Nobel Ödülü Kazanan Sancar: Rica Ediyorum Kız Çocuklarını Okula Gönderin - Son Dakika
Güncel

Nobel Ödülü Kazanan Sancar: Rica Ediyorum Kız Çocuklarını Okula Gönderin

Nobel Ödülü Kazanan Sancar: Rica Ediyorum Kız Çocuklarını Okula Gönderin

2015 Nobel Kimya ödülü kazanan Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar, Türkiye'de bilime gerekli önemin verilmesini istedi.

08.10.2015 11:42  Güncelleme: 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 Nobel Kimya ödülü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de bilime gerekli önemin verilmesini istedi. Kuzey Carolina Üniversitesi'nde, bilimsel çalışmalarını yürüttüğü laboratuvarda DHA'nın sorularını yanıtlayan Sancar, Nobel ödülü kazanmayı umduğunu ancak bunu tıp dalında beklediğini, tıp dalında ödül kazananların açıklanmasından sonra bu konuda umudunu yitirdiğini, kimya dalında Nobel Ödülü kazanmasının da kendisi için bir sürpriz olduğunu söyledi. Bilimsel çalışmalarında ulaştığı başarıya, Türkiye'de gördüğü eğitimin çok büyük katkısı olduğunu anlatan Sancar kendisinin de Mardinli olduğunu anımsatarak, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan gençlere 'çok okuyun, bilim ile ilgilenin' çağrısı yaptı.

"DOĞU, GÜNEYDOĞU'DAKİ KARDEŞLERİMİZDEN KIZ ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMELERİNİ TEKRAR TEKRAR RİCA EDİYORUM"

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar özellikle kız çocuklarının okula gönderilmesi vurgusu yaparak, "Türkiye'nin Mardin'den Kars'a, Edirne'ye kadar bütün çocuklarımıza bilim alanında eğitim öğretim vermemiz lazım. Özellikle kızlarımızı okutmak lazım. Kızlarımızı okutmazsak insan gücümüzün yarısını kaybetmiş oluyoruz. Özelikle Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerimizden kız çocuklarını okula göndermelerini tekrar tekrar rica ediyorum" dedi.

"TÜRK BASININI OKUMUYORUM OKUSAM O KADAR MORALİM BOZULUYOR Kİ ARAŞTIRMA YAPAMIYORUM"

Sancar, Türk basınının moralini bozulduğu ve araştırmalarını olumsuz etkilediği için takip etmediğini belirterek, "Türkiye'de siyasi kararsızlıktan bahsediyorsunuz. Beni çok üzüyor. O bakımdan Türk basınını okumuyorum. Okusam o kadar moralim bozuluyor ki doğru dürüst araştırma yapamıyorum. Başka yabancı haberlerde bile haber görünce Türkiye deyince mutlaka kötü haberdir diye onları bile geçiyorum. Maalesef Türkiye'de bu olumsuz durumlar var. İnşallah bunu atlatır ve aklıselim bir çözüm bulur. Önemli olan konular üzerinde çalışırız. Önemli olan memleketi kalkındırmak. Milletin eğitim, sağlık ve gelir durumlarını çözmek. Ancak o zaman o seviyede olunca Avrupa ile yarışır bir duruma geliriz" açıklamasını yaptı.

"TIP ALANINDA NOBEL'İ ALACAĞIMI DÜŞÜNÜYORDUM, SÜRPRİZ OLDU"

Nobel ödülü aldığı haberini eşinden öğrendiğini söyleyen Aziz Sancar, "Ailem, kendim ve Türkiye için çok mutluyum. Memleketime böyle bir hizmetim olduğu için gerçekten mutluyum. Sabah saat 05.00'te İsveç'ten telefon ettiler. Eşim cevap verdi. Ben uyuyordum. Önemli bir haber demişler ona. Beni uyandırarak önemli bir haber dedi. Önemli bir haber demişler ona. Ben Nobel'i düşünmüyordum. Tıp alanında Nobel'i alacağımı düşünüyordum. Tıp alnında bir gün önce verilmişti. O nedenle Nobel aklımda yoktu. İsveç Nobel komitesi beni kimya alanında Nobel'e layık gördü. Çünkü bizim araştırmalar hem kimya hem de tıp alanında. Bir dereceye kadar sürpriz oldu" diye konuştu.

"ANNEM, BABAM OKUMA, YAZMA BİLMEZDİ; OKUMAMIZ İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTI"

Aziz Sancar, "Annem, babam okuma, yazma bilmezdi. Onların çocuklukları Cumhuriyet'in ilk yıllarıydı. Bir çok yerde okul yoktu. Bizim zamanımızda okul vardı. Annem ve babam bizi okutmak için ellerinden geleni yaptı. Çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Bizi çok iyi eğittiler. Benim sınıfımdan sanırım 10 veya 15 kişi Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde profesör oldular. En önemli şey okumak. Bilimsel konularda, fizik, kimya, biyoloji, teknoloji alanlarında iyi eğitim görmek Türkiye'nin bizim görevimizdir. Bizim de bilime katkımız olsun" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DEN SAĞ OLSUNLAR ÇOK KUTLAYANLAR OLDU"

Prof. Dr. Aziz Sancar, "Türkiye'den sağ olsunlar çok kutlayanlar oldu. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, muhalefet liderleri telefon ederek tebrik ettiler. Bilim dünyasından bir çok arkadaş da tebrik etti" dedi.

