Nohutalan'ın Kavun Kokulu Festivali - Son Dakika
Yerel

Nohutalan'ın Kavun Kokulu Festivali

Nohutalan\'ın Kavun Kokulu Festivali

Nohutalan, Kemalpaşa ilçesine bağlı Halilbeyli, Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı ile birlikte İzmir’deki üç Boşnak köyünden biri olan Urla’nın Nohutalan Köyü’nde 1. Nohutalan Kavun Festivali gerçekleşti.

01.09.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nohutalan, Kemalpaşa ilçesine bağlı Halilbeyli, Aliağa ilçesine bağlı Çakmaklı ile birlikte İzmir'deki üç Boşnak köyünden biri olan Urla'nın Nohutalan Köyü'nde 1. Nohutalan Kavun Festivali gerçekleşti.

Festivale, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Şeoviç, İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, Urla Bosna Sancak Karadağ Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Fehim Didin, Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu, Boşnak şarkılarının üstadı Cenk Bosnalı, sivil toplum örgütleri, Urla halkı ve çevre ilçelerden gelen Boşnak sevdalıları katıldı.

Köy nüfusunun tamamını Balkan coğrafyasından göç eden (Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Sancak) Boşnaklar'ın torunları oluşturuyor. Festival alanının gerçekleştiği Köy Meydanı'nda Boşnakça şarkıları ve Boşnakça hoşgeldin anlamında olan "Dobrodoslı" festivale gelenleri karşıladı.

"ADIMIZ DUYULSUN KAVUNUMUZ BİLİNSİN İSTEDİK"

74 yıllık geçmişe sahip Nohutalan Köyü'nde gerçekleşen festivalin açılış konuşmasını Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu yaptı. Eroğlu; " Eski bir Rum Köyü olan Nohutalan, 1940'lardan bu yana biz Boşnaklara yurt oldu. Tarım, hayvancılık zeytin köyümüzün başlıca gelir kaynağını oluşturmuştur. Kokulu ve lezzetli kavunlar yetiştiriyoruz ama kavunumuz köyümüzde tanınmıyor. Adımız duyulsun kavunumuz bilinsin istedik. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak ile Urla Belediye Bakanı Sibel Uyar'ı yerinde ziyaret ettik. Başkanımız festival fikrimizi destekledi. Bir hayalimiz gerçek oldu. Bu festivalin gerçekleşmesinde bize destek olan herkese ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ediyoruz" dedi.

Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Ahmet Kemal Baysak ise konuşmalarına Nohutalan Köyü muhtarının uzun yıllar hayal ettiği 1. Nohutalan Kavun Festivali'ni gerçekleştirmesine öncü olan herkese teşekkürlerini sunarak başladı. Biz Nohutalan'ı tanıtmak istiyoruz diye sözlerine devam eden Baysak " Nohutalan'ı marka köy haline getirmek, ürettiği ürünlerin tanınması ve satılmasını istiyoruz. Bundan böyle gelenekselleştireceğimiz Nohutalan Kavun Festivali'ni takvimlerinize not edin" diyerek sözlerine son verdi.

"KÖY DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEK VE HER ZAMAN KÖYLÜ OLMAKTAN GURUR DUYACAĞIZ"

"Urla'mızın oksijen oranı yüksek en sakin köylerinden birindeyiz. Mahalle statüsüne girmiş olsa da köylerimiz, bizler bu topraklara "köy" demekten vazgeçmeyecek ve her zaman köylü olmaktan gurur duyacağız" diyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar "Gurur duyduğumuz bu özelliğimizi korumaya ihtiyaç duyduğumuz zamanlardayız. Çünkü köylerimiz, şehirlere verdiği göçle günden güne nüfusunu yitiriyor. ve dolayısıyla değerlerini yaşatmakta zorlanıyor. Bizlerin görevi ise köylerimizi yaşatabilmek. Bu da ancak tarımsal kalkınmaya destek vererek, çiftlik (agro) turizmini canlandırmakla olacaktır. Bu yüzden köylerimizin kendine ait kültürlerini yaşatmak ve geleceğe aktarmak için elimizden geleni yapacağız. Birincisini düzenlediğimiz "Nohutalan Kavun Festivali" de bu amaca hizmet eden organizasyonlardan biri. Çünkü bu şenlikte Nohutalan köyümüzün o meşhur, leziz kavununu tüm İzmir'e, tüm Türkiye'ye ve ileride belki tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"BİZLER HER DUYURU VE HER SOSYAL ETKİNLİĞE DESTEK VERMEK İÇİN HAZIRIZ"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 10 yıl önce yerelde kalkınma sloganı ile başladıklarını ve bunun en mağduru olan kırsal kesim olduğunu dile getirdi. Kocaoğlu; "Önümüzdeki beş yıl içinde daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğiz. Nohutalan'ın adını İzmir'e ve bölgeye duyurduğu için Nohutalan Muhtarı'na sonsuz teşekkür ediyorum. Siz ne yaptığınızı anlatmazsanız, zenginliklerinizin ne olduğunu söylemezseniz kimsenin bundan haberi olmuyor. Bizler her duyuru ve her sosyal etkinliğe destek vermek için hazırız. 6360 Sayılı Kanunla Büyükşehir'e bağlanan ilçelerimiz ve bu ilçelerimizin köylerinin mahalle olması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak desteklerimiz buralara da devam edecek" açıklamalarında bulundu.

Festivalde yöreye özgü olan Boşnak böreği, Boşnak mantısı ve Nohutalan'ın mis kokulu kavunu ikram edildi.

Festival kapsamında gerçekleşen Kavun Yarışması'nda ise Rahmi Eroğlu birinci olurken, ikinciliğe Merve Eroğlu üçüncülüğe ise Gürbüz Eroğlu sahip oldu. İzmir Büyükşehir Pop Orkestrası Konseri ile devam eden festival adından söz ettirmeyi başardı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Nohutalan'ın Kavun Kokulu Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement