ile buluştu ancak somut sözleri alamadan ayrıldı" dedikten sonra "Bir Türk yetkilisi, IŞİD ile mücadele için Suriyeli isyancılara gönderilen silahların Türkiye'nin bir terör örgütü olarak gördüğü Kürt savaşçılarının eline geçmesi kaygısını dile getirdi" diye de ekliyor.

Nyt\'ya Göre, Obama, Suriye\'ye Operasyona İzin Vermeye Hazır Ama Hala Türkiye Gibi Meydan Okumalarla...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Nyt'ya Göre, Obama, Suriye'ye Operasyona İzin Vermeye Hazır Ama Hala Türkiye Gibi Meydan Okumalarla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kazakistan'da eriyen kar suyu nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi
    19:03 Kazakistan'da eriyen kar suyu nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi

    Kazakistan'da yoğun yağışlı geçen kış sonrası eriyen kar suyu, köylere taşarak büyük bir su baskınına neden oldu. Ülkenin bazı eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilirken, 2 binden fazla kişi tahliye edildi. Kar suyunun taşması sonucu bazı köyler tamamen su altında kaldı ve ulaşım zorlaştı. Acil Durumlar Bakanlığı, sular altında kalan köylerden 613'ünün çocuk olduğunu ve 2 bin 54 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Ülkede 1,7 milyon metreküpten fazla erimiş kar suyu pompalandı.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.


Advertisement