"ÇALIŞMALARIMIZ DNA ONARIMI ÜZERİNE UZUN VADEDE ETKİSİ OLACAK"

Sancar, "Çalışmalarımız DNA onarımı üzerine ve DNA onarımı hem kanseri önlemek bakımından hem de kanser tedavisinde önemli uzun vadede etkisi olacak" dedi.

"YURT İÇİNDE KARGAŞALIKTA RAHAT BİR ŞEKİLDE ÇALIŞAMIYORLAR DİKKATLERİ DAĞILIYOR"

Sancar, "Yurt dışında daha başarılı oluyorlar. Çünkü yurt dışında bu kargaşalık yok. Yurt içinde çalışan bir çok arkadaş ile konuştum. Gerçekten fedakar insanlar. Bilime kendisini vermiş insanlar. Ama o kadar kargaşalıkta rahat bir şekilde çalışamıyorlar dikkatleri dağılıyor. Ben de olsam benim de dikkatim dağılır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nobel Ödülü Kazanan Sancar: Rica Ediyorum Kız Çocuklarını Okula Gönderin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • mardinliyiz: böyle hainler mardinliyim diyince varya neyse töbe töbe 4 10 Yanıtla
  • sığır çobanı: yıllardan beri kız çocuklarının başını zorla açtırarak bu suretle kız çocuklarının okula gönderilmemesi sağlanmış! sonuç cahal bir nesil oluşmuş! terör bu cahal insanları kullanıyor! 5 7 Yanıtla cetin: ÇÜÜÜÜÜÜÜŞŞŞŞŞŞ. SANA NE DİYİM ŞAŞARIM !! 2 1
  • tolga: dogu insaninin baslica gecim kaynagi olan baslik parasi var.onun icin olmaz o dedigin okul isi 13, 15 yas arasi en cok para ettigi zaman. 3 2 Yanıtla
  • M3T7N: Bizim kizlarimiz zaten okula gidiyor...bu da bilip bilmedigi seylere karismasin... 2 3 Yanıtla
  • 1000 göllü musa: Abisi de emekli general ...Bunlarda kariyer genetik... 4 0 Yanıtla
  • diyarbakırlı: İslami ve fen ilimlerini bütünleştirerek insanlığa daha fazla faydalı olursun inşallah. Allah, kalp ve akıl imtizacını sağlayan, islami ilimler ışığın fen ilimleriyle insanlığa faydalı olan kullarından eylesin bizleri, amin. 1 0 Yanıtla
  • AKP Milletvekili Faruk Çelik, Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı
    17:49 AKP Milletvekili Faruk Çelik, Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı

    AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin'in Ardanuç ilçesinde düzenlenen mitingde Artvin-Ardahan yolunun bitirilmemesiyle ilgili tepki aldı. Bir yurttaşın hatırlatması üzerine Çelik, yolun sağlıklı bir şekilde bağlanacağını söyledi.

  • ERÜ ve TÜZDEV Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı
    17:49 ERÜ ve TÜZDEV Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, eğitim, sertifika programları, öğretim, akademik ve kültürel iş birliği usul ve esaslarını kapsamaktadır. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, TÜZDEV Genel Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden ile birlikte protokolü imzaladı. Altun, üstün zekalı ve dahi çocukların eğitimine dikkat çekerek, bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini belirtti.

  • Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti
    17:49 Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti

    Muş Valisi Avni Çakır, Üçevler grup köy yolunda çalışma yürüten karla mücadele ekiplerini ziyaret etti. Kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu bölgede, İl Özel İdaresi ekipleri yolun açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Vali Çakır, ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi aldı ve iş makinesi operatörlerine kolaylıklar diledi. Çakır, Muş'ta 368 köy ve 217 mezra bulunduğunu belirterek, kar yağışının azalmasına rağmen ekiplerin üstün çalışmasıyla vatandaşlara mağduriyet yaşatılmadığını ifade etti.

  • Yeniden Refah Partisi 1 Milyon Üyeye Doğru İlerliyor
    17:48 Yeniden Refah Partisi 1 Milyon Üyeye Doğru İlerliyor

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Konya'da düzenlediği mitingde, Konya'da üye sayısının 32 bine ulaştığını ve Türkiye genelinde ise adım adım 1 milyon üyeye doğru yürüdüklerini açıkladı.


Advertisement